Sfaturi pentru îmbunătățirea vederii și stoparea unor boli de ochi

0
1363
6-sindrom-de-ochi-uscat

Îmbunătățirea vederii se poate realiza cu nutrienți care se găsesc în fructe și legume. Statisticile arată că unul din doi oameni suferă de o tulburare a vederii, care este provocată de un viciu de refracție, numită ametropie.

Află din cele ce urmează care sunt cele mai frecvente boli de ochi la oameni (glaucom, cataractă, tulburări ereditare, sindrom de ochi uscat și altele) și care sunt nutrienții ce pot preveni deteriorarea vederii și pot stopa evoluția problemelor oculare.

Navigare rapidă în articol:

Află ce boli de vedere ai, în funcție de aspectul ochiului!

2-probleme-de-vedere

Bolile de ochi și tulburările de vedere apar datorită îmbătrânirii organismului dar și din cauza unor leziuni la ochi survenite de la accidente, infecții, intoxicații, factori climaterici nefavorabili, solicitării excesive ale ochilor, etc.

Medicii de specialitate pot depista la pacienți, după aspectul ochilor, următoarele boli:

  • Vedere dublă – Medicii spun că apare în caz de diabet, boli ale glandei tiroide, scleroză multiplă, strabism, tumori.
  • Vedere încețoșată – Cauza acestei probleme este cataracta, glaucomul, sindromul de ochi uscați, problemele de refracție la ochi.
  • Ochi încrucișați – Acesta este un semn de strabism, care apare mai ales la copii. Dacă se aplică un tratament la timp, acest defect de vedere se poate corecta.
  • Ochi care fug – Această problemă poate fi cauzată de un atac cerebral. Este un semn de strabism.
  • Ochi roșii sau ochi injectați – De obicei acest simptom indică o conjunctivită, alergie sau o infecție a corneei.
  • Ochi uscați – Această problemă oculară este cauzată de boli dar și de înaintarea în vârstă. Foarte multe persoane care petrec multe ore în fața calculatorului pot avea această afecțiune la ochi.
  • Lăcrimarea excesivă – Este un simptom care trădează obstrucția canalului lacrimal. Se produce și în caz de alergii sau infecții ale corneei. De asemenea, apare în hipermetropie, astigmatism, conjunctivită, miopie, ca reacție la condițiile atmosferice nefavorabile (vânt puternic, soare, fum).
  • Spasme ale ochilor – Sunt frecvente la persoanele care sunt obosite, care au un deficit de calciu în organism sau care consumă băuturi ce conțin multă cofeină.
  • Clipitul frecvent – Reprezintă un tic nervos. Apare și în caz de strabism.
  • Pete pe retină – Apar îndeosebi la persoanele cu vârsta înaintată. Uneori poate fi vorba și de o problemă destul de gravă a ochilor – dezlipirea retinei care necesită un tratament medical.

Început de cataractă sau vederea încețoșată

3-cataracta

Statisticile arată că în SUA aproximativ 44% din oamenii care au vârsta peste 55 de ani suferă de cataractă. Acest lucru indică faptul că există un risc destul de ridicat ca oamenii să sufere de această boală din cauza înaintării în vârstă. Alte cauze ale cataractei sunt:

  • O traumă sau o rană la ochi poate afecta vederea.
  • Inflamațiile la ochi.
  • Diabetul produce sorbitol care atunci când se acumulează pe cristalin poate afecta negativ proteinele din acesta și poate duce la dezvoltarea cataractei.
  • Medicamentele precum sunt steroizii pot afecta vederea.
  • Sindromul genetic. Cataracta poate să apară și la bebeluși.

Tipuri de cataracte:

  • La unele persoane este afectat întreg cristalinul.
  • La unii pacienți este afectat doar o parte a cristalinului.
  • Sunt cazuri în care cataracta este moderată și nu afectează foarte mult acuitatea vizuală.
  • Unii pacienți suferă de cataractă gravă, extinsă și vederea lor este foarte slabă.

