Planta Cimicifuga racemosa este cunoscută cu numele de lumânărele sau lumânarea neagră. Face parte din familia Ranunculaceae și este de origine din America de Nord, din zonele împădurite, umbrite, mai reci, din SUA și Canada. Este o plantă ierboasă, cu frunzele mari, verzi, ovale, netede, subțiri, bi sau trilobate, au marginile zimțate. Tulpina crește înaltă de cel mult 2,5 m și are inflorescențe alungite, albe-gălbui.
Fructele sunt ovale, au semințe maronii, aplatizate, în formă triunghiulară sau de semilună. Planta se înmulțește prin semințe sau rizomi. Pentru a se dezvolta frumos trebuie să aibă un sol acid și umed. Datorită florilor albe, mari, parfumate, atractive, Cimicifuga racemosa poate fi folosită ca plantă ornamentală în parcuri și grădini. În plus, Cimicifuga racemosa are și aplicații medicinale, din care prezentăm câteva în acest articol.
De la Cimicifuga racemosa se folosesc în scop terapeutic rizomii sau rădăcina, deoarece conțin substanțe chimice active foarte importante pentru sănătate ca de exemplu: betacaroten, acid galic, cimicifugină, acid tanic, fitosteroli, tanin, acid salicilic, formononetină.
De asemenea, rădăcina plantei are un conținut important de nutrienți, de: vitamine (B1, B2, B3, C), magneziu, calciu, fier, crom, zinc, potasiu, siliciu, fosfor, mangan, seleniu. Rădăcina plantei este un bun remediu în bolile circulatorii și cardiovasculare. Poate reduce inflamațiile articulare, durerile reumatice, hipertensiunea și nivelul de colesterol din sânge.
Planta este folosită din timpuri de demult, amerindienii considerau rădăcina ei ca fiind foarte bună pentru calmarea durerilor menstruale, durerilor de articulații, febrei, depresiei, malariei, insomniei, tulburărilor ginecologice și erupțiilor cutanate. De asemenea, planta este recomandată în tratamentul mușcăturilor de șarpe. Poate declanșa travaliul, deci indicat ar fi să nu fie folosită în timpul sarcinii. Se folosea sub formă de ceai sau pentru băi la picioare. Ca ceai avea mai ales efect duretic și calmant, de aceea se recomanda celor care aveau stări nervoase și depresive.
Rădăcina plantei poate fi folosită de femeile care se plâng de dureri mari reumatismale sau menstruale, deoarece are efect calmant și de reducere a stărilor emoționale (de tristețe, depresie) din perioada de ciclu. De asemenea, planta reduce durerile de cap, durerile de spate, iar în prezent este apreciată pentru beneficiile sale terapeutice, atenuează simptomele de menopauză, acțiunea sa fiind de tip extrogen, reușind să normalizeze disfuncțiile hormonale la femei.