Plante medicinale și aromatice pentru combaterea stresului

0
106

Din moși strămoși, oamenii au ars ierburi parfumate, plante medicinale și rășini în casele lor, pentru a se proteja de energii negative și a scăpa de stres și anumite boli. Această metodă pare destul de interesantă și necesită folosirea unor plante medicinale și aromatice destul de cunoscute în prezent.

Navigare rapidă în articol:

 1. Plante medicinale
 2. Plante aromatice

1. Plante medicinale

Arderea plantelor mediciale uscate sau proaspete este simplă. Se face un mănunchi din plante, se leagă cu o sfoară, sau se pun plantele într-un vas din metal. Se aprinde o lumânare, iar apoi se dă foc la mănunchiul de plante, astfel încât să iasă puțin fum. Nu se arde chiar tot mănunchiul, doar atât cât este necesar din plante.

Acest mănunchi din plante se folosește și în practici speciale de meditație și yoga.

Stresul este cauzat de stilul de viață agitat pe care îl duc oamenii, de responsabilitățile profesionale, problemele familiale, temeri, instabilitatea emoțională, relațiile conflictuale, etc. Toate acestea provoacă stres și pot afecta starea de sănătate. În timp crește riscul de epuizare, oboseală cronică, tulburări digestive, afecțiuni ale sistemului nervos și cardiovascular, tulburări metabolice, etc.

Iată câteva remedii contra stresului:

Fumul de salvie

Oamenii ard mănunchiuri de salvie uscată în casă, pentru că fumul acestei plante medicinale are efect de purificare și de îndepărtare a energiilor negative. Această practică spirituală se folosește din cele mai vechi timpuri, mai ales pe la sate.

Arderea salviei în casă are anumite avantaje, precum:

 • Distruge microbii, bacteriile, virusurile, curăță aerul din casă
 • Elimină negativitatea din casă și din viață, poate elimina chiar și anumite traume
 • Ajută la echilibrarea energiilor, la îmbunătățirea stării de spirit și a intuiției
 • Are acțiune purificatoare asupra obiectelor din casă
 • Reduce stresul, plictiseala, letargia
 • Are efect relaxant asupra mușchilor, mai ales din zona feței
 • Corpul este stimulat să elibereze tensiunea din mușchi, din zona gâtului și a spatelui
 • Îmbunătățește memoria, calmează anxietatea, depresia și durerile de cap.

Fumul de salvie – alte proprietăți

Despre salvie se spune în multe culturi că ar avea proprietăți spirituale. Fumul de salvie purifică mediul înconjurător, deoarece poate capta energia negativă. Acest proces se mai numește și smudging și este folosit de catolici, budiști sau de nativii americani. Salvia a fost mereu o plantă medicinală foarte mult folosită pentru a curăța aerul din casă.

Unii consideră că fumul de salvie purifică foarte bine casa dar și corpul oamenilor. Unii consideră această plantă ca fiind sacră. Arderea salviei în casă îmbunătățește mediul pentru a practica meditație și exerciții yoga.

Conform unui studiu din 2016, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Mississippi, această plantă medicinală are compuși ce activează anumiți receptori din creier, care sunt responsabili de creșterea nivelului de dispoziție, reducând stresul și durerea.

De asemenea, despre salvie cercetătorii au spus că ar avea proprietăți antimicrobiene, deci ar putea preveni infecțiile cu microbi și bacterii. Mirosul de salvie arsă este destul de intens, datorită uleiurilor volatile și deci poate alunga insectele. De asemenea, fumul de salvie reduce efectele negative ale particulelor de praf și ale mucegaiului.

Conform studiilor, salvia are tuyonă, care poate spori intuiția.

Un studiu din 2014 realizat de cercetători arată că salvia poate trata anxietatea, depresia și tulburările de dispoziție.

Citește și:  Ceaiul de sunatoare - antidepresiv natural si remediu in boli digestive

Pelinul – Plantă medicinală

Oamenii obișnuiesc să atârne pelin deasupra ușii de la intrarea în casă, sau să țină un buchet de pelin în vază, pe masă, într-o cameră din locuință. Și fumul de pelin este o metodă bună de îndepărtare a stresului și a energiilor negative din casă, se practică la sate.

Fumul de sunătoare

Această plantă medicinală este folosită la curățarea casei, la eliminarea energiilor negative.

Grecii și romanii credeau că fumul de sunătoare le protejează casele împotriva spiritelor rele. De asemenea, ei spuneau că această plantă ajută în cazuri de anxietate, despresie și tulburări mentale.

Sunătoarea se folosește și pentru purificarea aerului, dar și pentru protejarea culturilor. Despre această plantă medicinală se spune că are puteri vindecătoare, ameliorează stările de depresie, frică și anxietate.

Plante în ayurveda

Plantele ayurvedice sunt preparate după metode speciale, tradiționale și aplicate în diferite forme, în terapii vindecătoare. Unele sunt folosite sub formă de ceaiuri ayurvedice, altele în băuturi ayurvedice, sau chiar sunt arse în mănunchiuri mici.

În general, efectul plantelor ayurvedice este observat și simțit imediat, acțiunea lor terapeutică este excelentă.

Specialiștii în ayurveda recomandă și alte metode pentru gestionarea stresului și relaxarea corpului, care sunt foarte eficiente:

 • Meditația și odihna
 • Încetinirea ritmului de viață agitat, relaxarea
 • Masajul cu ulei pe piele
 • Băi calde pentru relaxare
 • Exerciții fizice pentru tonifierea corpului, cum sunt exercițiile de yoga
 • Exerciții de respirație
 • Aromaterapie pentru o stare de bine
 • Petrecerea timpului cu oameni calmi, care au o stare de spirit pozitivă.

2. Plante aromatice

Pin

Pinul are uleiuri volatile deosebite și un miros care ajută la calmarea stărilor de nervi, de irascilibilitate. O crenguță mică de pin arsă alungă energiile negative și are efect de purificare, în casă, în perioada sărbătorilor de iarnă. În loc de pin se poate folosi și o crenguță mică de brand.

Și ceaiul de pin are efect relaxant și calmant asupra sistemului nervos. Mugurii de pin uscați pot fi combinați în ceai cu alte plante medicinale, cum ar fi: cimbru, isop, salvie, nalbă.

Ienupăr

Ienupărul ajută la eliminarea energiilor negative din casă, este la fel de eficient ca și tămâia de ienupăr. Are efect detoxifiant și de protecție, se spune că poate schimba în bine energia din locuință. De asemenea, ienupărul are și alte beneficii:

 • Alungă lenea, plctiseala, stresul, sentimentele negative
 • Crește vigilența mentală
 • Prin aroma sa deosebită îmbunătățește starea de spirit
 • Oferă o energie pozitivă și crește puterea de concentrare.

Rozmarin

Rozamarinul este o plantă aromatică cu multe beneficii pentru sănătate și anume:

 • Combate depresia, stresul, anxietatea, oboseala, nervozitatea
 • Ajută în eliminarea stării de lene, letargie și plictiseală
 • Ameliorează durerile de cap și migrenele
 • Are efect bun asupra stării psihice
 • Îmbunătățește memoria
 • Induce o stare bună de spirit.

Tarhon

Oamenii folosesc fum de tarhon ars pentru eliminarea stresului și a energiilor negative din casă.

Cand se aplică astfel de proceduri de ardere a plantelor trebuie să se deschidă și fereastra, pentru aerisirea casei.

Vezi aici un video cu beneficiile arderii frunzelor de salvie în casă sau la birou:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.