Shiatsu înseamnă exercitarea de presiune asupra punctelor cheie și ajută în primirea și trasmiterea unor informații la diferite niveluri ale ființei. ,,Shi” se traduce prin ,,degete”, iar ,,atsu” prin ,,apăsare”. Prin această tehnică se solicită pielea, mușchii, punctele de acupunctură. Shiatsu este o artă japoneză și a fost creată după datele științifice ale medicinei tradiționale chineze. Prin presiunile specifice tehnicii Shiatsu se pot preveni numeroase afecțiuni, se poate întreține starea bună de sănătate, se pot echilibra energiile din corp.
Shiatsu folosește aceleași acupuncte ca și acupunctura și anumite trasee specifice numite ,,meridiane”. De asemenea, Shiatsu urmărește readucerea qi la normal, acest concept se referă la energie, la viață. Atunci când qi circulă poartă denumirea de sănătate. Meridianele sunt canale de orientare a energiei, ele fac legătura între organele corpului. În Shiatsu sunt abordate 12 meridiane principale, însă se consideră că ar exista mai multe astfel de canale de transmitere a energiei în corp.
Fiecare meridian are două traiecte – unul superficial și unul profund. Tehnica Shiatsu se aplică asupra traiectului de suprafață. De-a lungul fiecărui meridian există puncte de acupunctură care au câte o funcție și sunt folosite în Shiatsu pentru reglarea fluxului energetic. Meridianele sunt conectate toate între ele, le fel și fluxul energetic este neîntrerupt de la un meridian la altul.
Practicianul de Shiatsu exercită presiuni cu mâinile sau numai cu degetele mari pe punctele de acupunctură și pe meridiane, pe brațe, pe picioare, pe tot spatele, pe cap, pe găt și pe abdomen, într-o ordine bine cunoscută de el. În funcție de necesități se folosește o presiune de o anumită intensitate, iar durata de timp variază și ea. Masarea se face cu degetul mare, acesta înlocuiește acul din acupunctură. Practicianul va asculta nevoile pacientului, va ști cum să apese, își va da seama când un punct este dureros, va regla presiunea în funcție de starea și sensibilitatea acestuia. Foarte important este să spunem că tehnica Shiatsu se practică pe corp, sunt luate în calcul și legăturile care există între simptome. Dacă apare o durere de cap, cauza, este posibil, să nu fie localizată unde apare durerea.
De exemplu o durere la picior poate fi provocată de o problemă în zona abdominală sau în regiunea lombară a coloanei vertebrale. Prin Shiatsu se urmărește echilibrarea energiilor cu privire la funcțiile emoționale, psihice și fiziologice. Un masaj Shiatsu pe tot coprul în ansamblu se desfășoară în două faze și anume: în prima fază se face masajul spatelui și picioarelor; în a doua fază se face masajul întregii laturi a corpului, pe partea stângă și apoi pe partea dreaptă. În plus, ca o completare la aceste două faze se realizează masajul abdomenului, a feței, a capului tot prin tehnici speciale de Shiatsu.
Prin Shiatsu terapeutic se înțelege o tehnică foarte eficientă de a ajuta diferite persoane. Prin acest lucru se încearcă ușurarea stării interioare, reechilibrarea energiilor corpului, îngrijirea persoanei respective, susținerea ei, ameliorarea durerilor și simptomelor, vindecarea afecțiunilor. Ședința de Shiatsu se practică de regulă pe sol deoarece prin punctele de sprijin se utilizează mai ușor energia de la nivelul abdomenului.
Persoanele care sunt mai greoaie sau le vine greu să stea pe sol și să se ridice nu trebuie neapărat să stea astfel, pot sta în picioare, pe un scaun sau întinse pe un pat. În ceea ce privește îmbrăcămintea, aceasta nu are mare importanță, pacientul poate rămâne îmbrăcat deoarce practicianul nu trebuie să-i atingă direct pielea, îi poate masa corpul și prin mai multe rânduri de haine. În plus pacientului fără haine i s-ar putea face frig, de aceea este bine să aibă o vestimentație lejeră.
