Internetul a devenit foarte important in ziua de azi, el a devenit o sursa inepuizabila de informatii, un instrument indispensabil in munca si afaceri, un mod de a dobandi cunostinte, dar si un mod de a-ti petrece timpul liber si de a comunica. Beneficiile si avantajele Internetului sunt extrem de multe el fiind o parte integranta a vietii multor oameni, insa in acest articol vom vorbi despre consecintele negative ale sale, respectiv despre dependenta de Internet.
Specialistii in psihologie au ajuns la concluzia ca dependenta de Internet este o tulburare mentala care este insotita de anumite probleme de comportament. Totusi nu se poate vorbi in termeni medicali de un diagnostic numit dependenta de Internet ci de tulburari psihice care apar datorita obiceiului obsesiv de a naviga pe Internet. Ei au comparat acest fenomen cu dependenta de droguri si alcool. Studiile pe care le-au realizat le-au confirmat banuielile cu privire la faptul ca dorinta excesiva de a intra pe Internet ziua si noaptea este obsesiva.
Cauzele dependentei de Internet
Dorinta de comunicare neintrerupta pe retele sociale, forumuri si camere de chat este cea mai intalnita forma de dependenta de Internet. Acest tip de comunicare te afunda intr-o lume virtuala care inlocuieste cercul de prieteni din viata de zi cu zi, dar este caracteristic si acelor persoane care doresc sa socializeze cu alte persoane, sa-si faca noi cunostinte.
La adolescenti aceasta dependenta se explica prin schimbarile hormonale din organism. Ei trec printr-o perioada dificila cand prefera modul de comunicare cu sexul opus pe Internet si mai putin cel de comunicare directa.
Nevoia constanta a unui flux constant de informatii este o alta cauza ce face o persoana sa navigheze la nesfarsit pe web. Astfel ea poate ajunge sa citeasca si numeroase informatii lipsite de orice semnificatie si scop si sa se plimbe pe paginile site-urilor, citind articole si comentarii, ajungand la un exces de informatii.
Obsesia sau interesul unora pentru vizualizarea unor imagini sau video ce tin de pornografie ii face sa piarda ore in sir si sa ajunga la o dependenta de Internet. Persoanele care se confrunta cu aceast tip de dependenta ajung la anumite probleme comportamentale in raport cu oamenii reali, cu familia, prietenii, copiii si colegii de munca.
Dependenta de jocurile online este cea mai grava. Persoana ajunge sa stea jos in fata calculatorului si sa joace la nesfarsit tot felul de jocuri spre a scapa de plictiseala sau a umple golul din viata sa. Aceasta dependenta stimuleaza dorinta de a fi primul si de a fi cel mai bun. Unii jucatori sunt atat de inversunati incat cheltuie bani pentru a-si imbunatati anumite personaje si a atinge nivelurile superioare ale jocului. Suprematia virtuala comparativ cu cea adevarata nu va fi deplina, insa este mai usor de realizat.
Descarcarea nesfarsita de materiale video si audio de pe torrent in scopul formarii unei baze de date proprii este o alta dependenta de Internet.
Obsesia de a cumpara tot felul de lucruri online, de a achizitiona obiecte licitate pe Internet sau de a urmari tot felul de excursii sau oferte prezentate pe Internet poate deveni o obsesie si duce la dependenta de Internet.
Dependenta de jocurile de noroc online este asemanatoare cu dependenta de jocurile convetionale pentru bani. Mii de utilizatori intra zilnic pe site-uri de cazinouri online si ajung sa suporte consecinte asemanatoare cazinourilor din lumea reala. Disponibilitatea acestora mult mai ridicata face ca si implicarea acestora sa fie mai mare si astfel dependenta este gata formata.
Dependenta de Internet afecteaza atat barbatii cat si femeile, tinerii si adultii si este tot mai mult in crestere, in fiecare an.
Simptomele dependentei de Internet
Persoana simte o mare bucurie cand intra pe Internet si este foarte trista cand nu are acces datorita lipsei de semnal sau a unei pane de curent. Isi verifica frecvent e-mail-ul si intra in mod constant pe paginile retelelor de socializare. Sta ore in sir pe Internet si uita de alte treburi: platirea taxelor, aspecte legate de munca, treburi personale, chiar si de mancare.
Pierde notiunea de timp, sta pe jocuri, chat-uri sau pagini de web intreaga zi, chiar si noaptea. Cheltuie multi bani pentru actualizarile constante dar si pentru achizitionarea unor programe de software si dispozitive pentru calculator. Impactul informatiilor de pe Internet ii poate afecta din punct de vedere psihologic bunastarea personala. Ea devine un cumul de emotii negative, cum sunt cele de anxietate, furie si tristete.
Statul prelungit la calculator afecteaza persoana respectiva din punct de vedere fiziologic. Treptat ea incepe sa aiba dureri oculare si articulare, sa sufere de insomnie si pierderea poftei de mancare. Apar tulburari de memorie, se instaleaza insomnia.
Cei care lucreaza la calculator pot suferi de sindrom de tunel carpian (sau neuropatia mediana la incheietura mainii) sau incep sa aiba vederea incetosata. De asemenea statul mult timp la calculator reprezinta un stil de viata sedentara ce poate da afectiuni ale articulatiilor si coloanei vertebrale. Astfel se pot dezvolta boli destul de grave: osteoartrita, scolioza, boala degenerativa a discului, aritmie, tahicardie, varice la picioare, hipertensiune si altele.
Metode de tratament ale dependentei de Internet
In anumite tari dependenta de Internet este considerata o boala si tratamentul ei presupune metode foarte radicale. In anul 2005, in anumite clinici din China, pacientilor ce prezentau o astfel de dependenta li se administrau socuri electrice in scop de vindecare. Cu un astfel de tratament nu sunt de acord multi medici din intreaga lume, deoarece este brutal si poate produce traume psihologice mai ales la copii, insa pana in prezent se aplica in multe tari de pe glob. De asemenea se folosesc si alte metode: acupunctura, medicamentele si exercitiile fizice speciale.
Astazi in anumite centre se folosesc tratamente ale dependentei de calculator ca de exemplu: psihoterapia, psihofarmacoterapia, administrarea de medicamente contra starilor de anxietate si depresie.
Persoana dependenta de Internet trebuie initial sa fie determinata sa recunoasca ca are o problema, astfel ea va fi convinsa mai usor sa scape de ea. In acest scop se poate cere ajutorul unui medic psiholog. Un tanar dependent de Internet trebuie sa fie convins sa mearga la un curs, sa faca un sport, sa citeasca o carte sau sa fie preocupat de un hobby.
Un adult trebuie sa fie preocupat de noi interese, de rezolvarea problemelor existentiale, petrecerea timpului liber cu familia si prietenii, etc. Cei care folosesc Internetul pentru munca trebuie sa faca pauze dese. Chiar daca timpul de lucru se va prelungi este necesar sa se faca pauze mai multe spre a-si odihni ochii si mintea.
Nu mancati alimente in timp ce stati la calculator, faceti pauza de masa si de relaxare. Lista cu motive de a nu folosi excesiv Internetul este de ajutor. Orele de somn trebuie respectate, este contraindicat sa stai si ziua si noaptea pe Internet.