Obezitatea – simptome, cauze, tratament

0
850
Obezitatea - simptome, cauze, tratament

Obezitatea este o problema cotidiana pe intregul Glob pamantesc la ora actuala. Aceasta afectiune nu este doar una de ordin estetic, ci si o tulburare de nutritie care se caracterizeaza prin cresterea subita a greutatii cu mult peste nivelul normal de greutate.

Aceasta afectiune are repercursiuni grave asupra intregii stari de sanatate a persoanei si influenteaza atat starea fizica, cat si starea psihica a individului. Excesul de greutate poate pune in pericol viata suferindului, ducand la afectiuni aditionale: diabetul zaharat, tulburarile locomotorii, afectiuni cardiace si cerebrovasculare, apnee de somn si hipertensiune arteriala.

Sunt considerate a suferi de obezitate persoanele care au un indice de masa corporala mai mare de 30. Un indice mare prezinta factori de risc ce pot duce la obezitate. Si circumferinta abdominala are un rol destul de important in aprecierea excesului de greutate.

Care sunt cauzele obezitatii?

Obezitatea poate fi rezultatul a foarte multi factori si apare atunci cand se instaleaza dezechilibrul energetic. Asta inseamna ca riscul cresterii in greutate creste cand caloriile acumulate prin alimentatie sunt in numar mai mare decat cele cheltuite de corp.

Afectiunea poate fi cauzata de factori de mediu ori factori individuali ce actioneaza atat la nivel fizic, cat si la nivel psihologic.

Supraalimentarea reprezinta atat un factor individual, cat si unul impus la nivel cultural. Portiile de la restaurante sau fast-food-ul sunt supradimensionate si aduc un aport caloric mult mai mare decat cel necesar. Si prin socializare pot fi consulate mult mai multe calorii decat este nevoie: mesele in familie, intalnirile cu prietenii, vacantele, se invart in luarea mesei sau snack-uri. Si tulburari precum depresia sau stresul psihic pot duce la consumul exagerat de alimente.

Obezitatea poate fi cauzata si de sedentarism. Cum la ora actuala, omul modern uraste sa faca miscare sau pur si simplu nu are timp, caloriile se depun mult mai usor. Televizorul cu telecomanda, automobilul, liftul, mijloacele de transport in comun sau scarile rulante indeparteaza tot mai mult miscarea din viata de zi cu zi, astfel ca  adunarea kilogramelor in plus nu mai este la fel de greu de realizat. Chiar si cele mai comune activitati sunt benefice organismului: plimbarile, plimbarea cainelui, mersul pe jos pana la serviciu, spalarea masinii proprii.

Obezitatea poate avea legatura si cu mostenirea genetica, antecedentele heredo-colaterale jucand un rol important in posibilitatea „obtinerii” acestei afectiuni. Cand unul din parinti este obez, creste de trei ori riscul obezitatii.

Si stilul de viata si prietenii joaca un rol important in cresterea in greutate.  Mancarea de la fast food, alimente bogate in grasimi, orele de masa neregulate si lipsa unui program de nutritie pot duce la cresteri in greutate.

Stima scazuta de sine joaca un rol esential in supraponderabilitate. Obezul va avea o imagine negativa asupra propriului corp si va incerca sa isi elimine disconfortul prin consum de alimente ridicat. Esecul urmarii unor diete poate duce la o refulare in alimentatie bogata in grasimi.

Traumele psihice au efecte importante asupra individului. Abuzul sexual, fizic in copilarie, probleme de cuplu, decesul unei persoane apropiate in adolescenta poate duce la declansarea unor episoade de consum ridicat de alimente.

obezitatea tratament

Problemele afective duc la refugierea persoanelor ce sufera de anxietate, stres psihic, depresii sau dureri cronice in mancare. In acest mod, suferinzii incearca sa scape de problemele lor si de emotiile negative asociate acestora.

Obezitatea poate depinde si de sex, varsta, prezenta/ absenta activitatilor fizive, metabolismul grasimilor. In urma acestei afectiuni de ordin alimentar pot aparea si complicatii:

Hipertensiune arteriala,diabet zaharat tip II

Hiperlipopteinemie

Apneea in somn

Ateroscleroza coronariana, afectiuni locomotorii, accidente vasculare cerebrale.

Cum este identificata boala

Obezitatea poate fi identificata in timpul controalelor medicale de rutina si se iau in consideratie teste: masurarea glicemiei, enzimele hepatice, masurarea nivelului hormonilor tiroidieni si masurarea nivelului de colesterol si trigliceride.

Medicul ii poate oferi pacientului mai multe informatii si il poate indemna sa urmeze un nou regim de viata. In plus, acesta poate sfatui pacientul sa apeleze la un nutritionist, chirurg sau psihoterapeut. Obezul va trebui sa isi schimbe stilul de viata, iar un specialist va fi alaturi de el pe intreg drumul urmat.

