Plante medicinale – Gura-lupului chinezeasca (Scutellaria baicalensis)

0
2194
Plante medicinale - Gura-lupului chinezeasca (Scutellaria baicalensis)

Gura-lupului chinezeasca este o planta medicinala valoroasa ce se remarca prin proprietatile sale curative, fiind in special un remediu popular pentru tulburarile sistemului cardiovascular si nervos, pentru oboseala si menopauza. Este cunoscuta si sub denumirea de Huang Quin si creste in Asia, China si Mongolia. Face parte din familia Lamiaceae sau Lamiacee si are denumirea stiintifica de Scutellaria baicalensis.

Gura-lupului chinezeasca este o planta perena, inalta de 0,5-1,2 m, cu radacina carnoasa, rasucita si cu santuri adanci, iar frunzele opuse, lanceolate si dispuse de-a lungul tulpinei. Florile apar in luna iulie si sunt de culoare albastra, iar fructele se coc in perioada iulie-august si sunt rotunde, ca niste mici nuci negre cu multi spini pe suprafata lor.

De la gura-lupului chinezeasca se recolteaza radacina si rizomii abia in ultimele doua saptamani din luna august, cand acestea contin mai multe substante active. Pentru scoaterea radacinii se foloseste o lopata, apoi se scutura de pamant si se taie cu atentie partile sale aeriene. Radacina se curata si se taie bucati, apoi se pune la uscat intr-un loc uscat, curat si bine aerisit, in strat subtire, pe coli de hartie. Produsul uscat se depoziteaza in recipiente de hartie sau panza si poate rezista timp de 3 ani.

In medicina populara orientala planta este considerata foarte populara atat in tratamentele folosite de chinezi, mongoli sau coreeni, dar are aplicatii si in medicina Ayurvedica. Principalele sale proprietati sunt urmatoarele: sedative, antiinflamatoare, antialergice, antisclerotice, antiastmatice si antitumorale.

Gura-lupului chinezeasca

Este folosita in cazuri de hipertensiune arteriala deoarece scade tensiunea arteriala. Pentru efectul sau antiinflamator este recomandata in tratamentul infectiilor de la nivelul tractului digestiv, al afectiunilor dermatologice (urzicaturi, eczeme) si al unor alergii grave cum este de exemplu febra fanului. Planta ajuta si la imbunatatirea sistemului circulator, este un sedativ bun, are efect antipiretic, tonic general si expectorant.

Citește și:  Sambovina (Celtis australis), copac folosit pentru instrumente muzicale

Poate fi utilizata cu succes si pentru calmarea starilor de nervozitate, insomnie, in cazurile de hipertensiune arteriala si boli ale tractului urinar si gastro-intestinal. Tinctura din gura-lupului chinezeasca nu are efecte secundare nici daca este utilizata o perioada indelungata de timp. Totusi nu trebuie depasita doza recomandata de medic sau consumata in exces.

Cercetatorii japonezi au ajuns la concluzia ca planta este anticancerigena sau antitumorala. Rizomul plantei contine o serie de elemente vitale pentru sanatatea orgasnimului din care fac parte magneziu, calciu, potasiu, cupru, seleniu, iod, mangan, cobalt, zinc, fier, substante flavonoide, rasini, uleiuri esentiale, tanin, substante cumarine dar si saponine.

Gura-lupului chinezeasca este utilizata foarte mult in medicina in China la obtinerea unor medicamente sedative, hipotensive, antipiretice, antiinflamatorii recomandate in eliminarea durerilor de cap, tulburarilor de somn, in combaterea aterosclerozei, in calmarea crizelor nervoase, in tratamentul afectiunilor tractului gastro-intestinal si in normalizarea functiei hepatice.

Tinctura din radacina plantei este un produs folosit foarte mult de medicina populara. Are efect calmant, ajuta la dilatarea vaselor de sange, la reducerea tensiunii arteriale, la buna functionare a sistemului nervos si tratamentul insomniei, in general imbunatateste performanta, rezistenta si starea de sanatate a organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.