Din nefericire cataracta poate duce la orbire, de aceea mulți oameni apelează la operația chirurgicală (care presupune înlocuirea cristalinului cu unul artificial, dintr-un material plastic special).

Oamenii care suferă de cataractă, au de fapt cristalinul încețoșat și de aceea nu văd clar. Principalele semne care apar în caz de cataractă sunt:

  • Oamenii se plâng de faptul că văd ca prin ceață.
  • Au senzația că becurile de iluminat de pe stradă îi orbesc.
  • Nu suportă lumina farurilor de la mașini, îi deranjează la ochi.

Prevenirea cataractei

Prevenirea și întârzierea instalării cataractei se face printr-o alimentație care să conțină nutrienți importanți pentru menținerea vederii. Acești nutrienți sunt:

  • Vitamina C cu efect puternic antioxidant și vitaminele B1, B2, B3, B6 protejează cristalinul de formarea cataractei și degenerescența maculară.
  • Vitamina A și carotenoidele din fructe și legume ajută la îmbunătățirea vederii.
  • Vitamina D (sau calciferolul) are beneficii în prevenirea cataractei. Se găsește în hering, cambula, somon, lactate.

Toți acești nutrienți ajută la îmbunătățirea vederii.

Vitamine și alți nutrienți pentru a stopa degenerescența maculară

4-degenerescenta-maculara

Aceasta este o tulburare neurodegenerativă care afectează retina și deci vederea pacientului. Principalele cauze și factori de risc ai bolii sunt:

  • Îngroșarea arterelor din jurul retinei
  • Acumularea deșeurilor produse de maculă în spatele retinei de forma unor inflamații
  • Îmbătrânirea celulelor
  • Fumatul care poate dubla riscul de îmbolnăvire
  • Obezitatea
  • Colesterolul mărit
  • Bolile cardiace
  • Nutriția nesănătoasă sau deficitară
  • Predispoziția genetică
  • Lumina soarelui sau radiațiile ultraviolete puternice.

Boala apare brusc, poate fi uscată sau umedă și progresează încet. Pe măsură ce boala avansează celulele retinei se deteriorează, apar mici puncte oarbe pe porțiuni mari și vederea devine încețoșată. Aproximativ 90% dintre pacienții cu degenerescență maculară au tipul uscat, iar restul de 10% dintre ei au tipul umed (aceștia prezintă și fisuri în retină prin care apar vase de sânge anormale ce pot răni retina și slăbi vederea).

Prevenirea bolii

Prevenirea degenerescenței maculare se face prin:

  • Luteină și zeaxantină care protejează retina împotriva razelor UV și mențin sănătatea vederii. Se găsesc în legume galbene și portocalii, în pătrunjel, kale, spanac, varză de Bruxelles, fasole verde, dovleac, porumb, mazăre verde, arpagic, dovlecei, broccoli, bame, ardei iuți roșii.
  • Licopenul din roșii, papaya, grapefruit, pepene verde.
  • Beta-carotenul din morcovi ajută la îmbunătățirea vederii. Beta-carotenul se găsește și în spanac, frunze de varză, kale, cartofi dulci, caise, pepene galben, salată romană, ardei gras roșu, dovlecei, mango.
  • Vitamina C și E cu efect antioxidant scad riscul de deteriorare a vederii.
  • Substanțele bioflavonoide ajută la îmbunătățirea vederii. Se găsesc în afine, prune, cireșe, piersici, struguri, varză roșie, pătrunjel, frunze de mentă, spanac, broccoli, lămâi, grapefruit, portocale și altele.
  • Zincul și cartilajul de rechin ajută vederea. Zincul are rol important în activitatea enzimelor și în producerea ADN-ului. Se găsește în alune, cereale, fructe, legume, lactate, leguminoase, carne de vită, fructe de mare și pește (cod, somon, calcan, homar, creveți, crab).
  • Acidul fitic, carnitina și coenzima Q10 elimină deșeurile acumulate la retină. Acidul fitic se găsește în legume (broccoli, conopidă, ciuperci, măsline, spanac, cartofi dulci), leguminoase (năut, fasole, linte), cereale (orez, paste și pâine din făină integrală), nuci, migdale.
  • Cromul și metionina ajută la îndepărtarea deșeurilor din spatele retinei. Cromul se ia din broccoli, fasole verde, cartofi, ouă, brânză, mere, banane, orez alb, mușchi de vită, piept de curcan și de pui, tomate.