Cum scap de obezitate

Obezitatea este destul de dificild e tratat, insa cu stoicism si ambitie se poate ajunge la rezultate foarte bune. Indiferent de tratamentul ales, acesta trebuie urmat o perioada lunga de timp si este greu de acceptat pentru pacient, care este de obicei disperat sa scape de surplusul de greutate. Tratamentul este individualizat in functie de particularitatile pacientului si presupune in general program alimentar si exercitii fizice.

Citește și:  Anorexia nervoasa - cauze, simptome si tratament

Dieta, medicamentele si vizitele la psihoterapeut sunt in general metode ce nu lipsesc in tratamentul obezitatii. Acestea sunt combinate de asa natura incat pacientul va slabi constant pana cand va atinge o greutate normala si se va simti bine in corpul sau.

Tratamentul initial

Obezitatea poate fi tratata printr-un schimb radical al stilului de viata al pacientului. Motivatia este destul de greu de gasit atunci cand obiectivul principal urmarit este scaderea in greutate, in special atunci cand tratamentele anterioare au fost insotite de esec. In cazul in care pacientul nu este pregatit sa urmeze un regim  dietetic, scopul sau principal va fi mentinerea greutatii si stabilirea unei date ulterioare la care va putea fi inceput regimul.

Scaderea in greutate este optiunea lenta care are o durata lunga si care presupune adaptarea la un nou stil de viata. Dietoterapia este un component al recuperarii obezului si reprezinta un program nutritional. Dieta trebuie sa constituie alimente sanatoase variate, echilibrate din punct de vedere nutritional pentru fiecare pacient in parte.

Dieta prin aport caloric fixat si redus este folosita indiferent de stil de viata, greutate si varsta. Se recomanda intre 1200-1500 calorii pe zi pentru femei si 1500-1800 calorii pe zi pentru barbati. O dieta sanatoasa cu un aport caloric scazut va face mult mai mult bine decat eliminarea grasimilor si a carbohidratilor din alimentatie.

Dieta prin aport caloric foarte redus se foloseste in general in cazuri de obezitate extrema, acolo unde este necesara scaderea rapida in greutate. Acest tip de dieta este realizat doar la sfatul medicului si nu este recomandat in general. Este vorba despre 500-1200 calorii pe zi si dieta este tinuta pentru maximum 3 luni.

Reguli de baza ale alimentatiei sanatoase:

  • Regimul alimentar presupune portii mici de 3-5 mese pe zi in care nu se sare peste mese
  • Planificare zilnica a meniului
  • Consumul de carne macra
  • Evitarea grasimilor saturate, inlocuite cu grasimi nesaturate.

Sportul

Efortul fizic contribuie la arderea caloriilor si ajuta la scaderea in greutate. Activitatea zilnica ajuta la tonusul muscular bun si la consumul de calorii constant. Se recomanda activitatea fizica intensa timp de 30 minute pe zi, program ce va scadea riscul aparitiei complicatiilor. Tinerea unui jurnal in care pacientul va nota detalii privitoare la dieta si activitatea fizica au un efect benefic asupra pierderii in greutate.

Pentru schimbarea comportamentului alimentar neadecvat:

  • Activitatile legate de alimente vor fi inlocuite cu plimbari
  • Se va tine legatura cu prietenii
  • Foamea reala va fi astamparata prin consumul de alimente sanatoase
  • In timpul mesei si doar atunci accentul este pus pe mancare, care va fi savurata.

Beneficiile scaderii in greutate

Obezitatea nu aduce niciun fel de beneficiu organismului, insa combaterea acesteia are doar efecte pozitive asupra acestuia:

  • Scaderea hipertensiunii arteriale
  • Imbunatatirea functiilor pulmonare in cazul bolnavilor cu astm bronsic
  • Prevenirea aparitiei diabetului zaharat
  • Imbunatatirea somnului.

Tratamentul medicamentos al obezitatii

Alaturi de dieta si suport pot fi aduse si medicamentele care ajuta la scaderea in greutate prin diminuarea senzatiei de foame si inducerea senzatiei de satietate. Medicamentele prescrise de medic in cazul obezitatii sunt sibutramina, orlistat si fentermin.

In cazul in care obezitatea morbida ataca organismul si nu mai exista cale de scapare cu tratament, se recurge la operatii. Aceste interventii chirurgicale sunt de doua feluri:

  • Proceduri malabsorbtive (bypass grastic)
  • Proceduri restrictive prin care se face o diminuare a capacitatii gastrice si se limiteaza ingestia de alimente solide.

Dupa ce sunt realizate interventiile chirurgicale, ingestia alimentelor va fi mult mai scazuta ca si cantitate. Aceste procedee chirurgicale pot avea si efecte adverse si presupun riscuri.

Obezitatea afecteaza tot mai mult societatea din zilele noastre, fiind o repercursiune a stilului de viata sedentar promovat in special in tarile dezvoltate. Cu miscare, dieta echilibrata si ambitie, puteti ajunge la o greutate normala pe care o veti putea mentine cu ajutorul tratamentului oferit de specialisti. Nu asteptati ca altcineva sa va schimbe viata, faceti primul pas spre vindecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.