Respirația urât mirositoare este o adevărată problemă pentru mulți oameni. Cu siguranță te poate face să te simți rău în compania persoanelor, să nu îndrăznești să socializezi, să observi că ești evitat din această cauză, să ai probleme chiar în relația cu partenerul în situații intime, când vrei să te apropii și nu poți din cauza faptului că gura îți miroase urât.
Pentru a scăpa de respirația urât mirositoare primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ai grijă de igiena cavității bucale. Trebuie să mergi la stomatolog deoarece în mai mult de 90% din cazuri, cauza halenei este placa bacteriană și tartrul format în timp, datorită acumulării bacteriilor în gură și nerespectării igienei orale, a dinților și a limbii.
Starea proastă a dinților, eroziunile dentare și escoriațiile sunt de asemenea cauze ale mirosului neplăcut din gură. Inflamațiile amigdalelor, a gingiilor sau a mucoasei nazale sunt alte cauze ale respirației urât mirositoare. Tumorile din cavitatea bucală, cavitatea nazală sau de la nivelul faringelui sunt alți factori care provoacă halena. Boala de reflux gastro-esofagian poate de asemenea declanșa respirația urât mirositoare.
Igiena orală este foarte importantă pentru menținerea sănătății gurii deoarece rezidurile alimentare ce rămân printre dinți se descompun și contribuie la formarea tartrului. Fumatul trebuie eliminat deoarece contribuie la deteriorarea dinților și la îngălbenirea acestora. Parodontita este o inflamație a parodonțiului și poate cauza miros neplăcut în gură.
Alți factori ce provoacă miros urăt sunt: diabetul, gastrita, insuficiența renală cronică, ciroza, infecțiile gătului și ale nasului, inflamația gingiei și ale mucoasei orale, inflamația sinusurilor și a căilor respiratorii în general. În mod normal, după fiecare masă dinții trebuie periați cu pastă și gura clătită cu apă. Folosirea aței dentare este necesară pentru eliminarea rezidurilor alimentare mici dintre spațiile interdentare.
Curățarea limbii se face mai ales dimineața deoarece pe suprafața acesteia se adună bacterii între papile și acestea trebuie eliminate. Colonizarea permanentă a agenților patogeni mai ales pe partea din spate a limbii poate favoriza dezvoltarea bolilor paradontale și formarea cariilor dentare. Pentru curățarea limbii se folosește periuța de dinți, o racletă specială sau o linguriță mică, normală.
Evitarea consumului de ceapă și usturoi ajută în combaterea respirației neplăcute din gură. Mestecatul tulpinilor de pătrunjel și a boabelor de ienupăr este de asemenea un excelent remediu contra halenei. Curățarea profesională a dinților se face la stomatolog și ajută în eliminarea tartului (chiar și din locurile unde nu se poate face cu periuța de dinți la domiciliu), lustruirea dinților pentru a avea suprafețele netede și eliminarea respirației neplăcute din cavitatea bucală.
Curățarea dinților trebuie să se efectueze regulat de către profesioniști, la cabinetele stomatologice. Îngrijirea orală se face pentru reducerea activității bacteriene, eliminarea mirosului rău din gură, îmbunătățirea gustului, menținerii florei orale, curățirii mucoasei cavității bicale, a dinților și gingiilor, menținerii sănătății acestora. Prin îngrijirea orală se previn multe boli, infecțiile și candidoza.