Toți acești nutrienți ajută la îmbunătățirea vederii.

Glaucomul produce simptome de tensiune intraoculară

5-glaucom

Glaucomul afectează vederea încă din fazele incipiente. Este o tulburare neurologică a nervului care face legătura dintre ochi și creier. Medicii consideră că în caz de glaucom apare o pierdere a fibrelor din acest nerv, ceea ce face ca vederea să devină mai slabă.

În prima fază de glaucom nu se poate observa un deficit de fibre nervoase când se face examinarea medicală la ochi, dar pe măsură ce boala avansează se constată pierderea fibrelor din nervul dintre ochi și creier. La un moment dat, în faza mai avansată a bolii fibrele nervoase dispar complet. Evoluția bolii este lentă, în final produce pierderea vederii.

Medicii consideră că acestă boală poate fi încetinită prin nutriție adecvată, dacă este diagnosticată la timp, în fază incipientă. Pentru prevenirea dezvoltării glaucomului și îmbunătățirea vederii se recomandă următorii nutrienți:

  • Colina este recomandată în cazuri de glaucom pentru că ajută al formarea neurotransmițătorilor.
  • Vitaminele din complexul B oferă energie organismului. Vitamina B1 în special este utilă în acest caz de glaucom deoarece previne deteriorarea celulelor.
  • Magneziul ajută la asimilarea vitaminei B1, deci trebuie luat împreună cu aceasta. Magneziul se găsește în surse naturale: alune, arahide, fistic, curmale, smochine, cereale, spanac, anghinare, leguminoase.
  • Lizina este un aminoacid important pentru organism. Lizina formează colagenul. Un alt aminoacid util pentru colagen este prolina.
  • Vanadiul scade tensiunea oculară. Tensiunea din ochi nu înseamnă neapărat glaucom dar poate duce la dezvoltarea acestei boli. Vanadiu se ia din legume și leguminoase – ridichi, pătrunjel, varză, morcovi, dovlecei, porumb, spanac, fasole, linte. De asemenea apare în avocado, mandarine, ouă, pește cod, scoici, nuci, alune de pădure.
Citește și:  Encefalomielita acută diseminată - Inflamarea creierului

Sfaturi pentru prevenirea afecțiunii sindrom de ochi uscat

1-imbunatatirea-vederii

Acest sindrom reprezintă o afecțiune a suprafeței ochiului. Se produce un dezechilibru în lacrimile ce lubrifiază ochiul, o uscăciune a suprafeței oculare, o uscăciune pe suprafața corneei. Din această cauză pot să apară iritații pe suprafața corneei, ea fiind foarte sensibilă.

Principalele simptome ale sindromului de ochi uscat sunt:

  • Senzația de nisip în ochi
  • Uscăciune pe suprafața ochiului
  • Iritarea ochiului
  • Mâncărime la ochi
  • Scurgeri din ochi, secreție apoasă
  • Înroșirea unor zone ale ochiului
  • Vedere încețoșată
  • Vederea neclară, apar pete.

La medic se face un control la ochi și se cercetează mai ales corneea persoanei care are simptomele de mai sus. Prin intermediul unui biomicroscop special cu lampă în fantă se poate depista uscăciunea corneei. Există picături de ochi care pot ajuta în regenerarea celulelor de pe suprafața corneei, dar acest lucru nu se produce în toate cazurile.

Lacrimile aduc nutrimente la suprafața oculară (conțin uleiuri, anticorpi, proteine, electroliți și nutrienți), elimină rezidurile de pe suprafața globului ocular, protejează ochiul prin așa numita peliculă lacrimală și ajută la netezirea suprafeței corneei. Lacrimile sunt de trei feluri:

  • Lacrimi provocate de emoții
  • Lacrimi de lubrifiere bazale a globilor oculari
  • Lacrimi reflex provocate de o iritație la ochi.

