Dupa cum se stie vara si iarna reprezinta cele mai dificile perioade din an pentru parul nostru. Iarna temperaturile sunt prea scazute, vara sunt prea ridicate, iar razele ultraviolete ne afecteaza negativ structura firelor de par. De aceea pentru a ne pastra frumusetea podoabei capilare este important sa stim cum ne protejam parul vara.
Ideea este sa facem ceva pentru a ne pastra parul sanatos si frumos. Razele ultraviolete sunt de mai multe tipuri si fiecare are un impact asupra structurii firului de par. Razele UVA faciliteaza dezhidratarea parului, iar razele UVB distrug in timp pigmentii acestuia – naturali si artificiali. Orice persoana care se expune la soare un timp indelungat fara a-si proteja capul cu o palarie cu boruri largi si fara a folosi produse de protectie solara de par va avea surpriza neplacuta de a constata ca firele au devenit uscate si neaspectoase.
Dupa cum se stie parul este compus din 70-80% proteina (numita creatina) care este imbogatita cu aminoacizi, pigmenti, grasimi si minerale – zinc, cupru, mangan, fier, sulf, crom. De asemenea in compozitie apar si lipide, apa si vitamine A, B, C, PP, H. De aceea pentru a ne pastra elasticitatea, volumul si flexibilitatea firelor de par trebuie sa ne aparam impotriva radiatiilor solare printr-o protectie suplimentara de vara. Atat lumina soarelui, vantul dar si apa sarata a marii ne poate afecta parul pe timpul verii.
Una dintre principalele conditii pentru a preveni daunele soarelui este sa ne mentinem parul hidratat. De asemenea, se poate purta o palarie sau o esarfa de matase pentru protejarea parului si se poate folosi un balsam de protectie solara pentru par. Apa sarata a marii afecteaza proteinele din firele de par, sarea are capacitatea de a patrunde in stratul firului de par si de a-l afecta, iar mai mult decat atat sub influenta valurilor de caldura parul se usuca si treptat firele de par sunt distruse.
Vara mai apare o problema si anume pielea capului transpira mai mult, ceea ce face ca sub actiunea razelor solare parul sa se usuce mai tare. Transpiratia excesiva a parului nu e acelasi lucru cu secretia sebacee a glandelor, de aceea nu trebuie confundata cu aceasta. Ea poate fi cauzata de caldura excesiva, dar si de dereglari ale sistemului neuro-vegetativ. Pentru asemenea cazuri se recomanda spalatul des, aerisirea parului sau sa se poarte parul scurt. In concluzie, in aceasta perioada sarcina noastra este sa acordam o mai mare atentie podoabei noastre capilare.
- Pe timpul verii parul trebuie spalat mai des.
- Intotdeauna la spalare, la clatire se foloseste apa calduta sau rece dar niciodata apa fierbinte.
- Este indicat sa se foloseasca un sampon hidratant si un balsam de protectie pentru a pastra parul sanatos.
- Nu sunt indicate produsele pe baza de alcool si formaldehida pentru ca usuca parul.
- Trebuie alese produse naturale care asigura nivelul normal de hidratare a parului.
- Nu trebuie folosite uscatoarele de par, aparate de ondulat sau intins parul, pentru ca acestea il fac uscat.
- Consumul mare de lichide este foarte important pentru ca pastreaza parul hidratat si imbunatateste sanatatea organismului.
- Vara parul lung se poate deteriora foarte usor daca nu este ingrijit bine. In primul rand cand se merge la plaja trebuie strans sus sau acoperit cu o palarie cu boruri largi, pentru a fi cat mai mult ferit de vant, radiatii ultraviolete si udat mai putin cu apa sarata a marii.
- De asemenea, parul trebuie protejat cu o crema sau un ulei cu filtru UV, care se aplica in fiecare dimineata inainte de expunerea la soare.
- Pentru a evita incalcirea firelor de par se folosesc uleiuri de protectie care il mentin moale si un pieptene cu dinti mai rari pentru a nu-l rupe.
Oamenii folosesc diverse produse cosmetice pentru ingrijirea parului, insa se poate intampla ca acestea uneori sa nu le fie accesibile. De aceea nu trebuie uitat ca natura ne pune la dispozitie o serie de plante, fructe si legume care contin principii active ce ajuta in prevenirea si combaterea unor afectiuni. Avantajul consta si in faptul ca multe tratamente se pot face acasa, facand astfel economie de timp si bani. Astfel se pot realiza multe masti cosmetice pentru par pe baza de plante, fructe si legume, care fiind intrebuintate ca atare dau rezultate foarte bune si asta datorita proprietatilor lor deosebite.
Lamaia – Lotiunea realizata dintr-o lingurita suc de lamaie adaugata in apa in care se clateste parul (dupa ce in prealabil a fost spalat in alta apa) confera parului stralucire si suplete.
Rozmarinul – Infuzia din rozmarin si salvie (in parti egale) da stralucire, suplete si fortifica parul.
Maghiranul – Pentru revitalizarea parului se freaca pielea capului (dupa spalare) cu infuzia preparata din 20 g maghiran uscat (frunze, flori, tulpina) la 1 l apa.
Urzica – Are rol in revitalizarea si degresarea parului. Se foloseste infuzia sau decoctul de urzica. Tinctura de urzica este recomandata contra caderii parului.
Ardeiul – Se foloseste tinctura de ardei (Capsicum annuum): 200 g ardei se pun la macerat timp de 8 zile in 100 ml alcool. Se fac frictiuni asupra pielii capului, la radacina firului de par. Tratamentul are actiune revulsiva, produce o hidratare mai buna la nivelul radacinii firului de par, este un excelent tonic capilar.
Stejarul – Decoctul de stejar are efect contra caderii parului.
Masca din ou si ulei de masline – Se amesteca intr-un castron un galbenus de ou cu 2 linguri ulei de masline, apoi se intinde pe toata lungimea firului de par incepand de la radacina pana la varf. Se acopera parul si se lasa sa actioneza o jumatate de ora, apoi se spala cu sampon hidratant si se clateste. Galbenusul de ou hraneste parul si repara parul deteriorat, iar uleiul de masline il inmoaie si il revitalizeaza. Aceasta masca cosmetica este bine sa se foloseasca de doua ori pe luna.