Sindromul de tunel carpian apare datorită leziunii nervului median și este o vătămare ce se produce prin întinderi repetate. Canalul carpian reprezintă spațiul dintre oasele carpiene și ligamentul de deasupra numit și el carpian, printre care trec tendoanele și nervii. Sindromul de tunel carpian afectează degetele deoarece apar spasme ale nervului median (ce este responsabil de articulația mâinii și mai ales de degetul mare, mijlociu și arătător). De asemenea, nervul are legătură și cu restul mâinii, cu toate degetele și mușchii acesteia.
Orice leziune, lovitură la mână poate irita nervul median, acesta fiind foarte sensibil mai ales la comprimare. Apariția altor traumatisme, răniri, retenția de lichide, fracturile, dislocarea unui os, tendinita, artrita inflamatorie, dezvoltarea unui pinten osos, diabetul, sarcina, obezitatea, menopauza, boala Reynaud, hipotiroidismul, sunt factori care contribuie la apariția sindromului de tunel carpian.
Orice daună la nivelul nervului median poate fi semnalată prin apariția unor stări de disconfort la nivelul palmei și al degetelor, a unor furnicături, amorțeli în degetul mare sau mijlociu, dar și a durerii locale și a senzației de fierbințeală datorate inflamației create. Este foarte ușor să crească presiunea în interiorul canalului carpian deoarece spațiul acesta este destul de îngust comparativ cu structurile care trec prin el. În urma compresiei nervului median este afectată funcția acestuia și din păcate aceasta poate fi de durată.
Principalele simptome în cazul sindromului de tunel carpian sunt: umflarea degetelor sau a palmei (mai ales din cauza unor boli reumatice sau a unor tulburări metabolice), durerile locale care pot iradia spre braț, tremurăturile, furnicăturile (care pot să dispară în scurt timp și apoi să reapară), senzația de deget ,,amorțit”, slăbiciunea în degete, slăbirea capacității de prindere, limitarea mișcărilor. Disconfortul apare mai ales pe timp de noapte, din cauza fluxului de sânge redus la nivelul extremităților.
Sindromul de tunel carpian poate fi deseori provocat deoarece se fac anumite meserii care implică aplicarea unor vibrații puternice la mâini, îndoiri repetate la nivelul încheieturii acesteia cum se întâmplă în cazul celor care execută lucrări de instalare, care lucrează pe bandă rulantă, cu ciocanul pneumatic, cu ferăstrăul, chelnerii, șoferii, atleții, etc. Toți oamenii care au astfel de activități trebuie să facă pauze destul de des.
Metode pentru micșorarea riscului apariției de sindrom de tunel carpian
Pentru oxigenarea țesuturilor (care este scăzută din cauza acestui sindrom) se recomandă suplimentele de coenzima Q10. Restabilirea funcției nervului median se face cu vitamine din complexul B, foarte importantă pentru îmbunătățirea oxigenării țesuturilor fiind mai ales tiamina (sau vitamina B1).
Tot pentru tratamentul afecțiunilor nervilor este indicat și manganul, ca nutrient, sub formă de supliment alimentar. Uleiul de primula este bun pentru funcționarea nervilor deoarece are acizi grași esențiali. Lecitina este eficientă pentru funcționarea normală a nervilor pentru că ajută la creșterea concentrației de inositol și colină.
Aportul de vitamine A, C și E previne riscul de sindrom de tunel carpian. Acestea au proprietăți antioxidante, reduc inflamațiile și grăbesc vindecarea.
Pentru a preveni apariția acestui sindrom de compresie a nervului median trebuie să se evite forțarea încheietuirii mâinii, apucarea obiectelor doar cu câteva degete, este mai bine să se folosească toate degetele și toată mâna în prinderea acestora. Poziția la calculator trebuie să fie corectă, spatele drept, coapsele și gambele să formeze un unghi drept, tălpile să fie pe podea, antebrațele paralele cu podeaua, încheieturile mâinilor să fie drepte, palmele relaxate, coatele înclinate, încheieturile să nu se miște prea mult, nu trebuie să se pună presiune asupra corpului.
La fiecare oră de muncă se ia o pauză de 5-10 minute. Scuturarea mâinilor și masajul lor relaxează și ajută în prevenirea simptomelor acestui sindrom. Exercițiile simple la nivelul mâinilor înainte de lucru au efect benefic asupra acestora deoarece pun circulția sângelui în mișcare. Mișcările de rotire a încheieturii se fac ușor și ajută la întinderea mușchilor mâinii.
Alimentația trebuie să fie fără conținut mare de sare deoarece aceasta contribuie la retenția de lichide și accentuarea simptomelor sindromului de tunel carpian. Consumul de ananas este benefic pentru ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni, deoarece conține o substanță numită bromelină, care calmează durerea și reduce inflamațiile.
Video – Masaj pentru tratamentul sindromului de tunel carpian: