Gutuiul chinezesc (Chaenomeles speciosa) si importanta fructelor sale pentru sanatate

0
1093
Gutuiul chinezesc (Chaenomeles speciosa)

Gutuiul chinezesc este un arbust originar din China, face parte din familia Rosaceae sau Rosacee si are denumirea stiintifica de Chaenomeles speciosa. Ca aspect general se aseamana cu merisorul (Chaenomeles japonica) si este cunoscut si cu numele popular de sargentie.

Gutuiul chinezesc (Chaenomeles speciosa)

Acest arbust creste inalt de 3 m, are tulpinile spinoase, frunzele cazatoare si lastari puternic ascutiti. Frunzele sale sunt foarte frumoase, primavara in nuante rosiatice, vara devin verzui, iar toamna patate, ruginii. Fructele sale sunt mari, galbui cu usoare nuante rosiatice, au diametrul de aproximativ 4 cm, se coc la sfarsitul lunii octombrie. Perioada de inflorire este de la inceputul pana la sfarsitul lunii mai, florile sunt mari si rosii si rezista 4 saptamani.

Arbustul prefera solul fertil, bogat cu materie organica, in locuri putin umbrite, poate creste si in soluri mai sarace cu aciditate ridicata. Este rezistent la seceta, trebuie udat putin, moderat. Daca este ingrjit corespunzator, gutuiul chinezesc traieste pana la 60 de ani.

Citește și:  Arpagicul chinezesc (Allium tuberosum), planta pentru pofta de mancare
Fructele gutuiului chinezesc, Chaenomeles speciosa
Fructele gutuiului chinezesc, Chaenomeles speciosa

In China exista mai multe soiuri de gutui dintre care o parte sunt hibride si care difera intre mai ales prin coloritul florilor – rosu aprins, roz sau alb. Datorita aspectului lor deosebit acesti arbusti sunt utilizati frecvent ca planta de gradina si ornament, pentru garduri vii.

In scop medicinal de la gutuiul chinezesc se folosesc fructele pentru proprietatile lor de vindecare a afectiunilor reumatice si digestive. In gastronomie fructele aromate sunt utilizate la prepararea gemurilor, compoturilor, jeleurilor, dar de cele mai multe ori sunt consumate coapte, crude si proaspete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.