În cazul sindromului de ochi uscat problema este produsă de lacrimile de lubrifiere.

Cauzele sindromului de ochi uscat

7-ochi-uscat

Cauzele acestei afecțiuni sunt:

  • Menopauza
  • Mersul mult timp cu ochii în bătaia vântului
  • Producția scăzută de lacrimi (când glandele lacrimale produc prea puține lacrimi).
  • Pelicula lacrimală nu este normală, devine instabilă, apar porțiuni uscate pe stratul subțire de lacrimi de pe cornee.
  • Inflamațiile pleoapelor sau blefarita
  • Purtarea un timp îndelungat a lentilelor de contact.
  • Umiditatea scăzută la ochi, evaporarea crescută a lacrimilor.
  • Lucrul la calculator timp îndelung poate afecta vederea și produce sindromul de ochi uscat.
  • Cititul ore în șir.
  • Concentrarea exagerată a vederii pe un anumit ecran. Nu se clipește destul de des.
  • Condițiile atmosferice pot produce uscarea ochilor. Aici este vorba despre clima uscată, vânt, secetă, scăderea umidității atmosferice.
  • Aerul condiționat poate afecta negativ ochii.
  • Anumite boli – artrita reumatoidă, lupus, diabet, sindrom Sjogren.
  • Îmbătrânirea organismului poate face să se producă prea puține lacrimi, iar în plus calitatea acestora să scadă.

Medicii recomandă următorul tratament pentru prevenirea sindromului de ochi uscat, pentru restabilirea rezervei de lacrimi și îmbunătățirea vederii:

  • Folosirea lacrimilor artificiale care ajută în caz de ochi uscați. Acestea se cumpără de la farmacie și ajută la reîmprospătarea rezervei lacrimale. În plus, lacrimile artificiale reprezintă o protecție pentru suprafața oculară, ajută la protejarea corneei și îmbunătățirea vederii.
  • Vitamina A ajută la stabilizarea lacrimilor. Vitamina A menține sănătatea ochilor și ajută la îmbunătățirea vederii.
  • Vitamina C are rol în producerea unei componente importante din lacrimi.
  • Omega-3 și Omega-6 ajută în prevenirea inflamațiilor, protejarea vederii ochilor. Omega-6 ajunge la pleoape și menține sănătatea suprafeței oculare.

Retinita pigmentară, pierderea progresivă a vederii periferice

8-retinita-pigmentara

Aceasta este o tulburare a retinei prin care retina are o parte sensibilă la lumină. Cu cât boala avansează, slăbește vederea periferică și astfel vederea devine tunelară, iar în stadiile foarte grave se ajunge la orbire. Boala reprezintă o neurodegenerare a retinei care începe din copilărie.

Cauzele bolii sunt:

  • Genetice și pot distruge celulele sensibile la lumină ale retinei. Întâi sunt distruse bastonașele și apoi conurile retinei.
  • Boli care produc funcționarea defectoasă a cililor – organe celulare.

Schimbările în dietă pot preveni sau încetini evoluția bolii:

  • Peștele de apă dulce (păstrăvul), peștii oceanici (ton, macrou, pește-spadă, rechin) și uleiul de pește.
  • Acizii grași sau uleiurile de Omega-3 care se găsesc în semințele de in, nuci, biban, sardine, carne de curcan și cereale. Acizi grași Omega-3 se găsesc și în ulei de krill.
  • Astaxantina care este un carotenoid ce se găsește în creveți arctici, krill, alge, păstrăv, somon.
  • Vitamina A și beta-carotenul din morcovi, piersici, pepene galben și cartofi dulci. Beta-carotenul se transformă în organism în vitamina A.
  • Taurina este un element din proteinele din retină.
  • Curcuma are antioxidanți care reduc inflamațiile din țesuturile neurale ale retinei. Se găsește în praful de curry.
  • Urzica indiană protejează celulele neurale și scade riscul de deteriorare a vederii. Are denumirea științifică de Coleus forskohlii.
  • Coenzima Q10 ajută mitocondriile celulelor să producă energie, ajută la distrugerea rezidurilor din spatele retinei și menține astfel sănătatea vederii.

