Plante medicinale – Ienuparul

0
178
Plante medicinale - Ienuparul

Ienuparul este un arbust foarte ramificat, care poate ajunge la 2 m inaltime. Frunzele cresc cate trei din acelasi loc, sunt liniare, au varful intepator, sunt lungi de 15 mm, late de 1-2 mm. Distanta dintre doua grupuri de frunze este de regula de cca. 6-10 mm. Infloreste in lunile aprilie-mai. Pe unele tufe cresc numai florile barbatesti, de culoare galbena. Florile femeiesti cresc pe alte tufe, sunt sferice, ca niste muguri de culoare verzuie, formate din sase solzi, trei in partea de jos si alti trei deasupra lor.

Solzii inferiori se usuca, iar cei trei solzi superiori devin carnosi intr-un fruct sferic cu diametru de 6-8 mm, care in partea superioara are o adancitura in forma de stea cu trei brate. Fructele de ienupar raman verzi in timpul iernii si se coc abia in al doilea sau al treilea an, cand suprafata lor neteda se coloreaza in negru-albastrui sau violet-cafeniu. Fructele contin in interior cate trei seminte, cu gust dulceag si aroma de rasina.

Ienuparul creste in zonele muntoase, la marginile padurilor si in poieni

Recoltarea se face in luna octombrie si se poate continua si in noiembrie-decembrie. Sub arbusti se intind prelate si ramurile se bat usor, pana se scutura numai fructele coapte. Se aleg, se indeparteaza impuritatile, insectele si fructele prea mici. Se usuca in straturi de 20-30 cm grosime, intorcandu-se zilnic. Se obtine 1 kg fructe uscate din cca. 2 kg fructe proaspat recoltate. Se ambaleaza in pungi de hartie.

Mod de preparare al ienuparului

ienupar

Tinctura de ienupar – boabele uscate se maruntesc fin. Se pun 15 linguri de pulbere intr-un borcan, se adauga un pahar alcool si un pahar apa, se amesteca si se inchide ermetic. Se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi se filtreaza prin tifon si se pune in sticlute mici de culoare inchisa.

Baile cu plante – se pun in apa rece o mana de boabe si doua maini de ramuri cu ace de ienupar, tocate, pe timpul zilei, iar seara se filtreaza. Ramurile si boabele se fierb in 3 l de apa, se raceste si se filtreaza. In final se amesteca cele doua lichide filtrate si se adauga in apa de baie.

Cura cu boabe de ienupar – la inceput se iau 4 boabe pe zi, pe stomacul gol, se mesteca incet. Apoi se creste numarul cu cate o boaba: 5,6,7…15, apoi se scade 15,14, 13…4. Cat se face cura, nu se consuma carne, prajeli, aditivi alimentari, alimente conservate.

Uleiul volatil – este obtinut industrial si folosit in medicina.

Citește și:  Pochivnicul (Asarum europaeum), planta medicinala folosita in homeopatie

Ienuparul se utilizeaza in tratarea unor boli si afectiuni:

Infectii intestinale – cura cu boabe de ienupar, cu efect impotriva infectiilor, poate fi si mai eficienta in asociere cu planta coada racului sau cretisoara, cu rol astringent si absorbant.

Cistita, pielonefrita, nefrita – o lingurita de tinctura in jumatate de pahar cu apa, de 3 ori/ zi este foarte eficienta. In cazuri grave se iau si 6 lingurite de tinctura pe zi. Aceasta tinctura ajuta si in cele mai grave forme de cistita, cand antibioticele cele mai puternice nu au efect. Tinctura de ienupar poate fi asociata cu tinctura de rasina de pin pentru cazul unor infectii genito-urinare.

Pietre la rinichi si vezica – se foloseste acelasi tratament cu tinctura ca si la cistita (explicat mai sus).

Obezitate, retinerea apei in tesuturi – se face de trei ori cura cu boabe de ienupar. Pentru scadere in greutate, se ia cate o lingura de tinctura dizolvata intr-un pahar cu apa, de 2-3 ori/ zi, timp de 3 zile, astfel apa se elimina din tesuturi. Daca se mananca boabe de ienupar, scade pofta de mancare.

Cancer, boli virale – se face cura cu boabe de 3 ori la rand, cu pauza o saptamana intre ele. In timp, ienuparul intareste sistemul imunitar, purifica organismul, echilibreaza sistemul nervos.

Boli de piele (acnee, alergie, psoriazis) – timp de 3 saptamani se face un tratament: o lingura de tinctura diluata intr-un pahar cu apa, se bea de 4 ori/ zi, inainte de mese.

Ciroza, hepatita si diabetul – sunt afectiuni in care aceasta planta are rol purificator si drenant. Se recomanda 2 cure cu boabe, cu pauza de 3-5 zile intre ele. In ciroza si hepatita au efecte foarte bune mladitele de ienupar care au fost culese primavara si au fost conservate cu miere.

Depresii, boli nervoase, nevroza – ienuparul este pe termen lung psiho-stabilizant, asigura un mediu propice vindecarii bolilor psihice si fizice. Se recomanda cura cu boabe asociata cu diferite alimente naturale.

Astm si afectiuni neuro-musculare – se recomanda bai si masaje cu unguent in care se adauga cateva picaturi de ulei de ienupar.

Reumatism – se fac saptamanal bai si o cura interna cu un preparat: 4 lingurite boabe maruntite se pun la macerat intr-un litru de apa, timp de 10 ore. Se consuma intreaga cantitate in cursul unei zile, cu inghitituri mici.

Fructele au actiune antiseptica si diuretica la nivelul cailor urinare.

Ienuparul se mai foloseste si la obtinerea unor bauturi alcoolice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.