Măsuri de prim ajutor în caz de spânzurare și strangulare

0
1703
Victima, Foto: mamzel.com.ua

Prin strangulare sunt îngustate căile respiratorii și este oprit fluxul de aer spre plămâni. Strangularea reprezintă presiunea aplicată asupra gâtului și poate avea loc accidental. Spânzurarea este mult mai gravă deoarece poate produce și leziuni ale gâtului, sângerare, leziuni musculare, fracturi ale laringelui, etc.

Măsuri de prim ajutor în caz de spânzurare și strangulare

Victima strangulată poate avea urme în jurul gâtului, probleme respiratorii, pielea vineție, fața congestionată, puncte roșii pe albul ochilui și pete pe față. În astfel de cazuri victima trebuie dusă la spital. Se sună la 112 și se cheamă ambulanța. Până la sosirea ei se supraveghează victima și se aplică reguli de prim ajutor.

Se verifică semnele vitale, respirația, pulsul, dacă nu poate respira normal se deschid căile respiratorii prin eliminarea constricției din jurul gâtului. De asemenea, dacă victima este conștientă trebuie ajutată să se întindă dar să aibă capul, gâtul, ceafa sprijinite.

În caz de strangulare cu eșarfa sau cravata se elimină constricția din jurul gâtului prin tăierea acestora. Strangularea se poate produce accidental cu un articol de îmbrăcăminte și poate opri respirația. În astfel de cazuri trebuie eliberate căile respiratorii, deoarece aceasta este diminuată și starea de conștiență poate fi alterată. Eliminarea rapidă a constrângerii din jurul gâtului trebuie să se facă imediat pentru salvarea victimei. Foarte important este ca victima să stea întinsă pe o suprafață plană, pentru a putea respira normal.

Citește și:  Care sunt cauzele ce provoaca reactia alergica de urticarie?

În astfel de cazuri grave moartea poate să apară rapid prin asfixiere. În general se produc și leziuni ale gâtului, leziuni musculare, fracturi ale laringelui, sângerare. Simptomele de sufocare sunt petele roșii pe față și pe albul ochilor, cianoză, emfizem, respirație dificilă sau accelerată, congestia fetei.

Indiferent de caz – fie că e vorba de spânzurare sau de strangulare – trebuie efectuată resuscitarea cardiorespiratorie sau pulmonară dar nu înainte de eliminarea constricției de la gât și întinderea victimei pe o suprafață plană. Chiar dacă victima își revine trebuie să meargă la spital deoarece este posibil să sufere de edem al faringelui, spasme la nivelul gâtului, amețeli, tulburări ale sistemului nervos, infecții ale căilor respiratorii, afecțiuni variate senzoriale, psihice și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.