Ptoza renala (rinichi cazut) – cauze, simptome, tratament

0
20746

Ptoza renala este cunoscuta si cu numele de rinichi cazut sau nefroptoza. In functie de fiecare pacient in parte (care sufera de aceasta problema) pozitia unui rinichi sau a ambilor rinichi poate varia, poate fi mai sus sau mai jos, cert este ca nu in zona in care ar trebui sa apara in mod normal. Unii oameni isi dau seama ca au o problema de sanatate datorita disconfortului creat de caderea rinichiului, altii in schimb nu simt nimic, deoarece la ei ptoza renala este asimptomatica.

Ptoza renala poate fi de gradul unul, doi si trei, in functie de severitatea ei. Primul caz (cel mai putin grav) rinichiul incepe sa cada incet si in acest timp va incepe sa irite nervul intercostal ce apare in stratul de tesut adipos din jurul unei anumite zone a acestuia. In acest caz bolnavul va simti un disconfort in zona coastelor mici, iar in anumite situatii poate suferi o durere ascutita care se simte pana spre buric.

Alte simptome care apar sunt: imposibilitatea de a respira profund, astfel respiratia devine mai superficiala, senzatie de stranut, tuse, pierderea partiala a mobilitatii datorita durerii. Ptoza renala de gradul doi apare atunci cand rinichiul coboara mai jos de muschiul psoas (care realizeaza acea legatura intre solduri, picioare si coloana vertebrala).

Rinichii sunt conectati si ei cu acest muschi, iar prin intermediul nervilor muschiul psoas este pus in miscare. Mai mult decat atat rotatia externa a rinichiului este posibila deoarece marginea sa inferioara este si ea deplasata anterior. Astfel se ajunge ca alte tipuri de nervi sa fie iritati si sa apara alte simptome. Persoana in cauza poate suferi de dureri in zona abdominala, de hipersensibilitatea pielii care se poate chiar transforma in timp intr-o senzatie de amorteala.

Medicul poate identifica prin pielografie intravenoasa (un procedeu urologic sau radiologic al zonei renale) daca rinichiul a avut o miscare de rotatie externa. In cazul in care s-a produs o astfel de rotatie pot sa apara alte complicatii, unii specialisti considera aceasta ca o cauza ce ar favoriza formarea de pietre la rinichi.

Ptoza renala de gradul trei este cea mai complicata deoarece rinichiul coboara atat de mult incat se pierde relatia dintre ficat si diafragma si nervul femural este grav iritat. Bolnavul sufera in acest caz de hipersensibilitate la solduri, de dureri cauzate de inflamatia genunchiului, nu mai poate indoi genunchiul datorita senzatiei de durere si nici nu mai tolereaza sa stea in pozitie ghemuita.

La nivelul muschiului psoas apar spasme nedorite datorate durerii din zona genunchilor. De asemenea pot aparea dureri la articulatiile piciorului, gleznei, entorse a caror recuperare este mai dificila. Rotatia exterioara a rinichiului este mai rau tolerata decat rotatia interna, deoarece prima creeaza presiune in vasele de sange, iar a doua nu, sau daca apar sunt mai putin grave.

Citește și:  Lichenul de Islanda (Cetraria islandica) vindeca tusea si afectiunile respiratorii

Cauzele care duc la aparitia ptozei renale nu sunt inca stabilite cu exactitate deoarece sunt necunoscute, specialistii au depistat doar o serie de factori care ar putea duce la dezvoltarea afectiunii. De asemenea ei au concluzionat ca aceasta problema de sanatate apare frecvent la pacientii tineri si care au o conformatie subtire, mai mult la femei si mai putin la barbati. Se pare ca o persoana care scade in greutate si pierde din tesutul adipos si masa musculara are un risc crescut de a dezvolta ptoza renala.

Simptomele clinice depind de tipul de rinichi care este afectat, cel stang sau cel drept. Ptoza la rinichiul stang sau la rinichiul digestiv (cum mai este numit in termeni medicali) poate accentua problemele intestinale din cauza spasmelor reflexe. Astfel bolnavul poate avea anumite dureri in cecum care se aseamana putin cu cele de apendicita. Ptoza la rinichiul drept afecteaza mai putin sistemul digestiv, persoana in cauza va simti durere in stomac, iritatii la organele de reproducere, la cordonul spermatic stang la barbati, sau la ovarul stang la femei.

Problemele renale din partea stanga afecteaza functia organelor genitale si functia rinichiului stang. Mai mult decat atat functia rinichiului stang este afectata si de componenta emotionala astfel ca un anumit soc psihologic sau de tip emotional destul de grav poate imbolnavi rinichiul. Ptoza rinichiului stang poate duce si la aparitia altor probleme, disconfort si dureri in anumite zone, la barbati mai ales in timpul activitatii sexuale sau defecarii, iar la femei in timpul perioadei menstruale.

Principalele simptome care pot arata clar ca o persoana sufera de ptoza renala sunt: imposibilitatea de a tine mult timp mainile ridicate deoarece intinderea afecteaza si starea rinichilor, aparitia senzatiei de stranut si tuse, dureri in zona stomacului sau a coastelor mici ceea ce face sa fie tentat sa-si palpeze cu mana aceste zone, prezenta evidenta a spasmelor intestinale, dureri de spate dimineata si seara, disconfort in zona abdomenului timp de un sfert de ora mai ales dupa ce se bea lichide multe si intr-un ritm rapid, contractii musculare cronice lombare care pot duce la sciatica, disconfort la nivelul articulatiilor genunchiului si soldului, greata, varsaturi, hipertensiune arteriala, probleme urinare cu firisoare de sange, stare accentuata de hipersensibilitate, amorteala si durere.

Ptoza renala poate duce la anumite complicatii: aparitia pietrelor la rinichi, a infectiilor urinare sau uneori a insuficientei renale cronice.

Pentru tratamentul ptozei renale medicii recomanda la bolnavii care ajung sa sufere de complicatii metoda chirurgicala, prin care este pus la loc rinichiul cazut. Foarte important este ca pacientul sa nu faca efort in dorinta de a evita agravarea simptomelor. In anumite cazuri mai putin grave bolnavul poate renunta la metoda chirurgicala si urma la recomandarea medicului un tratament pe baza de medicamente analgezice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.