Polenul si extractul de polen pot fi considerate in acelasi timp si alimente si medicamente prin simplul fapt ca au in compozitia lor elemente indispensabile vietii. Extractul de polen este obtinut in laborator, se obtine din polenul colectat direct de pe plante.
Dupa cum se stie polenul este cules de albine si are aspectul unor ghemotoace – o aglomerare de mici particule ca niste grauncioare microscopice. In tara noastra exista sute sau chiar mii de specii florale polenifere din care amintim doar o mica parte: salcamul, teiul, visinul, salcia alba, marul, ciresul, macul rosu, parul, rapita, salcia mica, papadia, albastrita, gutuiul, corcodusul, etc.
In functie de specia florala apare diferenta si intre culoarea ghemotoacelor. Astfel culoarea poate fi galben-lamaie (salcia alba), galben-deschis (rapita), galben (artar), galben-portocaliu (salcia mica), portocaliu (gherghina), cafeniu-inchis (afin), galben-verzuie (ulm), galben-inchis (gutui, maces).
Interesant este faptul ca albina aduna aceeasi specie de polen intr-un ghemotoc si ulterior are loc amestecul foral in fagure sau intr-un colector ce se afla in fata stupului. De regula polenul monoflor cules de albine are 80% polen monoflor si 20% altfel de polen. Dintre sorturile de polen fac parte: polenul de munte, polenul apis-flora, polenul de campie si polenul de deal.
In functie de sorturile de polen compozitia polenului poate varia, dar in orice caz este in mare parte proteica, completata de zaharuri, vitamine, lipide, glucide, minerale, apa, cenusa, enzime, principii bacteriostatice, principii bactericide si alte substante care inca nu au fost determinate.
Din punct de vedere nutritional polenul este bogat in aminoacizi esentiali, ceea ce face ca prin aportul a 25 g polen/ zi sa se completeze aminoacizii ce ar proveni din alte alimente. Conform specialistilor se pare ca din totalul de 25 de aminoacizi identificati un numar de 21 s-ar gasi in polen – esentiali si partial esentiali.
Foarte importante pentru organism sunt glucidele pentru ca sunt o sursa energetica. Glucidele mai sunt numite si hidrati de carbon, ele furnizeaza calorii si reprezinta cam 50% din ratia alimentara zilnica. Se pare ca in polen hidratii de carbon reprezinta cam 50% din polenul uscat.
Continutul de lipide din polen este mai scazut de aceea el poate fi recomandat ca aliment dietetic, cat si terapeutic. Polenul care este mai bogat in grasimi este in special cautat de albine drept sursa nutritiva. Albinele transforma grasimile prin procesul de metabolism alaturi de proteine si celelalte substante componente.
Mineralele din polen sunt: magneziu, potasiu, fier, fosfor, sodiu, sulf, calciu, iod, cupru, nichel, mangan, zinc. De asemenea, polenul contine cantitati mari de vitamine – din care o parte nu se depoziteaza si se elimina pe calea renala, iar alta parte se depoziteaza si sunt absorbite de organism.
Primele ajuta in reactiile de eliberare de energie, iar cele stocate ajuta in procesele ce stau la baza formarii substantelor proprii organismului. Dintre vitamine fac parte: grupa B (B1, B2, B5, B6) acid folic, vitamina PP, vitamina C, vitamina E, vitamina A, grup de vitamine D (D1, D2, D3, D4, D5, D6), provitaminele (sau carotenoizii). Polenul isi pastreaza valorile vitaminelor daca este pastrat in starea sa naturala, poate fi depozitat timp de un an.
Valoarea terapeutica a polenului
Hepatita cronica – Polenul este folosit in tratamentul hepatitei ca medicament substitutiv. Se recomanda cate o lingurita de 3 ori/ zi.
Cura de polen ajuta in ameliorarea starii de sanatate, in disparitia oboselii si a balonarii, revenirea poftei de viata si a poftei de mancare, etc.
Polenul are actiune revitalizanta atat pentru persoanele in covalescenta, batrani sau copii, activeaza fenomenele de regenerare la persoanele in varsta, faciliteaza recuperarea tinerilor subdezvoltati.
Este recomandat in tratamentul alcoolicilor deoarece are efecte bune in sindromul de abstinenta ca urmare a eliminarii alcoolului.
Colita, diaree, constipatie – Polenul ajuta in reglarea functiilor intestinale cauzate de diferite afectiuni, ajuta la oprirea rapida a diareelor care persista. Are proprietati bacteriostatice.
