Infecțiile – Principala cauză a artritei reactive, diagnostic și recomandări medicale

0
477
Infecțiile – Principala cauză a artritei reactive, diagnostic și recomandări medicale

Artrita reactivă este o boală care necesită ajutor medical, tratament pentru ameliorarea simptomelor. Este una din cele mai frecvente diagnostice reumatice și se datorează infecțiilor din organism. Ca răspuns la infecție apare sindromul Reiter, care reprezintă o afecțiune autoimună reumatismală inflamatorie, ce se caracterizează prin simptome articulare, extra-articulare, prin pleuropatie, miozită reumatoidă, rush cutanat, pleurezie și altele.

Acest sindrom (sau artrita reumatoidă) are ca principală cauză o agresiune infecțioasă și se manifestă prin triada ce constă în artrită, conjunctivită și uretrită. De asemenea, în anumite cazuri pot să apară și leziuni ale pielii, leziuni ale mucoaselor, ulcerații la nivelul gurii, uveită, simptome neurologice și cardiace. Medicii consideră că boala se produce din cauza unei anomalii genetice a sistemului imunitar și a infecției cu microorganisme.

Infecțiile urogenitale asociate cu Chlamydia sunt de asemenea cauze ce pot duce la artrita reactivă. Desigur există și alți agenți patogeni ce pot afecta tractul genital și care sunt factori de risc. Important de știut este că infecțiile urogenitale ce sunt cauzate îndeosebi de microorganisme ca de exemplu Chlamydia trachomatis produc infecții și se transmit prin contact sexual, acestea trebuie prevenite pe cât posibil.

Ele pot afecta și femeile dar și bărbații, de multe ori sunt asimptomatice și au repercursiuni negative în timp. Chlamydia trachomatis este un parazit ce poate persista latent în organism, la nivel intracelular și îngrijorător este faptul că deteriorează țesutul epitelial, celulele macrofage și celulele musculare netede. Celulele epiteliale afectate de Chlamydia nu sunt distruse întotdeauna, ele fiind infectate, cresc și proliferează.

Femeile care au infecții urogenitale pot avea anumite simptome ca de exemplu: scurgeri vaginale, disurie, sângerări intermenstruale, conjunctivită, disconfort rectal, durere în zona inferioară a abdomenului, dureri la organele pelviene și alte semne de boală inflamatorie la organele pelviene.

Citește și:  Cauze, simptome și diagnostic pentru anemia megaloblastică

Infecția cu Chlamydia

La bărbați se produce disuria, secreții din uretră, prostatită, epididimită, conjunctivită, disconfort rectal. În ceea ce privește sindromul articular, apar inflamații ale articulațiilor (mai ales la glezne și genunchi), durere fără edem la tendoane, ligamente și mușchi, rigiditate a călcîi, dificultăți la mersul pe jos.

Conjunctivita se produce și la femei și la bărbați, ochii sunt iritați, roșeața la ochi se observă destul de clar, poate să se dezvolte cheratita, uveita posterioară, ulcerații ale corneei și nevrită, dar nu este diminuată acuitatea vizuală. Uveita netratată duce la formarea cataractei. Bolnavii au și dureri în partea de jos a spatelui și senzație de rigiditate la șale.

Pot suferi de boli de rinichi, de hematurie microscopică, proteinurie, dar și de afecțiuni ischemice la inimă, mai ales de tahicardie. Foarte rar poate fi afectat și sistemul nervos astfel încât să se ajungă la meningoencefalită sau la paralizie periferică. Alte simptome ale artritei reactive sunt: oboseala, scăderea în greutate, stare generală de apatie și de rău și altele.

Pentru stabilirea diagnosticului se fac analize de sânge, analiza sumarului de urină, testul de cultură urogenital pentru a descoperi care este agentul patogen etiologic, radiografia articulațiilor afectate, teste funcționale ale ficatului și rinichilor, electrocardiograma, examenul la ochi, dar și alte analize și teste pentru eliminarea unor boli reumatice (cum este de ex. poliartrita reumatoidă).

Tratamentul se face cu medicamente antibiotice (se poate folosi doxicilina, eritromicina, claritromicina, ofloxacina, amoxicilina și altele), oricare dintre acestea se iau doar la recomandarea medicului. Tratamentul se face minim 7 zile pentru a da rezultate. Foarte important este ca alegerea medicamentelor dar și stabilirea dozelor să se facă corespunzător gradului de severitate al bolii, de activitatea inflamatorie a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.