Informații utile despre gangrena diabetică – complicațiile arteriopatiei

0
721
Informații utile despre gangrena diabetică – complicațiile arteriopatiei

Gangrena diabetică este o complicație a arteriopatiei care se manifestă în unele cazuri de diabet. Se caracterizează prin necroză la nivelul picioarelor din cauza circulației anormale a sângelui în extremități și troficității nervoase de la pacienții cu diabet zaharat. Această complicație a diabetului este localizată la membrele inferioare, îndeosebi la picioare, la degete.

Gangrena diabetică apare mai mult la bolnavii cu diabet decât la cei care nu au această boală și este favorizată de arteriescleroză, neuropatie, rezistență scăzută a corpului la infecții. Afecțiunea este depistată cu întărziere deoarece bolnavul nu simte durerea decât în momentul apariției infecției cănd leziunea este deja creată și mirosul secrețiilor destul de urăt.

Gangrena apare la nivelul picioarelor dar mai ales la degetele bolnavului de diabet. În cazul pacienților care au diabet zaharat de tip 2 este vorba despre probleme ale funcțiilor vasculare și de reducerea fluxului de sânge îndeosebi la nivelul exteremităților. Acest lucru provoacă leziuni ale nervilor și astfel se produce deteriorarea țesuturilor de la nivelul degetelor, iar apoi moartea, necrozarea sau gangrena acestora.

Citește și:  Icter, acumularea bilirubinei în sânge – tot ce trebuie să știi despre impactul acestei afecțiuni asupra pielii

Primele simptome sunt cele de degete reci și amorțite, apoi pielea acestora devine roșiatică, maronie, apoi negricioasă. Mai târziu picioarele au un miros urât și apare senzația de durere. Degetele astfel infectate pot fi în unele cazuri tratate sau amputate. La această ultimă măsură de amputare se recurge doar dacă tratamentul nu dă rezultate și există riscul de răspândire a infecției în alte zone ale corpului.

Cu cât boala este mai avansată cu atât apare posibilitatea unei amputări. Malnutriția încetinește dramatic vindecarea, de aceea pacientul trebuie bine alimentat. Rana sau leziunea infectată iar zona insuficient irigată cu sânge pot conduce la gangrena degetelor și picioarelor. Pentru vindecare, medicul evaluează posibilitatea de a salva piciorul sau degetele acestuia, aplică proceduri pentru restabilirea fluxului sanguin la extremități, aplică metode de tratament chirurgicale și medicamentoase pentru închiderea leziunilor și monitorizează pacientul în scopul evitării apariției altor leziuni și boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.