Boala Basedow Graves – Gusa exoftalmica, metode de tratament

0
1677
Boala Basedow Graves - Gusa exoftalmica, metode de tratament

Gusa reprezinta o hipertrofie a glandei tiroide. Daca aceasta se dezvolta mult va apasa asupra organelor de la nivelul gatului si astfel provoaca tulburari ale circulatiei sangelui, de inghitire sau respiratie. Boala Basedow Graves sau gusa exoftalmica reprezinta o tulburare hiperfunctionala a glandei tiroide si in termeni medicali se spune ca gusa se afla in hipertiroidie. Aceasta boala apare frecvent la persoanele adulte, cu cea mai mare probabilitate la cele cu varsta cuprinsa intre 30-40 de ani.

Cunoscand principalele simptome ale bolii Basedow Graves, persoana in cauza va trebui sa ceara ajutorul unui medic pentru a primi un diagnostic corect si un tratament adecvat. Dintre simptome fac parte: scaderea in greutate chiar daca alimentatia este aceeasi, stari de nervi, oboseala, insomnie, transpiratie in exces. Apar tremuraturi ale mainilor, palpitatii sau dereglari ale ritmului cardiac, la palpare glanda tiroida pare marita in volum, iar ambii globi oculari sunt proeminenti astfel incat ochii par putin iesiti din orbite.

In medicina convetionala si traditionala exista mai multe metode de tratament pentru aceasta boala. Tratamentul recomandat de medic pe baza de medicamente va ajuta in scaderea cantitatii hormonilor tiroidieni pe care ii produce glanda tiroida. Astfel prin dozele bine stabilite de iodura radioactiva se scade numarul de celule care produc hormonii tiroidieni.

Intotdeauna medicul va stabili dozele pentru fiecare pacient in parte, tinand cont de marimea tiroidei acestuia si de nivelul ei de activitate. Astfel el va face o ecografie bolnavului si o examinare fizica. Prin testul de iodocaptare se vor folosi ioduri (care nu vor afecta organele si tesuturile din jurul glandei tiroide) si se va stabili nivelul ei de activitate in producerea hormonilor tiroidieni.

Iodura radioactiva va fi administrata pacientului sub forma lichida sau intr-o capsula, astfel ea va ajunge in organismul acestuia, o parte va fi acumulata in tiroida iar restul se va elimina prin urina. Dupa tratament prin consumul mare de lichide substanta va fi eliminata rapid din corpul pacientului. La unele persoane glanda se poate inflama datorita iodurii radioactive si poate aparea o senzatie de durere, ceea ce implica administrarea de paracetamol, aspirina sau ibuprofen in scopul ameliorarii acestor simptome. Aceste stari negative pot si lipsi in unele cazuri, totul depinde de fiecare pacient in parte.

Cert este ca tratamentul isi va face efectul si in urmatoarele saptamani secretia hormonilor tiroidieni va scadea. La unele persoane este suficienta o singura doza de iodura radioactiva pentru corectarea hipertiroidismului, la altele dupa 12 saptamani se administreaza si a doua doza. Atat in timpul tratamentului cat si dupa ce acesta a dat rezultate si a fost oprit, pacientul va face controale regulate la medic.

Un alt tratament pentru boala Basedow Graves este cel pe baza de metimazol si propiltiouracil. Aceste medicamente antitiroidiene au efectul dorit asupra glandei tiroide, ajuta la scaderea productiei de hormoni tiroidieni. Efectul lor nu apare imediat, ci abia dupa cateva luni, deoarece tiroida a stocat destui hormoni spre a mentine crescut nivelul acestora.

Pentru ameliorarea unor simptome ce apar in cazul acestei boli, respectiv pentru combaterea tremuraturilor si palpitatiilor, medicul va prescrie un tratament pe baza de medicamente beta-blocante, care sunt folosite si in tratamentul altor boli (de inima, hipertensiunea arteriala). Astfel de medicamente nu pot fi utilizate de persoanele care sufera de boli cardiace sau de astm.

Metoda chirurgicala este cea mai indicata in cazul bolii Basedow Graves. Cu ajutorul ei se va indeparta o parte din glanda tiroida. Procedeul nu este periculos, din contra este destul de simplu si sigur, se numeste tiroidectomia subtotala.

dieta

Medicina alternativa are cateva metode de tratament care ajuta la reducerea cantitatii de hormoni tiroidieni si scaderea in intensitate a simptomelor bolii Graves.

