Narcomania sau dependenta de droguri

0
402
Narcomania sau dependenta de droguri

Narcomania sau dependenta de droguri reprezinta una dintre cele mai profunde probleme ale timpurilor noastre. Daca acum cateva decenii, varsta medie a persoanelor care se atingeau de droguri se situa in jurul cifrei de 20 de ani, acum ea a scazut cu sapte ani! Mai grav este ca majoritatea adolescentilor nu traiesc mai mult de 10 ani odata ce au devenit dependenti de aceste toxine. Toate aceste lucruri sunt cauzate de catre societatea moderna, incapabila sa controleze progresul tehnologic si stiintific, dar mai ales cel comportamental al indivizilor.

Inca de acum cinci milenii, omul stia cum sa-si fabrice substantele cu efecte halucinogene. Chinezii foloseau opiul extras din mac, iar mai tarziu canepa a devenit principala sursa pentru droguri. Indienii din America au descoperit, acum doua-trei milenii frunzele din care se face cocaina, iar toate substantele mai sus mentionate au patruns si in Europa la mijlocul mileniului trecut, ca urmare a calatoriilor de explorare realizate in jurul lumii.

A trebuit sa ajungem in anii 1900 pentru a stabili niste reguli clare in ceea ce priveste consumul de droguri. Odata ce am constientizat gravitatea problemei, legi aspre au fost promulgate in acest sens, iar campaniile de prevenire a consumului si raspandirii narcoticelor s-au propagat repede. Cu toate ca unele droguri sunt folosite foarte mult in industria mediacamentelor si in cea terapeutica, ele sunt interzise in majoritatea altor circumstante. Totusi, nu trebuie sa uitam de unele tari care inca tolereaza consumul acestor substante, insa acestea sunt din ce in ce mai rare.

Ca in majoritatea situatiilor de acest gen, tinerii sunt ademeniti de catre prieteni sa incerce drogurile. Curiozitatea este una dintre trasaturile de baza ale firii umane si nu prea avem ce sa facem ca sa schimbam acest lucru. Nu trebuie insa sa uitati ca daca incercati un drog, sansele sa deveniti dependent sunt foarte mari, mai ales daca sunteti tineri si nu aveti experienta si capacitatea de a va autocontrola. La scurt timp, veti ajunge sa ignorati toate celelalte aspecte ale vietii dumneavoastra, inclusiv familia, prietenii si cunoscutii.

In plus, tinerii dependenti de substante narcotice sunt capabili de orice, chiar si de furt sau crima. De asemenea, riscul de imbolnavire de hepatita sau alte boli ale organelor interne este foarte ridicat, iar supradozele sunt, in multe situatii, cauzatoare de moarte. Sida este si ea prezenta printre dependentii de droguri, intrucat mai multe persoane folosesc o singura seringa atunci cand isi injecteaza narcoticele. Pentru ca preturile drogurilor sunt foarte piperate, unii dependenti si le fabrica singuri, iar rezultatul va fi un produs prost, chiar mai nociv decat cel cumparat.

Citește și:  Infectiile streptococice

Vom analiza, in cele ce urmeaza, care sunt principalii factori responsabili pentru faptul ca tinerii se apuca de droguri.

In primul rand, dupa cum spuneam si mai sus, curiozitatea este cea mai importanta cauza pentru care copiii si adolescentii se apuca de luat droguri. In plus, ei vor sa nu se mai simta nesiguri, vor sa aiba capacitati intelectuale si fizice mai bune sau pur si simplu nu se simt bine in pielea lor.

dependenta de droguri
dependenta de droguri

Apoi, vorbim despre un anumit nivel de nesiguranta familiala sau de lipsa timpurie a unui parinte, ori de probleme cu acool.

In alte situatii, tinerii se apuca de droguri din cauza unor probleme de natura psihica, ori din obinsuita, starnita, in cele mai multe cazuri, tot de curiozitate.

Toate lucrurile mentionate mai sus pot fi prevenite daca exista consilierii specializati, care sa discute cu tinerii, sa-i asculte si sa fie capabili sa le ofere sfaturile necesare, de fiecare data cand acestia au nevoie.

Caracteristicile dependentei de droguri sunt dorinta de a le avea si de a le folosi, tendinta de supradoza, nevoia fizica si psihologica de a le utiliza si schimbarea in rau a comportamentului si a firii tinerilor. In multe cazuri, ei vor deveni irascibili, nervosi si usor iritabili daca nu au droguri si vor face tot ceea ce le sta in putinta pentru a le obtine.

La inceput, cei care incearca narcoticele se vor intoxica, apoi vor lua din ce in ce mai multe droguri, vor abuza de ele, pentru ca in final sa se poata spune ca sunt total dependenti de acestea.

Mai mult de 80% dintre dependentii de droguri sunt depresivi si au tendinte sinucigase, iar relatiile cu familia sunt foarte superficiale. In multe situatii, reintegrarea lor in societate se realizeaza extrem de greu si dupa perioade indelungata. Spitalizarea in institutii specializare ramane unica solutie.

Cu toate acestea, riscurile raman mari, intrucat, departe de ajutorul si de sprijinul celor dragi, dependentilor le va fi greu sa-si revina, insa nu imposibil. Totusi, aici ei vor deprinde regulile de baza pe care vor trebui sa le foloseasca pentru a reinvata cum sa se comporte si cum sa uite de grava lor problema. In fond, acesta este si primul pas spre vindecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.