Învață să alegi corect crema de protecție solară în funcție de SPF și tipul de piele

0
44
Fototip de piele 1, 2 și 3, Foto: bostonbeautyblog.files.wordpress.com

Pentru a folosi un produs de protecție solară este foarte important să știi care este tipul tău de piele. Astfel vei estima capacitatea pielii de a se bronza și care este cel mai bun produs pentru protecția sa. Înainte de expunerea la soare este necesar să îți protejezi pielea de razele ultraviolete, să știi care este protecția solară potrivită.

Factorul de protecție SPF este un parametru care indică capacitatea produsului de a opri radiațiile solare și îndeosebi pe cele ultraviolete UVB, care produc arsuri la nivelul pielii. Acest factor măsoară timpul pană când pielea se înroșește sau se arde.

Fototip de piele 1, 2 și 3, Foto: bostonbeautyblog.files.wordpress.com

Dacă ai pielea de culoare deschisă cu mulți pistrui, care se înroșește ușor după 20 de minute de expunere neprotejată la soare, dar nu se bronzează și poate suferi ușor de arsuri solare, înseamnă că ești fototipul 1 de piele, caracteristic oamenilor cu ochi albaștri, cu părul blond sau roșcat. Pentru acest nivel foarte luminos al pielii, dacă alegi un produs cu factor SPF 15 vei avea 300 de minute de protecție împotriva soarelui (15×20 minute). Aceasta înseamnă ca timp de 5 ore pielea ta va fi protejată și nu va suferi de arsuri solare. După acest timp, dacă nu te protejezi din nou, riști să suferi de arsuri la nivelul acesteia. Dacă alegi un produs cu factor SPF 30 vei avea 600 de minute de protecție împotriva razelor ultraviolete (30×20 minute), deci 10 ore de stat la plajă fară să te arzi. Cu ajutorul unui produs cu factor SPF 45 poți avea 900 de minute de protecție la soare (45×20 minute), deci 15 ore de expunere directă la razele ultraviolete.

În cazul în care ai pielea luminoasă dar mai puțin sensibilă ca în cazul prezentat mai sus, deci care poate suferi de arsuri solare abia după 30 de minute de expunere neprotejată la soare, te încadrezi în categoria persoanelor cu fototip 2 de piele, care au părul blond, șaten deschis și ochi verzi, albaștri sau căprui. Dacă alegi un produs cu factor SPF 15 vei avea 450 de minute de protecție împotriva soarelui (15×30 minute). Aceasta înseamnă ca timp de 7,5 ore pielea ta va fi protejată și nu va suferi de arsuri solare. După acest timp, dacă nu te protejezi din nou, riști să suferi de arsuri la nivelul acesteia. Dacă alegi un produs cu factor SPF 30 vei avea 900 de minute de protecție împotriva razelor ultraviolete (30×30 minute), deci 15 ore de stat la plajă fară să te arzi. Cu ajutorul unui produs cu factor SPF 45 poți avea 1350 de minute de protecție la soare (45×30 minute), deci 22,5 ore de expunere directă la razele ultraviolete.

Dacă ai pielea de nuanță măslinie te poți bucura de soare timp de 40 de minute, apoi apare riscul să te arzi la expunerea directă la razele ultraviolete. Acest fototip 3 se potrivește persoanelor care au ochii și părul de culoare închisă. Dacă alegi un produs cu factor SPF 15 vei avea 600 de minute de protecție împotriva soarelui (15×40 minute). Aceasta înseamnă ca timp de 10 ore pielea ta va fi protejată și nu va suferi de arsuri solare. După acest timp, dacă nu te protejezi din nou, riști să suferi de arsuri la nivelul acesteia. Dacă alegi un produs cu factor SPF 30 vei avea 1200 de minute de protecție împotriva razelor ultraviolete (30×40 minute), deci 20 ore de stat la plajă fară să te arzi. Cu ajutorul unui produs cu factor SPF 45 poți avea 1800 de minute de protecție la soare (45×40 minute), deci 30 ore de expunere directă la razele ultraviolete.

Citește și:  Când umbra este mai mică decât înălțimea ta înseamnă că soarele este destul de puternic pentru a putea face insolație
Fototip de piele 4, 5 și 6, Foto: bostonbeautyblog.files.wordpress.com
Fototip de piele 4, 5 și 6, Foto: bostonbeautyblog.files.wordpress.com

Dacă ai un fototip 4 de piele ești în situația de a putea suferi de arsuri solare abia după 60-90 de minute de expunere neprotejată directă la soare. Persoanele din această categorie au părul de culoare închisă (castaniu sau șaten), iar ochii negri sau căprui. Dacă alegi un produs cu factor SPF 15 vei avea 900 de minute de protecție împotriva soarelui (15×60 minute). Aceasta înseamnă ca timp de 10 ore pielea ta va fi protejată și nu va suferi de arsuri solare. După acest timp, dacă nu te protejezi din nou, riști să suferi de arsuri la nivelul acesteia. Dacă alegi un produs cu factor SPF 30 vei avea 1800 de minute de protecție împotriva razelor ultraviolete (30×60 minute), deci 30 ore de stat la plajă fară să te arzi. Cu ajutorul unui produs cu factor SPF 45 poți avea 2700 de minute de protecție la soare (45×60 minute), deci 45 ore de expunere directă la razele ultraviolete.

În cazul în care ai pielea de culoare mai închisă, poți suferi de arsuri solare abia după 2 ore de expunere directă la soare. Acesta este fototipul 5 de piele, caracteristic celor de origine afro-americană, care au ochii și parul de culoare închisă. Dacă alegi un produs cu factor SPF 15 vei avea 1800 de minute de protecție împotriva soarelui (15×120 minute). Aceasta înseamnă ca timp de 30 ore pielea ta va fi protejată și nu va suferi de arsuri solare. După acest timp, dacă nu te protejezi din nou, riști să suferi de arsuri la nivelul acesteia. Dacă alegi un produs cu factor SPF 30 vei avea 3600 de minute de protecție împotriva razelor ultraviolete (30×120 minute), deci 60 ore de stat la plajă fară să te arzi. Cu ajutorul unui produs cu factor SPF 45 poți avea 2700 de minute de protecție la soare (45×120 minute), deci 90 ore de expunere directă la razele ultraviolete.

Ultimul fototip de piele este 6 și este caracteristic oamenilor de culoare, care au pielea închisă întotdeauna și deci nu mai au nevoie să se bronzeze. La ei bronzul este natural, iar dacă se expun la soare nu prezintă riscul de a suferi de arsuri solare. În această situație pielea poate fi protejată ca și în cazul fototipului 5.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.