In Anglia, inca din cele mai vechi timpuri, se prepara o bautura traditionala din faina de ovaz si alte mirodenii care revitalizeaza corpul si mintea. Aceasta este servita frecvent in barurile englezesti deoarece se poate face si cu bere. Reteta este foarte simpla, trebuie doar sa alegi ingredientele potrivite.
Bautura tonica englezeasca din faina de ovaz
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 350 ml apa
- 1 ceasca de faina de ovaz
- 1 radacina de ghimbir
- 5-6 cuisoare
- 1 nucsoara
- miere de albine
- 2 lingurite de germeni de grau
- 1 lamaie
Mod de preparare: nucsoara se rade pe razatoare pe ochiurie mici si se foloseste doar un varf de cutit din praful obtinut; de la lamaie se taie coaja de jur imprejur, sau se rade pe razatoare, pentru a se folosi la ornat; din radacina de ghimbir se prepara 300 ml suc natural (se rade radacina de ghimbir pe ochiurile mici de la razatoare si se stoarce prin tifon, sau se foloseste storcatorul de fructe); se ia o oala incapatoare, se pune 350 ml apa, se adauga ceasca de faina de ovaz, 5-6 cuisoare
Sucul din radacina de ghimbir, 2 lingurite de germeni de grau, un varf de cutit de nucsoara si se amesteca bine; se tine la foc mic cateva minute, cel mult jumatate de ora, astfel se va observa ca lichidul se ingroasa, iar in cazul in care este prea legat este bine sa se completeze cu putina apa sau suc de ghimbir proaspat; la final se lasa putin sa se raceasca si abia apoi se adauga putina miere dupa gust si se presara deasupra coaja de lamaie rasa pentru aspect si aroma.
Aceasta bautura are efect benefic asupra sistemului nervos. Faina de ovaz este foarte hranitoare, contine proteine (mai multe decat graul), magneziu, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, fier, seleniu, grasimi, hidrati de carbon, caroten si vitamine B1, D si PP.
Ovazul este usor de digerat, are proprietati energetice, diuretice si laxative, este tonic foarte bun pentru sistemul nervos, combate stresul si durerile de cap. Germenii de grau au colina, fibre, vitamina A si E, care sunt foarte importante pentru sanatate.
Sucul din ghimbir are proprietati expectorante, antibacteriene, antimicrobiene, antiseptice, laxative, antispastice, diaforetice, tonice, afrodisiace, cardiotonice, de combatere a obezitatii, intoxicatiilor cu ciuperci si de normalizare a digestiei. Cuisoarele contin eugenol si au proprietati de combatere a infectiilor si proceselor inflamatorii din organism.
Mi se par interesante si sunt gata sa incerc citeva retete.Nu vad nici un motiv de a le evita.Cred in efectele plantelor folosite.
Mi se par interesante si sunt gata sa incerc citeva retete.Nu vad nici un motiv de a le evita.Cred in efectele plantelor folosite.
Foarte bun.