Măsuri de prim ajutor în caz de durere abdominală – Tu știi cum să reacționezi?

0
730
Dureri abdominale

Durerea abdominală este un simptom simțit diferit de fiecare persoană în parte, intensitatea ei depinde de cauza care a produs-o. Poate fi de scurtă durată sau persistentă, ca o arsură, torsiune, înțepătură, lovitură de pumnal, distensie, etc. Deseori victima poate sta cocoșată, ea se înconvoaie din cauza durerii și în plus are și alte simptome: de greață, febră moderată, dureri de cap, diaree și vărsături.

Dureri abdominale

Durerea abdominală poate avea multe cauze, iar pentru tratamentul ei corect trebuie identificați factorii care au provocat-o. În funcție de manifestările victimei, durerea abdominală se recunoaște ușor și în acest caz se pot aplica câteva măsuri simple de prim ajutor.

În cazuri simple persoana are crampe și senzație de durere în zona abdominală, iar pentru ameliorarea acestora există remedii simple: un ceai cald din plante medicinale sau aplicarea unei sticle de apă fierbinte pe abdomen. Victima trebuie ajutată să se așeze comod și să stea liniștită pentru a se relaxa. Sticla cu apă fierbinte se înfășoară într-un prosop și se pune pe abdomenul ei.

Analize de sânge în caz de dureri abdominale (apendicită)
Analize de sânge în caz de dureri abdominale (apendicită)

Dacă postura victimei este cocoșată poate fi vorba despre inflamarea apendicelui, sau de apendicită. În acest caz stomacul este sensibil la presiune, iar durerea apare în partea dreaptă jos a abdomenului. În cazuri grave durerea se intensifică în timpul mersului, iar postura corpului este curbată. Victima trebuie să fie transportată la spital, unde prin intervenție chirurgicală i se va elimina apendicele. Dacă apendicele se sparge, conținutul lui se scurge în cavitatea abdominală și poate produce inflamarea membranelor din jur, apariția durerii intense, a peritonitei și chiar moartea într-o perioadă scurtă de timp. În acest caz trebuie sunat la ambulanță deoarece este un caz foarte grav, victima trebuie operată de urgență pentru că viața ei este în pericol.

Dureri abdominale la copii, Foto: safetyorg.co.uk
Dureri abdominale la copii, Foto: safetyorg.co.uk

Dacă durerea este ca o crampă sau o senzație de torsiune poate fi o criză de colică biliară. De obicei în astfel de cazuri durerea iradiază spre spate și zona umărului drept. Dacă durerea iradiază spre regiunea lombară, spre uter și organele genitale externe este o colică reno-ureterală. Astfel de dureri sunt mai intense iar victima devine agitată și nervoasă, își schimbă mereu poziția pentru a găsi una antalgică. Alte cauze ale durerilor abdominale sunt: ocluzia intestinală, peritonitele cronice, intoxicațiile cu ciuperci, intoxicațiile cu mercur, intoxicațiile cu plumb, enterocolitele acute, toxiinfecțiile alimentare, febra tifoidă, peritonitele acute steptococcice sau penumococcice, colecistita, ulcerul și ocluzia vaselor din cauza emboliei, perioartritei, trombozei, aterosclerozei.

Infectii alimentare, Foto: msdssearch.dow.com
Infectii alimentare, Foto: msdssearch.dow.com

În cazuri minore de intoxicații alimentare victima are dureri abdominale asociate cu diaree și vărsături. Uneori poate avea și stări febrile, frisoane, stări de amețeală și slăbiciune generală. Pierderea de apă din organism duce la deshidratare, de aceea este indicat ca victima să fie ajutată să stea comod și să i se de-a să bea apă plată. Lipsa de electroliți din organism, de sodiu și potasiu, care apare din cauza simptomelor trebuie acoperită și astfel starea ei de rău va fi echilibrată.

Citește și:  Reflexologia ajută în tratamentul astmului

Dacă durerile abdominale iradiază spre spate și sunt relativ mici însoțite și de balonare și flatulență pot fi cauzate de intoxicații cu alimente. În astfel de cazuri o baie caldă ajută în calmarea durerilor. Ceaiurile din plante medicinale sunt un bun remediu pentru restabilirea stării de sănătate. Sunt recomandate plante ca de exemplu: mușețel, anason, rostopască, chimen, fenicul. Balonarea și flatulența pot crea un mare disconfort abdominal și în astfel de cauzri apare și senzația de jenă, de izolare, de evitare de a sta în compania altor persoane. Alimentația necorespunzătoare poate fi un factor principal al apariției acestor simptome. Pentru combaterea lor trebuie evitate alimentele care au grăsimi, zahăr, băuturile carbogazoase. Un bun remediu este ceaiul dintr-un amestec de plante: mentă și scorțișoară; sau mentă, fenicul și anason.

Durerile la nivelul coloanei pot fi uneori percepute ca dureri abdominale. Splina poate fi și ea afectată și durerile ei se simt în partea superioară a abdomenului, în partea stângă a acestuia. Malnutriția sau alimentația necorespunzătoare pot cauza dureri de ficat, pancreas, vezică biliară, crampe, îngălbenirea pielii și boli ale acestor organe.

Dureri abdominale, Foto: healthmeup.com
Dureri abdominale, Foto: healthmeup.com

Durerile abdominale nu reprezintă o afecțiune ci doar un simptom și trebuie tratate ca atare. Cauzele durerilor abdominale trebuie stabilite exact și în funcție de ele se poate aplica și tratamentul. Fie că este vorba despre inflamația organelor, a ficatului, splinei, ovarelor, de apendicită, de intoleranță alimentară, de intoxicație cu anumite substanțe, de constipație, balonare, flatulență, trebuie avut în vedere faptul că ele pot produce un disconfort foarte neplăcut victimei, iar în cazuri grave îi pot pune și viața în pericol. Uneori durerile abdominale indică diferite boli ale organelor, pietre la rinichi, ulcer gastric, obstrucția intestinală, cancerul, hernia, etc. Pentru a ajuta victima în cazul în care aceasta are dureri abdominale foarte mari, cel mai bine este să o ajutăm să meargă la spital sau să chemăm ambulanța. Dacă durerea este minoră și acest lucru se observă ușor după comportament și cu siguranță după propria experiență, este necesar ca victima să fie calmată și ajutată să stea relaxată, comod în pat. Dacă durerile nu dispar și situația se agravează trebuie de consultat un medic pentru ca victima să fie ajutată. De obicei se apelează la serviciile de urgență când apar stări febrile, de vomă și greață, umflarea zonei abdominale sau a stomacului, dureri intense, reducerea nivelului de conștiență, sânge în scaun, sau după un accident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.