Micsuneaua-ruginie originara din sudul Europei este o planta perena cunoscuta si cu denumirea populara de micsandra. Are denumirea stiintifica de Cheiranthus cheiri, face parte din familia Brassicaceae sau Brassicacee. In tara noastra apare in locuri insorite si este cultivata ca planta ornamentala.
Micsuneaua-ruginie este o planta cu flori parfumate, foarte frumoase, cu petele in nuante de culori rosii, portocalii si galbene, corola alcatuita din 4 petale cu lungimea de 1,5-2 cm. Perioada de inflorire este in lunile de primavara si vara.
Tulpina este inalta de 20-60 cm, lemnoasa si ramificata, frunzele lanceolate cu varfurile ascutite si acoperite pe suprafata lor cu numerosi perisori, cele bazale mai mari si cele superioare mai mici si sesile. Fructele sunt alungite si inguste la baza, de forma unor pastai aplatizate, au lungimea cuprinsa intre 2,5-7 cm.
Planta este apreciata pentru proprietatile sale diuretice, laxative, antiinflamatoare, emenogoge, antivirale, cardiotonice si antiseptice. In medicina naturista este folosita atat pentru uz intern cat si extern. Pentru uz intern se utilizeaza sub forma de infuzie, tinctura sau decoct de flori si frunze in tratamentul afectiunilor renale, constipatiei, tulburarilor menstruale, starilor de nervi, poliomelitei, spasmelor si crampelor musculare, afectiunilor circulatorii, gripei.
Pentru uz extern se aplica local comprese cu decoct sau infuzie de planta in tratamentul herpesului genital sau bucal sau a edemelor ce apar la nivelul pielii. Planta are un continut de substante de tipul: cheirozidina, mirozina, cherotoxina, tanin, ulei volatil, saruri minerale, substante glicozide, acizi grasi.
Aceasta planta se foloseste doar la recomandarea medicului si numai in doza stabilitata de acesta. In caz contrar daca se depaseste doza poate da stari de crampe stomacale, greata si varsaturi.