Pentru a clipi cu un singur ochi mai mulți mușchi faciali intră în funcțiune

0
946
Pentru a clipi cu un singur ochi mai mulți mușchi faciali intră în funcțiune

Oamenii clipesc din ochi pentru a-și umezi corneea – lucru deja cunoscut. Pentru a clipi cu un singur ochi intră în funcțiune mai mulți mușchi faciali.

Este vorba despre mușchii feței sau mușchii mimicii (exprimă sentimente), care sunt situați sub piele și chiar au câte un capăt înserat pe ea. Irisul are diametrul de 12 mm.

Mușchii mimicii sunt epicranieni, în jurul orbitelor, în jurul urechii externe, a nasului și gurii. Mușchiul orbital al ochiului are o parte cu fibre semicirculare, palpebrală, în cele două pleoape, o parte orbitală și a treia lacrimală.

Partea a doua înconjoară partea palpebrală, iar cea lacrimală are rol prin contracție, face să se producă scurgerea lacrimilor în așa numitul sac lacrimal.

Sub orbicular se află mușchiul corrugator superficial care prin contracție poate produce o cută a ochiului pentru a putea proteja ochiul. Mușchii intriseci ai globului ocular sunt mușchii irisului și cel ciliar.

Mușchii mimicii

Mușchii epicranieni sunt occipital și frontal. Mușchii nazali au rolul de constricție a nărilor (mai ales partea alară). Cei din jurul urechii sunt reprezentați de 3 mușchi mici și anume: auricular posterior, anterior și superior.

Citește și:  Afla in ce consta fertilizarea in vitro si care este primul copil creat in vitro!

Mușchi din jurul gurii sunt: orbicularul gurii, buccinator, pătrat al buzei superioare, zigomatic, risorius, pătrat al buzei inferioare.

La nivelul bărbiei acționează și mușchiul pielos numit platysma care vine de sub claviculă. Mușchii masticatori sunt: maseter, temporal, petrigoidian lateral și median.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.