Cei care simt ochii uscati pot folosi lacrimi artificiale care se pot elibera de la farmacii si fara reteta medicala. In timpul noptii se pot aplica comprese pe pleoapele care nu se inchid complet, acestea vor mentine cornea umeda.

Citește și:  Mușețel și Fenicul: Plante miraculoase pentru reducerea inflamațiilor

In perioada de tratament si nu numai ochii trebuie protejati de soare si vant prin ochelari care au lentilele de culoare inchisa.

Exercitiile fizice timp de un sfert de ora pe zi ajuta la mentinerea unei stari de sanatate buna in general si la echilibrarea functiei tiroidei. De asemenea pozitia ,,Lumanarii” (care este practicata in Yoga) ajuta la ameliorarea functiei acestei glande. Se sta pe spate, se ridica picioarele in sus pana se desprind soldurile de sol, timp in care se sustin cu ambele maini, iar picioarele se intind spre pozitia verticala.

Dieta pe baza de arahide, soia, spanac, piersici, varza, ridichi si complexul de vitamina B are efect bun in tratamentul acestei boli, ajuta la inhibarea producerii hormonilor tiroidieni. Foarte buna este si vitamina A. De asemenea alimentele alcaline ajuta la reglarea hormonilor: fasolea uscata, porumbul, graul, dobleceii, alunele, merele, lamaia, pepenii, bananele.

Radacina de brusture dulce sau Captalan ajuta in tratamentul bolii Graves. Se amesteca radacina de brusture cu cea de turita-mare (in cantitati de 1:1) se marunteste si se administreaza cate o lingurita de pulbere in fiecare zi, dimineata, la pranz si seara, dar inainte de masa.

Timp de un an se aplica un tratament cu muguri de tei si paducel.

Foarte buna este infuzia din frunze de patrunjel, se recomanda 2 pahare pe zi. Jumatate de pahar pe zi din suc de patrunjel este la fel de eficienta. De asemenea se poate prepara decoct din radacina de patrunjel: timp de 15-20 minute se fierbe o cantitate de 50 g radacina la 1 litru de apa fierbinte, se filtreaza si se indulceste cu putina miere de albine.

In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se bea jumatate de pahar de suc de telina. De asemenea 2 cani pe zi din decoct de telina este la fel de eficient in tratamentul acestei boli.

Ceapa alba pisata sau tocata prin masina de tocat carne se pune intr-un saculet de tifon si se aplica pe piele in zona glandei tiroide.

Dimineata si seara se bea cate o cana de ceai de paducel sau talpa-gastei.

Ovazul ajuta la restabilirea si normalizarea activitatii glandei tiroide. Se adauga o lingurita de ovaz pulbere la o cana de apa clocotita, se infuzeaza timp de 10 minute, se filtreaza printr-o panza umeda de bumbac iar apoi aceasta se usuca si se aplica pe piele, la gat, in dreptul tiroidei.

Tratamentul se face timp de o saptamana, in fiecare zi. Apoi se face o pauza de o saptamana si se repeta. Se poate folosi si decoctul de ovaz: se adauga 1 kg de ovaz pulbere la 1 litru de apa fierbinte si se lasa timp de 30 de minute. Se bea in fiecare zi dar in doze bine stabilite, nu se face exces. Este bine sa se consulte un medic specialist inainte de a incepe orice tip de tratament.

Timp de jumatate de an se poate face un tratament cu macerat din plante medicinale in amestec (in cantitati egale 2 linguri de turita-mare si 2 linguri de sanzaiene).

Stresul poate face rau pacientilor predispusi la aceasta boala sau care sufera de ea si sunt in faza incipienta.

Baile de soare in timpul tratamentului bolii Basedow Graves nu sunt indicate.

Boala Graves este ereditara, se transmite pe linia de sex feminin, de la o generatie la alta. Oamenii trebuie sa isi tratateze la timp infectiile virale, sa aiba un stil de viata echilibrat si sa-si controleze si mentina starea de sanatate a organismului in scopul prevenirii bolii Basedow Graves.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.