Înainte de aplicarea ședinței Shiatsu, practicianul stabilește o relație amicală cu pacientul, realizează o conversație plăcută prin care află mai multe aspecte legate de viața acestuia. Îl întreabă de sănătate, de ce boli a suferit în trecut, de starea sa emoțională, de ce simptome are, dacă are dureri, etc. Apoi la începutul ședinței îi arată cum să se așeze întins pe sol, astfel încât să poată începe tratamentul respectiv.
Shiatsu, masaj terapeutic pentru spate
Un prim exercițiu pentru spate este următorul: se realizează apăsări cu palmele pe linia mediană a spatelui. Pacientul stă pe sol, cu fața în jos, cu picioarele întinse și brațele pe lângă corp. Practicianul realizează apăsări ușoare de-a lungul coloanei vertebrale, cât mai profunde dar într-un ritm lent. Nu trebuie să-i creeze niciun discomfort pacientului, nu trebuie să se sprijine de el, ideea este de a-l face să se simtă relaxat și să-i ofere siguranță.
Apăsarea se face în momentul expirației. Se începe cu apăsări la nivelul primelor vertebre, de la nivelul cefei. În zona lombară apăsarea este verticală. Mâna dreaptă se așează pe coloana vertebrală a pacientului iar mâna stângă se pune peste mâna draptă. Se coboară de-a lungul coloanei vertebrale prin mișcări succesive ale mâinilor.
Al doilea exercițiu se referă la apăsarea pe punctele de pe meridianul vezicii urinare. Acestea se găsesc în zona dorsală, între coaste. Se țin degetele mari perpendicular pe coloana vertebrală și se trece dintr-o zonă intercostală în alta. Masajul se va face ușor, lent, profund.
Masajul pentru jumătatea stângă și dreaptă a spatelui se face foarte ușor, pe rând pe fiecare latură. Masajul se face pe punctele umărului, ale omoplatului și restul spatelui. Pentru acest masaj pacientul trebuie să stea întins, în decubit abdominal, cu capul într-o parte și cu brațele pe lângă corp. Practicianul stă în partea stângă a pacientului, se sprijină cu mâna dreaptă pe regiunea lombară a acestuia, iar cu degetul mare de la mâna stângă apasă din punct în punct, coboară din vârful umărului, a omoplatului spre marginea bazinului.
Cu policele stâng apasă asupra trapezului, care este alcătuit din primele dorsale, muchia umărului și centura scapulară. Mâna dreaptă o ține în regiunea dorsală. Apoi face un masaj pe regiunea trapezului, prin apăsări ușoare, dar profunde, realizând detensionarea acestei zone.
Pentru omoplat se folosește degetul mare de la mâna stângă. Se apasă în jurul omoplatului pe marginea superioară internă a acestuia, apoi se masează vârful omoplatului și marginea externă spre apofiză. Mana dreaptă se pune în regiunea dorsală. Nu este neapărat nevoie să se găsească exact punctele specifice de pe omoplat, se aplică masajul pe toată suprafața acestuia. Cu ajutorul palmelor se realizează un masaj de netezire a omoplatului, pentru eliberarea tensiunilor acumulate în ziua respectivă.
În Shiatsu apăsarea poate dura cel mult 7 secunde și se face în mai multe moduri. Policele trebuie să coboare pe punct și să urce iar. Presiunea pe piele trebuie să fie lentă, constantă, de la început până la sfârșit. Apăsarea poate fi progresivă, să fie tot mai puternică pe măsură ce se coboară asupra punctului. De asemenea, apăsarea poate fi delicată și apoi din ce în ce mai puternică. Apăsarea normală ține 2-3 secunde, iar ritmul ei este regulat. Astfel de apăsări se realizează alternativ, se folosesc în funcție de nevoile meridianului sau a punctelor sale.
Orientarea apăsării este importantă, trebuie să fie spre centrul părții tratate a corpului. Cel mai ușor este de respectat orientarea corectă pe traiectul spatelui. Între două apăsări trebuie să fie o distanță de 1-2 cm. Practicienii de Shiatsu cu experiență știu exact unde se află punctele de acupunctură și vor face aceste apăsări exact unde trebuie.
Video – Masaj Shiatsu pentru spate: