Plante medicinale – Musetel (Matricaria chamomilla)

0
606
Plante medicinale - Musetel (Matricaria chamomilla)

Musetel (Matricaria chamomilla) – este o planta erbacee, o planta medicinala foarte cunoscuta, face parte din familia Campositae. Este considerata ,,un leac universal”, popular este numita: ,,musetel-de-camp”, ,,romanita”, ,,mamorita”, ,,marariul-cainelui, ,,moruna”, ,,romasca”, ,,matricea”.

Este folosit inca din antichitate, la egipteni era considerat floarea ,,zeului soarelui”. Numele ,,matricaria” vine de la ,,mater” (mama, in latina) – este o planta folosita in bolile femeilor in general. Chamomilla deriva din grecescul ,,kamaimelon” (,,kamai” – mic, ,,milon” – mar), amintind de mirosul fin al unor specii de mar.

Este intalnit foarte des pe solurile argiloase, nisipoase, margini de ogoare, in campii, luminisuri, in lanuri de cereale, pe langa drumuri, cai ferate, langa locuintele oamenilor, campuri de trifoi etc. Datorita folosirii excesive a ingrasamintelor chimice si a erbicidelor (pentru combaterea buruienilor), aceasta planta este distrusa.

Este o planta de 20-60 cm, cu tulpina ramificata spre varf, cu segmente liniare si frunze mici, cu radacina pivotanta. Florile sunt grupate in capitule, cu diametrul de 1,5-2 cm, receptaculul capitulului plan devine conic (la inceputul infloririi) si gol in interior. Marginea unui capitul este cu flori albe, lingulate, marginale iar in centru sunt numeroase flori hermafrodite, galbene, cu corola cu 5 dinti, antroceul cu 5 stamine cu anterele crescute. Fructul este o anchena lunga de 1-2 mm.

Planta infloreste in lunile mai-iulie. Se culeg (doar capitulele florale, cu o codita de cel mult 2 cm) in lunile mai-august, pe timp insorit, uscat, cand florile lingulate s-au desfacut, receptacolul are forma de con, iar florile tubulare au culoarea galbena.  Inflorescentele abia deschise nu se recolteaza, pentru ca au un continut redus de ulei eteric si nu se usuca bine.

Cand florile tubulare sunt ajunse la maturitate (galbene), au un procent ridicat de ulei eteric, sunt aromate si au gustul amarui aromatic. Florile ofilite nu se culeg. Florile se pun la uscat timp de o saptamana, intr-un loc bine aerisit si uscat, se intorc de cateva ori ca sa nu mucegaiasca, si cu atentie, ca florile sa nu se faramiteze.

Originea musetelului este in sud si sud-estul Europei. Semintele lui germineaza la 6°C, iarna plantele suporta geruri de pana la -30°C. Umiditatea si seceta dauneaza plantei.

Este o planta cu efect calmant, antispasmodic, antiinflamator, sudorific, dezinfectant. Este folosit extern, sub forma de comprese si spalaturi: in inflamatii ale ochilor (conjunctivite), vindeca eruptii cutanate, urticaria, ulcerul gastric, gargara in dureri de dinti, regenereaza tesuturile lezate, favorizeaza cicatrizarea arsurilor, eczemelor, iritatiilor.

Ceaiul de musetel este folosit contra crampelor, durerilor abdominale, dureri de stomac, balonari, afectiuni ale organelor pelviene, febra, in insomnii, dureri de pe urma ranilor, dureri de dinti si contra colicilor la copiii mici. De asemenea, calmeaza durerile de cap, de gat, si dureri menstruale. Poate fi amestecat si cu ceaiul de lavanda (astfel are un efect si mai bun, calmant). Ceaiul este recomandat in cazuri de stres si dureri de cap provocate de stari nervoase, confera un somn profund si odihnitor.

Citește și:  Slabeste sanatos 5 kg in 7 zile cu ajutorul dietei cu peste si fructe de mare

Matricaria chamomilla

Baile cu musetel au in general efect calmant asupra intregului sistem nervos.

In ingrijirea cosmetica, o baie a fetei cu infuzie ajuta la improspatarea tenului (bai de aburi), calmeaza tenurile iritate, inrosite si congestionate (comprese aplicate). Spalarea parului  cu infuzie  de musetel confera acestuia un luciu deosebit si-i intareste radacina.

Ajuta in ameliorarea guturaiului (fluidifica secretiile cailor respiratorii), sinuzitei, usureaza scaunul si este indicat in tratamentul intern al hemoroizilor (deoarece are proprietati dezinfectante, antiinflamatorii).

Uleiul din aceasta planta era folosit din cele mai vechi timpuri pentru frectie impotriva nevralgiilor, reumatismului articular si inlatura oboseala membrelor.

Avand rol de anticoagulant, se foloseste pentru subtierea sangelui. Nu este recomandat persoanelor alergice la polen.

Este comercializat sub forma de flori uscate, extract lichid, tincturi, ceaiuri, creme, unguente, capsule (pulberea).

Musetel german (Matricaria retutica) – este cel mai folosit in tratarea ranilor, racelii, abceselor, inflamatia gingiilor, dureri abdominale, eczeme, varicela, psoriazisul (este antibacterian), iar la nivelul pielii reduce edemul (ca volum). Aceasta planta opreste spasmele, contractiile musculare (este antispastic). Este un bun sedativ, calmeaza tensiunea nervoasa, duce la aparitia starii de somn.

Folosirea acestei plante medicinale este un beneficiu pentru organism

Johann Kunzle  – medic naturalis, povestea despre ,,vrajitoarea musetelului” (o femeie din satul sau) care era cautata de bolnavi: ,,a ajutat 5 oameni bolnavi sa-si recapete auzul, prajind o ceapa de mare (Urginea maritima) in ulei de musetel si picurand de mai multe ori uleiul cald in ureche”. Vrajitoarea, folosind masajul cu ulei de musetel, vindeca picioarele paralizate, iar contra durerilor de ochi ,,punea la fiert musetel in lapte sub forma de comprese calde pe ochii inchisi”.

O alta istorie este a preotului Kunzle: ,,Un tesator care nu mai putea dormi decat sezand, altfel avea senzatia ca se sufoca. Femeia l-a privit pe om drept in ochi si i-a spus ca el nu poate urina, ceea ce omul i-a confirmat. I-a spus apoi sa-si pregateasca imediat o sticla mare de vin, pe care sa-l fiarba in musetel, din care sa bea un pahar plin dimineata si unul seara. Urmarea a fost ca a reusit sa elimine cantitatea incredibila de urina, mai intai tulbure, apoi tot mai clara, in 8 zile era vindecat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.