Mastodinia – Iată de ce te dor sânii înainte de menstruație

0
785
Dureri de sâni, Foto: blogs.independent.co.uk

Mastodinia este o durere fără niciun motiv patologic, ea apare înainte de menstruație. Simptomul poate ține puțin timp sau poate fi o suferință îndelungată, poate să apară cu două săptămâni înainte de ciclu și ține chiar și pe durata acestuia. Important este să găsești cea mai bună modalitate de a ameliora durerea. Femeile se plâng în general de astfel de senzații dureroase care pot fi de forma unor tensiuni în piept, sensibilități accentuate, senzații de arsuri sau dureri surde la sâni, dureri la nivelul mameloanelor și areolelor mamare. De multe ori durerea iradiază în zona axilară, spre umeri sau chiar spre partea superioară a brațului. Disconfortul creat nu este foarte intens, însă sunt și cazuri în care poate fi cauzat și de alți factori, este mai accentuat și poate semnala chiar un cancer de sân, deformări mamare, modificări ale sânilor, erupții, inflamația sau eritemul la sâni, sensibilitatea mamelonară, angorjarea sânilor, infecții ale ductelor mamare, metastaze mamare, formarea chisturilor și altele.

Dureri de sâni, Foto: blogs.independent.co.uk

Modificările hormonale sunt principalii factori ai apariției durerilor de sâni. Astfel de modificări apar la pubertate, înainte de ciclul menstrual, în timpul menstruației, la alăptare, în perioada de sarcină, la menopauză. Durerea de sâni este însoțită și de stările febrile, de iritabilitate, de umflare a sânilor.

Citește și:  Exerciții fizice care ameliorează durerea de umăr

Pentru ameliorarea simptomelor de mastodinie sunt indicate metodele de tratament naturale și schimbarea stilului de viață. Activitatea fizică – mersul pe jos măcar 30 de minute pe zi, înotul, pedalatul pe bicicletă – ajută la o stare de bine. Pentru calmarea durerii și a altor simptome se pot lua medicamente analgezice, antiinflamatoare și nonsteroidiene recomandate de medic. Dieta săracă în zahăr, ceaiuri cofeinizate, alcool, cafea, ciocolată și grăsimi, bogată în legume și fructe este necesară pentru sănătate și ține de stilul de viață corect.

La femei, pe parcursul vieții, apar frecvent astfel de modificări fiziologice mai ales datorită schimbărilor hormonale. Dacă durerile de sâni sunt intense este bine să se facă un consult medical, deoarece un medic va examina și studia semnele care apar la fiecare pacientă în parte și va depista o eventuală afecțiune sau chiar o boală gravă care crează un asemenea disconfort la piept. Fiecare femeie trebuie să fie atentă la simptomele de la nivelul sânilor, deoarece acestea pot semnala multe aspecte legate de starea ei de sănătate. Stabilirea simptomelor și consultația medicală sunt pași importanți în stabilirea diagnosticului unei boli, care poate fi și un cancer de sân în fază incipientă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.