Ferula (Ferula gummosa) – Sucul plantei era folosit la afumarea carnii

0
146

Ferula (Ferula gummosa)Ferula este o planta cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, din Antichitate. Sucul acestei plante in contact cu aerul isi schimba consistenta intr-o masa rasinoasa elastica ceea ce a facut sa fie folosit inca de pe atunci la afumarea carnii. Poporul evreu folosea aceasta rasina ca substanta pentru fumigatie in timpul robiei babiloniene. Prin ardere rasina lipicioasa si groasa produce o aroma dulce-acrisoara ca de otet balsamic. Daca este amestecata cu tamaie arde mocnit, lent. Egiptenii antici foloseau rasina la imbalsamare si pentru obtinerea unor produse cosmetice. Si astazi oamenii considera ca aceasta aroma are efect bun in stimularea vitalitatii a fortei fizice si mentale. Produsul care se comercializeaza si contine aceasta rasina se numeste Galbanum. Rasina se obtine din radacina plantei, prin taierea unor fasii subtiri din aceasta sau realizarea unor perforatii.

Ferula are denumirea stiintifica de Ferula gummosa, iar populatia asiatica o numeste fenicul-gigant. Probabil ca denumirea ii vine de la faptul ca se aseamana cu un fenicul insa care creste foarte inalt, pana la 3 m si are tulpina foarte rezistenta si goala in interior. Aceasta planta perena este originara din Asia si apartine familiei Apiaceae sau Apiacee.

Ferula (Ferula gummosa), Ulei esentialRasina acestei plante are proprietati terapeutice deosebite si foarte variate, are efect analgezic, carminativ, afrodisiac, antiseptic, antimicrobian, antiinflamator, antispastic, diuretic, digetiv, aromatic, tonic, hipotensiv, expectorant si de vindecare. Avand in vedere aceste proprietati se poate usor intelege de ce ea este utilizata in tratamentul inflamatiilor, abceselor, furunculelor, taieturilor, durerilor musculare sau de alta natura, bronsitei, astmului, crampelor, tusei acute, stresului, tensiunii nervoase, afectiunilor digestive si altele.

Citește și:  6 uleiuri esențiale care sunt necesare pentru orice femeie

In tratamentul reumatismului ajuta aromaterapia cu ulei esential de ferula. Pentru calmarea durerii se pun local comprese calde cu infuzie din aceasta planta, acestea fiind eficiente si pentru tratamentul unor infectii de la nivelul pielii, a inflamatiilor, ranilor, zgaraieturilor, furunculelor, abceselor si acneei. Rasina acestei plante are efect relaxant asupra psihicului si a nervilor.

Este indicata in cazuri de isterie, atacuri de furie, paranoia. Are efect antispasmodic asupra intestinelor si stomacului, calmeaza durerile si stimuleaza circulatia sangvina.

Asofoetida, CondimentIn India se foloseste un condiment deosebit numit Asafoetida care se prepara din Ferula gummosa, Ferula asafoetida, Ferula scorodosoma si Ferula narthaex. Este cunoscuta si sub denumirea de Hing, Food of the Gods sau Hingra. Acest ingredient exotic este folosit foarte mult in bucataria vegetariana indiana pentru ca da o savoare deosebita in combinatie cu diferite legume uscate, fierte, fasole, linte, in tocanite si supe. Condimentul in stare uscata are gust putin neplacut si miros puternic si unic, insa in mancare se aseamana cu usturoiul, ceapa si prazul. Poate fi asociat foarte bine si cu alte arome de coriandru, mustar, scortisoara, ghimbir, piper, chili si altele. In Ayurveda se explica beneficiile acestui condiment Asofoetida – ca ar fi dezinfectant, antispastic, stimulent digestiv, calmant al nervilor si ar normaliza circulatia sangelui.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.