Principalele boli care se transmit pe calea aerului – Le poți lua folosind mijloacele de transport în comun

0
1944

Studiile arată că riscul de îmbolnăvire în timpul iernii este mai mare, petrecând mult timp în locuri aglomerate – mijloace de transport în comun, avioane, săli de clasă, grădinițe, cinematografe, etc. Infectarea se poate face prin transmiterea microorganismelor patogene de la omul bolnav la omul sănătos. Particulele de salivă și de praf pot contamina persoanele care se află pe o rază de 1-2 m față de bolnavul activ, iar rezistența acestor microbi este suficient de mare, de 30-40 de minute. Riscul de îmbolnăvire este cu atât mai ridicat cu cât distanța față de persoana bolnavă este mai mică, iar durata contactului mai mare. Lucrurile se complică iarna deoarece vremea rece poate agrava de exemplu o răceală sau altă boală, poate intensifica diferite simptome sau suferințe grave ale organismului: durerile de cap și durerile de spate, bolile de inimă, osteoartrita, astmul, simptomele în cazul unor boli dermatologice.

Epidemia de gripă apare frecvent iarna.

Este o infecție virală care se poate răspândi ușor pe calea aerului, prin tuse și strănut.

 • Primele simptome se observă imediat și pot fi confundate cu simptomele unei răceli: oboseală, tuse, dureri musculare, frisoane și transpirații, dureri de cap. Treptat apare tusea, senzația de gât uscat, stările de greață și vomă, lipsa poftei de mâncare și starea de slăbicine în organism, care arată clar că boala s-a instalat.
 • Gripa se poate preveni prin vaccinare.

Răceala este cauzată de virusuri, care se pot transmite pe calea aerului.

Persoanele care se expun la frig și au sistemul imuntar slăbit nu pot lupta împotriva virusurilor. În sezonul rece este recomandat ca organismul să fie protejat de frig prin îmbrăcăminte adecvată și consumul de lichide calde: ceai, lapte, supe. Răceala este cauzată de virusuri iar aceștia se răspândesc prin tuse și strănut. Multe persoane duc mâna la gură când strănută sau tușesc, iar astfel dacă au o boală activă mâinile lor vor fi contaminate. Prin atingerea obiectelor din jur cu mâinile contaminate se poate crește pericolul de transmitere a infecției. Spălarea mâinilor este esențială pentru menținerea sănătății.

Tuberculoza se transmite prin inhalarea picăturilor infectate de la persoanele din jur.

Această boală extrem de contagioasă poate fi transmisă pe calea aerului. Este suficient ca o persoană care are boala activă să strănute, să răspândească în aer picături infectate și acestea să fie inhalate de alte persoane care se află în apropierea sa, astfel acestea pot avea un risc foarte mare de a se îmbolnăvi de TBC. Acest lucru se poate întâmpla în locurile aglomerate, în spații închise, călătorind cu avionul sau folosind mijloace de transport în comun. Odată ce sunt inhalate, picăturile infectate ajung în plămâni unde se instalează, se înmulțesc și încep să distrugă țesutul pulmonar. Acest lucru se poate întămpla mai ales dacă sistemul imunitar este slăbit sau nu funcționează așa cum ar trebui pentru a combate răspândirea bacteriilor în organism. În spațiile mici, aglomerate, unde aerul este închis și ventilația precară, bacteriile circulă mult mai ușor, iar riscul de îmbolnăvire poate fi mai ridicat dacă există persoane care au boli contagioase în zona respectivă.

 • Perioada de incubație (de la intrarea agentului patogen în organism și până la debutul simptomelor bolii) este de 1-3 luni.
 • Primele simptome: stare generală de slăbiciune, stare de rău, lipsa poftei de mâncare, tuse, stări febrile ușoare și dureri în pept.
 • Simptomele în cazuri grave: oboseală cronică, febră, scădere în greutate, dificultăți de respirație, dureri în piept, tuse și spută cu sânge.
 • Tratamentul se face cu medicamente antibiotice.
Citește și:  Punctul dintre sprâncene – Află ce beneficii poți avea dacă apeși asupra acestui punct!

Pneumonia poate fi trasmisă în mulțime chiar și de o singură persoană infectată.

Pneumonia reprezintă o infecție gravă a plămânilor. Agenții patogeni pot fi bacterii, virusuri, protozoare, ciuperci. Poate fi o boală contagioasă și se poate transmite și prin picăturile inhalate ce sunt răspândite prin vorbire, strănut, tuse. Cei mai vulnerabili la acestă boală sunt copiii mici, oamenii în vârstă și în general persoanele care au sistemul imunitar slăbit. Boala poate fi precedată de gripă, răceală, pojar, de o infecție a căilor respiratorii.

Bronșita este o boală contagioasă.

Bronșita se poate transmite prin tuse și strănut, de la persoana bolnavă la cea sănătoasă. Aerul pe care îl respirăm (și care poate conține particule infectate dacă ne aflăm în locuri aglomerate) ajunge în organism prin conductul aerian – traheea. De la trahee se ajunge la plămâni. În cazuri grave de bronșită cronică, denumirea este de boală pulmonară obstructivă (pentru că sunt afectați sacii de aer ai plămânilor). Potrivit specialiștilor – bronșita este contagioasă chiar și înainte de apariția primelor simptome.

 • Perioada de incubație în cazul agenților virali (adenovirusuri, parainfluența) este de 2-3 zile.
 • Simptomele sunt: tuse uscată și dureroasă, febră ușoară, tuse cu expectorație.
 • Tratamentul se face cu antibiotice.

Meningita este cauzată de agenți patogeni care sunt foarte contagioși.

Meningita este o inflamație a meningelui și se transmite prin bacterii și virusuri. Agenții patogeni pot fi de tipul: meningococ, pneumococ. Potrivit statisticilor la fiecare 10 minute o persoană moare de meningită în întreaga lume.Cei mai afectați sunt copiii mici. Meningita virală este mai des întâlnită decât meningita bacteriană.

 • Boala se poate preveni prin spălarea mâinilor deoarece meningita se poate transmite și prin contactul cu lucruri contaminate: mânere de uși, scaune, mese, etc.
 • Simptomele meningitei virale sunt: oboseală accentuată, fotosensibilitate, cefalee, senzație de rigiditate a cefei, durerea în gât, vomă, febră, erupții cutanate.
 • Simptomele meningitei bacteriene sunt: iritabilitate, durere de cap, rigiditate la nivelul gâtului, sensibilitate la lumină, delir, erupții roșii pe piele, stări de vomă și greață.

Scarlatina este o boală contagioasă, clasică a copilăriei.

Această boală se poate transmite pe calea aerului, prin tuse, vorbire și strănut. Bacteriile de scarlatină provoacă erupții cutanate și durere în gât. Boala poate să apară frecvent în școli, grădinițe și alte instituții ale comunității. Pericolul este mai mare în lunile reci, în perioada octombrie-februarie.

Alte boli contagioase sunt: oreionul, varicela, rubeola.

Prevenirea bolilor care se transmit pe calea aerului se face prin:

 • Evitarea locurilor închise, a zonelor aglomerate
 • Vaccinare, care este recomandată de specialiștii în domeniul medical
 • Folosirea șervețelelor de unică folosință
 • Respectarea condițiilor de igienă
 • Evitarea contactului cu persoane bolnave
 • Consolidarea sistemului imunitar
 • Evitarea oboselii, a stresului și a fumului de țigară.

Mai ușor este să previi o boală decât să o tratezi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.