Adenom de prostata – Polenul prin factorii sai biostimulatori, vitamine si oligoelemente, are efecte favorabile in tratamentul adenomului de prostata.
Depresie – Polenul administrat in doze mici actioneaza ca un medicament antidepresiv.
Astenie, epuizare – Polentul ajuta la cresterea tonusului vital, el actionand ca un factor energetic.
Anemie – Cura de polen ajuta la revenirea rapida a fortelor, la cresterea in greutate, are efecte bune asupra sangelui (prin continutul de acid folic), inlatura oboseala, ajuta in procesul de crestere la copii.
Tumori maligne – Prin cura de polen stocat de albine se contribuie la regenerarea celulelor.
Polenul ajuta in efort intelectual, combate stresul si depresia. Este recomandat persoanelor care au probleme cu caderea parului.
Polenul ajuta vederea, combate dereglarile hormonale.
Poate fi consumat si de femeile insarcinate, el avand efect de inlaturare a dereglarilor metabolice si de acoperire a carentelor de vitamine si oligoelemente. Polenul amestecat cu mierea de albine ajuta la nasterea de copii sanatosi, cu greutate normala. Intotdeauna este bine sa se consulte si un medic specialist.
Cure de slabire – Polenul este un aliment dietetic; pentru a evita dereglarile din timpul curelor de slabire trebuie sa se administreze zilnic cate o lingurita de polen inainte de cele trei mese ale zilei.
Curele cu polen ajuta in randamentul intelectual si fizic, ajuta memoria, da energie, putere de munca, inlatura starile de slabiciune, de somnolenta si depresie.
Se recomanda o lingurita de polen dupa masa (pentru a nu diminua apetitul prin senzatia de satietate pe care o creeaza), sau inainte de masa pe stomacul gol. Deci se ajunge la 3 lingurite/ zi, fiecare avand cam 15 g. La copii cantitatea de polen trebuie redusa la jumatate, iar la cei sub 5 ani trebuie sa fie de 5 g/ zi. Poate fi asociat si cu o lingurita de miere de albine. Polenul se tine putin in gura se amesteca cu saliva si se inghite. Initial este bine sa se inceapa cu o cantitate mai mica de o lingurita si sa se mareasca cantitatea pe parcurs, pana se obisnuieste organismul cu acest produs.
Indiferent de boala de care sufera o persoana trebuie consumat polen pentru ca ajuta sanatatea, dar nu trebuie uitat nici de medic.
Extractul de polen a fost utilizat prima data in Suedia si nu trebuie confundat cu polenul de albine. Acesta este cules direct de pe plante si este extrem de bogat in substante nutritive – vitamine, carotenoide, minerale, proteine, enzime, lipide, fitosteroli, peptide, acizi grasi si altele. Procesul de extragere a polenului este destul de complex, pe baza de enzime si presupune eliminarea toxinelor, bacteriilor si a altor substante care pot da reactii alergice. Plantele de pe care se extrage polenul sunt cultivate in sere sau in alte locuri speciale, iar colectarea se face de obicei inainte de venirea albinelor.
Datorita faptului ca extractul de polen contine polenul de pe plante specifice inseamna ca produsul final este standardizat, un lot intreg are aceeasi cantitate de ingrediente active. La albine polenul nu este standardizat, pentru ca ele il culeg de pe o varietate mare de plante cu flori.
Conform cercetatorilor extractul de polen actioneaza benefic asupra aparatului uro-genital, prostatei, tumorilor, ajuta in combaterea contractiilor musculare, are efect antiinflamtor, vindeca diferite probleme ale pielii precum sunt acneea, excesul de sebum, anumite dermatite si altele. De asemenea, este recomandat in tratamentul anumitor boli: raceala, gripa, diabet, malnutritie, diverse alergii, in dereglari menstruale sau probleme datorate menopauzei. Are efect bun asupra pielii si parului, revigoreaza si tonifica tenul.
In urma unor studii s-a descoperit un tratament sigur si eficient pentru bolnavii ce sufera de febra de fan (sau rinita alergica) si care nu folosesc alte tratamente, sau care din contra iau o cantitate prea mare de medicamente pentru aceasta afectiune. Se pare ca acestia sunt injectati chiar sub piele cu extract de polen si astfel devin mai putin sensibili la polen, majoritatea simptomelor lor sunt ameliorate si pot renunta la o parte din medicamentele prescrise.