Toți acești nutrienți ajută la îmbunătățirea vederii.

Suferi de diabet? Află cum îți poți proteja vederea!

9-ochi-diabetic

Cand cantitatea de insulină scade nu mai poate controla în mod normal nivelul de zaharuri în celule și de aceea în sânge apare un exces de zahăr care poate deteriora vasele sangvine. Insulina are rol și în creșterea activității enzimatice, producerea ADN-ului, controlarea electroliților, creșterea și dezvoltarea celulară.

Diabetul este o boală care poate produce proteine toxice care distrug vederea și afectează sănătatea organismului. Aceste proteine se numesc produse de glicozilare avansată. Scurgerile din vasele de sânge care sunt deteriorate pot cauza umflarea retinei și producerea edemului macular diabetic. Toate acestea slăbesc considerabil vederea.

Principalii nutrienți care ajută la îmbunătățirea vederii sunt:

  • Quercitina și troxerutina sunt substanțe bioflavonoide care au acțiune antioxidantă, au efect benefic asupra retinei și asupra vaselor de sânge din retină. Quercitina se găsește în ceapă roșie, varză kale, afine, mere, prune uscate, pere, spanac, broccoli, fasole verde, cireșe, ceai verde și ceai negru.
  • Acidul alfa-lipoic crește sensibilitatea la insulină ceea ce este important în caz de diabet. Se găsește în carnea de vită, spanac, varză de Bruxelles, broccoli, carne de pește, ouă, mazăre și roșii.
  • Magneziul reglează debitul sângelui și ajută la folosirea normală a zaharurilor din organism.
  • Vanadiul mărește sensibilitatea la insulină.
  • Cromul normalizează nivelul de insulină și de zahăr din sânge.
  • Resveratrolul normalizează secreția de insulină și previne procesul prematur de îmbătrânire al organismului.

Medicamente pentru îmbunătățirea vederii

10-remedii-pentru-ochi

Specialiștii recomandă tratamente naturiste pentru afecțiunile oculare și medicamente care ajută la îmbunătățirea vederii. Dintre aceste fac parte:

  • Spirulina crește acuitatea vizuală și ajută în tratamentul unor boli ale vederii (cataractă, retinopatie).
  • Semințele de mărar sunt benefice pentru ochi. Se prepară un decoct din semințe de mărar și se face baie cu aburi la ochi timp de 3-5 minute. Acest tratament îndepărtează oboseala ochilor și reduce cearcănele.
  • Silurul este o plantă care are efect bun asupra ochilor. Are elemente active cu proprietăți antiinflamatoare, de calmare a usturimii ochilor, reducere a iritațiilor și îmbunătățirea vederii. Se face infuzie din această plantă și se bea câte o cană pe zi.
  • Compresele cu frunze proaspete de pătrunjel se aplică pe pleoape timp de 20 de minute. Acestea calmează mușchii globului ocular și au efect bun asupra nervilor de la ochi.
  • Uleiul din cătină este un excelent remediu pentru afecțiunile oculare. Conține vitamine A și E care sunt bune pentru ochi. Se folosește sub formă de picături (doza este de 5 picături pe zi). Ajută la regenerarea vederii și îmbunătățirea acuității vizuale.
  • Sunătoarea este o plantă medicinală care reduce inflamația și stopează creșterea vaselor de sânge anormale în fisurile retinei (în cazuri de degenerescență maculară). Doza este de cel mult 300 mg zilnic.

Pentru a ne menține sănătatea ochilor trebuie să aveam o alimentație bogată în produse vegetale care conțin nutrienți ce ajută în prevenirea și stoparea bolilor de ochi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.