Ochii sunt singurele organe ale corpului uman care funcționează 100% în fiecare moment

0
874
Ochii sunt singurele organe ale corpului uman care funcționează 100% în fiecare moment

Ochii formează analizatorul optic al corpului uman sau reprezintă organe ale văzului. Ochii sunt singurele organe ale corpului uman care funcționează 100% în fiecare moment. Sunt alcătuiți din glob ocular și alte organe anexe.

Retina este tunica receptoare și are origine nervoasă. Globul ocular are formă sferică și este poziționat în partea bazală, anterioară a orbitei, este învelit în capsula Tenon. În partea sa anterioară, globul ocular este protejat de 2 pleoape. La o persoană adultă globul ocular are greutatea de 6-8 g și diametrul de 2,4 cm.

În partea anterioară a sa se află corneea (care are grosimea de 0,8-1,1 mm și este transparentă), în partea posterioară este sclerotica (alcătuită din fibre colagene, fibre elastice și așa numiții fibroblaști).

Corneea nu are vase de sânge. Aceasta este menținută umedă prin clipitul din ochi, iar lacrimile favorizează și alunecarea pleoapelor pe suprafața globului ocular. Această mișcare semi-automată se face în medie de 10-20 de ori pe minut.

Durata este 100-400 milisecunde, deci omul clipește foarte rapid. Unii oameni clipesc mai mult decât ar trebui în mod normal. Gestul este și necesar, pentru a proteja și curăța ochiul, pentru eliminarea unei gene căzute, a unor particule de praf, sau a unui corp străin intrat în ochi.

Citește și:  Acidul acetilsalicilic (aspirina)

ochii functioneaza tot timpul

Nutriția globului ocular se face prin coroidă, care are multe vase sangvine. Între sclerotică și coroidă se află țesutul conjunctiv supracoroidian.

Înaintea cristalinului, în plan frontal, este irisul care are în centru pupila și se continuă cu corpul ciliar. Irisul are în alcătuirea sa structurală vase de sânge, stroma, mușchiul sfincter și dilitator al pupilei, endoteliu, epiteliu pigmentar.

Culoarea irisului este dată de cantitatea de pigment din celulele stromei conjunctive. Retina este analizatorul propriu-zis al ochiului. Organele anexe ale globului ocular sunt mușchi extrinseci, pleoapele, conjunctiva, aparatul lacrimal.

Mușchii extrinseci ai globului ocular sunt superior, lateral, median și inferior. Ploapele sunt două, una superioară și una inferioară la fiecare ochi și de forma unor plici musculomembranoase.

Conjunctiva se află pe partea posterioară a pleoapei, pe partea anterioară a globului ocular, continuă corneea, învelește sclerotica și este o mucoasă.

Aparatul lacrimal este alcătuit din glanda lacrimală și căile lacrimale. Cu ajutorul lui se produc lacrimile și are loc eliminarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.