Stresul ridicat a devenit un factor principal de risc al dezechilibrului nervos și mental.
Sunt oameni predispuși la pierderi de memorie.
Potrivit statisticilor, mulți oameni observă că au un deficit de memorie după o anumită vârstă. Ei devin îngrijorați cu privire la acest lucru și își doresc o evaluare a funcțiilor cognitive spre a preveni sau a elimina posibilitatea dezvoltării unor boli. Problemele de memorie pot să apară și din cauza constituției genetice, dar mai ales pe fond de stres. Un lucru cu adevărat îngrijorător este faptul că oamenii sunt afectați foarte puternic de stres. Ei pot ajunge să sufere de depresie sau chiar să aibă manifestări paranoice.
Un nivel înalt de anxietate poate duce la paranoia
Tulburările psihice și stările de anxietate pot avea consecințe grave asupra sănătății, pot duce chiar la dezvoltarea schizofreniei. Medicii specialiști consideră paranoia ca fiind un tip de anxietate. Prin anxietate poți anticipa un pericol sau o amenințare, însă în cazul în care o astfel de stare se produce fără motiv, fără a exista niciun pericol real, este semn de boală.
Persoanele care au stări de anxietate din senin și devin foarte nervoase sau fricoase chiar și atunci când situațiile sunt oarecum normale sau inofensive, trebuie să consulte un medic deoarece pot fi uneori în situația de a avea un comportament ciudat, necontrolat. Un semn clar de paranoia este anxietatea accentuată, când aceasta scapă de sub control.
Probleme de comportament și relaționare la o persoană cu dezechilibru mental
Un dezechilibru mental la o persoană poate fi recunoscut imediat printr-un comportament neobișnuit al acesteia. O astfel de persoană poate avea obiceiul ciudat de a colecționa tot felul de lucruri, de a avea stări de bucurie excesivă, covingeri delirante vizavi de alți oameni, de a crede că este urmărită sau că este supravegheată de cineva, etc.
În general oamenii care au tulburări mentale pot avea probleme de comportament și de relaționare cu cei din jur. De exemplu ei pot fi indiferenți față de alți oamenii, pot fi reci și fără chef de a comunica cu ei, pot trăi în lumea lor, fiind interesați doar de gândurile și problemele lor. Acești oameni au tendința de a repeta la nesfârșit diferite evenimente care li s-au întâmplat și par că nu aud sau chiar nu-i interesează ceea ce le spun interlocutorii lor.
Anxiosul nu are încredere în sine, se simte vulnerabil
O astfel de persoană are probleme cu încrederea în sine, spune că este inutilă, se simte vulnerabilă, are mereu senzația că nu este iubită de nimeni. Mai mult decât atât, faptul că o persoană anxioasă nu are o părere deloc bună despre sine îi va crea impresia că toți oamenii sunt prefăcuți, ostili, neiertători, duri, răuvoitori, că o ridiculizează, că schimbă comentarii urâte despre ea pe la spate, că râd, șușotesc și vor să-i facă rău.
Astfel de persoane pot avea anumite traume din copilărie, care i-au facut să aibă o percepție nepotrivită despre ei înșiși. Astfel de stări de anxietate accentuate sunt caracteristice unei gândiri paranoice și pot declanșa o astfel de boală – paranoia.
Unui om cu anxietate acută îi este frică de singurătate
Anxiosul se teme de stările de panică de care suferă în mod frecvent. Nu suportă să stea singur, este stresat de faptul că nu poate ști când i se declanșează un atac de panică și crede că un asemenea episod este atât de grav încât îl percepe ca pe un accident vascular cerebral, sau ca pe un atac de cord.
Simțurile unei persoane cu dezechilibre nervoase pot fi afectate
Sunt situații când ,,nervii ne sunt întinși la maximˮ, când avem o senzație de încordare mare, de surescitare. Aceasta este în strânsă legătură cu stresul, simțul primejdiei și poate declanșa anomalii de percepție. Uneori poți avea senzația că îți ,,țiuie urechileˮ, că sunetele sau zgomotele din jur sunt mai puternice decât în mod normal, că anumite mirosuri sunt prea puternice și greu de suportat. În cazuri grave, de boală, apar și halucinații, care constau în tendința de a crede că se întâmplă un lucru care de fapt în realitate nu are loc.
Un om cu probleme mari de anxietate are tendința de a exagera
Specialiștii în domeniu au constatat că anxietatea îi face pe oameni să exagereze lucrurile, să se îngrijoreze uneori chiar fără motiv. De exemplu un om anxios poate crede că cineva îl urmărește, că unul se uită însistent și este posibil să-i vrea răul, că anumiți oameni sunt dubioși sau că se uită fix sau urât la el, și altele.
Îngrijorarea declanșează sentimente și stări negative, iar în plus poate duce la gânduri paranoice. Astfel de oamenii pot avea imaginație bogată în sensul că își pot închipui faptul că li se va întâmpla ceva ciudat, dar în realitate probabil nici vorbă să aibă loc așa ceva.
Drogurile și alcoolul distrug sănătatea mentală
Oamenii care beau exagerat și consumă droguri ilegale vor suferi cu siguranță consecințele acestora asupra sănătății organismului. Astfel de produse nocive le vor provoca probleme mari în organism, le va deteriora sănătatea psihică și mentală. Unul din aceste droguri este canabisul, acesta produce stări de agitație, nervozitate și probleme de sănătate mentală. Alcoolul creează stări de nervozitate și irascibilitate, afectează sănătatea sistemului nervos.