Plante medicinale – Muscata-dracului (Knautia arvensis)

0
1381
Plante medicinale - Muscata-dracului (Knautia arvensis)

Primavara pe pajistile si la marginea padurilor din tara noastra creste o planta perena cunoscuta sub numele de muscata-dracului (Knautia arvensis), ale carei inflorescente mari de culoare albastru-violet sau roz-lila sunt foarte des vizitate de fluturi si alte insecte.

Planta este cunoscuta si sub numele de muscatul-dracului, face parte din familia Dipsacaceae si apare in Europa si Asia. Aceasta planta erbacee poate ajunge la inaltimea de 100 cm si este potrivita pentru a fi cultivata in gradini sau pe langa garduri vii, datorita aspectului sau minunat ce il creeaza acestora. Prefera mai ales solurile uscate si cele calcaroase.

Are tulpina simpla sau ramificata, cu suprafata acoperita de perisori, cu frunze oval-lanceolate, de culoare verde. Inflorescenta este de forma rotunda, alcatuita din mai multe flori mari de cca. 2-4 cm, pe margini florile sunt mai mari, caliciul are 8-10 sepale, iar corola fiecarei flori are 4 petale. Muscata-dracului infloreste din luna mai pana in luna septembrie.

De la aceasta planta s-au recoltat inca din cele mai vechi timpuri frunzele si radacina, ea fiind considerata o planta cu proprietati medicinale. Este recomandat ca frunzele sa fie culese inainte de inflorirea plantei, pentru ca sunt mai fragede, au un gust usor acrisor si mai multe proprietati datorita elementelor sale constituente: taninuri si substante cu gust amar.

Citește și:  Berea are proprietati antivirale?

Pe vremuri era folosita in special la tratarea afectiunilor de tip dermatologic – diferite eczeme si contuzii.

In prezent aceasta planta este utilizata la prepararea unor medicamente homeopatice. Are un bun efect sub forma de infuzie in tratarea tusei si a unor inflamatii faringiene. S-a ajuns la concluzia ca are proprietatea de purificare a sangelui, de aceea este folosita in cazuri de constipatie, bronsita, ea avand un efect astringent si diuretic.

Poate fi utilizata cu succes pentru uz extern pentru tratarea unor vanatai, eczeme, arsuri, taieturi, eruptii cutanate, sau alte probleme ale pielii. In medicina traditionala este folosita pentru pierderea poftei de mancare. In gastronomie frunzele de la muscata-dracului sunt folosite doar pentru prepararea supelor, omletelor si a unor garnituri de legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.