Infectiile cu stafilococi pot ataca orice zona din organism: ochii, pielea, unghiile si altele. Simptomele variaza in functie de zona unde se dezvolta infectia. De regula, infectiile acestea patrund printr-o mica taietura sau daca este o plaga mica deschisa, si se extind si la tesuturile din jur, prin circulatia sangelui sau chiar la organele din jur (inima, rinichi etc). Persoanele cu o boala grava (diabet, cancer, boli de rinichi sau ficat) sunt foarte sensibile la infectiile stafilococice.
Aceste infectii au o varietate de denumiri:
- Foliculita – este infectia foliculilor pilosi si se caracterizeaza prin pustule mici cu varful alb. Atunci cand se rade parul si se freaca pielea de haine, se pot traumatiza foliculii, si apare infectia. La inceput, in zona respectiva apar mancarimi. Uneori o infectie de acest tip invadeaza in profunzime pielea si provoaca o inflamatie de mari dimensiuni, dureroasa si purulenta numita furunculoza (cand mai multe furuncule apar simultan pe corp). Furunculele apar oriunde pe corp (fata, gat, fese etc). Un furuncul aparut pe pleoapa ochiului este cunoscut sub numele de orgelet (urcior).
- Carbuncul – este o grupare de furuncule, legate intre ele profund sub piele.
- Furunculele antracoide – apar pe toracele posterior sau ceafa (mai ales la barbati si mai rar la femei).
- Impetigo – este o alta infectie a pielii care consta in placi mici de vezicule si mici pustule, care uneori se sparg si se acopera cu niste cruste.
- Celulita – apare in straturile pielii si debuteaza prin roseata din jurul unei ulceratii sau taieturi, sau un edem dureros si care se extinde si la tesutul din jur. Infectia ajunge si la ganglionii limfatici care se maresc dublu sau triplu fata de dimensiunile lor normale, afectiunea se numeste limfademita.
- Sugarii, copiii mici fac un ,,sindrom al pielii oparite” – este o infectie grava, care apare prin eruptii de vezicule (pe piele) care se descuameaza.
- Conjuctivita – se manifesta prin inrosirea ochilor, scurgerea un puroi galben care se intareste ca o crusta.
- Blefarita – este o infectie a pleoapelor, ochii sunt rosii, iar marginile pleoapelor au cruste.
- Panaritio – este o infectie stafilococica in jurul unghiilor care apare prin vezicule cu puroi.
- Mastita – o infectie care apare la sanii femeilor in timpul alaptatului, prin mameloane dureroase si crapate care duc la abcese.
Infectiile stafilococice pot ajunge prin circulatia sangelui in articulatii si in oase (la brate, picioare, coloana vertebrala) unde pot apare noi abcese. Articulatia cu puroi devine tumefiata, leziunile netratate devin artritice si articulatia devine rigida pentru totdeauna. Infectia stafilococica care apare la plamani se numeste pneumonie stafilococica.
Infectia renala (la rinichi), sau la inima cand este atacat endocardul se numeste endocardita bacteriana, care provoaca leziuni ale inimii definitive (este frecventa la cei care iau de droguri). Aceste infectii se datoreaza si unor bacterii intalnite in gura, nas, regiunea genitala sau rect. Dupa ce patrund in organism, bacteriile formeaza abcese cu puroi. Bacteriile care intra in organism prin alimente vechi si contaminate provoaca toxiinfectie alimentara.
Medicul specialist va examina infectia, va lua o proba din puroi si va face analiza in laborator cu scopul de a se determina cauza infectiei, stafilococul sau bacteria. Daca infectia s-a extins la alte organe, atunci este necesar sa se faca o serie de analize suplimentare, cum ar fi analiza sangelui, sau o cultura dintr-un ganglion limfatic.
Metode de tratament
Medicul poate prescrie un antibiotic sau daca este o infectie pe piele se poate folosi o crema cu antibiotic care se aplica pe zona afectata. Unele abcese trebuie drenate chirurgical pentru ca sa se vindece infectia definitiv. Sistemul imunitar trebuie intarit pentru a se evita infectiile recidivante.
In medicina chineza se considera ca orice tip de furuncul este provocat de excesul de caldura din organism, de aceea tratamentul consta in stimularea punctelor de pe corp (prin acupunctura) pentru reducerea excesului de caldura.
Sunt cunoscute multe plante care au proprietati antibacteriene, cum este usturoiul (se consuma trei catei de usturoi la primul semn de infectie). Echinaceea – se face un ceai din pulbere uscata, se bea 3 cani/zi.
Pentru a ajuta organismul sa scape de infectie si sa creasca imunitatea este important sa se consume legume, fructe, vitamine si suplimente si lichide pana la 2 l/ zi. Pentru accelerarea vindecarii, in prima faza se pune o compresa calda pe furuncul timp de 30 min de 2 ori/ zi. Pentru a nu se forma cicatrice se adauga in apa (in care se inmoaie compresa) cateva picaturi de ulei de cimbrisor sau lavanda.
Dupa ce furunculul s-a spart, iar puroiul s-a scurs, se curata zona cu apa calda, se pune suc de lamaie sau sare amara pe locul afectat. Daca este o infectie stafilococica in jurul unei unghii se scufunda unghia in ulei pur de arbust de ceai, timp de 5 min de 3 ori/zi, pana la vindecare.
Pentru a evita toxinfectia alimentara provocata de stafilococi este foarte important spalatul pe maini inainte de a prepara hrana.