Problemele cu colesterolul

0
77
Problemele cu colesterolul

Problemele cu colesterolul reprezinta o realitate cruda datorata in cele mai multe cazuri unui stil de viata nesanatos (sedentarism, alimentatie bogata in grasimi si consumarea in exces a produselor de fast-food, etc).

Insa colesterolul nu este daunator organismului uman, ci dimpotriva. Colesterolul reprezinta o parte integranta a organismului uman, indispensabil bunei functionari a acestuia. Dar in momentul in care cantitatea de colesterol depaseste limitele normale apar dezechilibre, fapt ce declanseaza o adevarata avalansa de efecte in ceea ce priveste problemele de colesterol.

Care este cel mai mare risc in depasirea valorilor normale ale colesterolului? Faptul ca acesta se va depune treptat pe vasele sangvine si in special pe artere (arteroscleroza), fapt care va creste riscurile in ceea ce priveste declansarea unor afectiuni cardivasculare.

Care sunt factorii care favorizeaza excesul de colesterol?

  • Factori ereditari: acest fapt poate fi demonstrat prin verificarea istoricului medical al familiei: hipercolesterol, afectiuni cardiovasculare, etc.
  • Un stil de viata nesanatos: sedentarism, un regim alimentar dezechilibrat bogat in grasimi.
  • Obezitatea.
  • Efectul unei maladii preexistente in organism, de exemplu o hipertiroida.

Pentru a preveni depunerea de grasimi pe vasele de sange , indiferent de valoarea colesterolului este important:

  • Regimul alimentar echilibrat, care sa cuprinda consumul a cel putin o leguma la fiecare masa fie ca este in ciorba, tocana, etc. De asemenea este indicat sa consumati fructe proaspete, peste (de cel putin doua ori pe saptamana), oleaginoase (nuci, alune, midgale), produse expandate din ovaz, etc.
  • Vinul rosu consumat moderat si regulat ajuta la protejarea arterelor (atentie nu mai mult de 2 pahare pe zi).
  • Evitarea consumului in exces de alimente bogate in colesterol, precum: galbenusurile din oua, vanatul, mezelurile, slanina, etc.
  • Viata echilibrata: practicarea unui sport sau al unei activitati fizice care sa compenseze orele de sedentarism de la munca, miscarea in aer liber, etc.

Este deosebit de important in cazul in care in urma unor teste sangvine s-au detectat probleme cu colesterolul sa se stabileasca originea acestuia, precum si de a evalua riscurile la boli cardiovasculare.

colesterolul ridicat

Problemele de colesterol nu sunt afectiuni care sa prezinte o simptologie clasica, clara. De cele mai multe ori problemele cu colesterolul sunt constatate in urma analizelor sangvine efectuate cu ocazia unui control general, controlul obligatoriu inainte de a lua anticonceptionale orale, hipertensiune, accident vascular, rude apropiate care sufera de hipercolesterolemie, etc.

Citește și:  Augmentarea mamara si riscurile sale

Daca in urma analizelor de laborator s-au constat depasiri ale valorilor normale, se va efectua o noua serie de teste pentru a diferentia nivelurile de colesterol „rau”, de cele ale colesterolului „bun”.

In organismul uman exista doua tipuri de colesterol:

  • Forma LDL supranumit in literatura de specialitate si „colesterolul rau” deoarece acesta prin acumulare treptata si depunerea pe artere le va obtura.
  • Forma HDL supranumit si „colesterolul bun” care are rol protector asupra arterelor.

In functie de rezultatele medicale se va stabili si tratamentul:

  • Medicamentos: se prescrie doar in situatiile in care in urma regimul alimentar valorile colesterolului nu au revenit la valori normale. Insa prescrierea tratamentului medicamentos nu presupune intreruperea regimului alimentar. Cele doua merg mana in mana.
  • Regim alimentar are drept obiectiv reducerea colesterolului si protejarea arterelor. Regimul alimentar va cuprinde alimente sarace in grasimi, mai precis dieta va cuprinde maxim 30% grasimi din aportul caloric necesar. Se va evita pe cat posibil folosirea in exces, la gatit, a uleiului, untului, margarinei, precum si a grasimilor de origine animala, dar si a mezelurilor, a consumului excesiv de oua, de produse de patiserie, etc.

Cand stabilim acel cuantum de 30% trebuie sa tinem cont de cele trei grupe de grasimi existente: acizi grasi saturati, acizi polinesaturati, acizi mononesaturati.

Acizii grasi saturati sunt direct raspunzatori de generarea „colesterolului rau” si este prezent in carnurile grase, mezeluri, unele produse de branza, unt, smantana, produse de patiserie. Un consum moderat, chiar scazut al acestor produse poate sa va salveze arterele.

Acizii grasi polinesaturati au o parte buna, dar si un revers negativ: reduc acizi grasi saturati, deci implicit colesterolul negativ, insa diminuaza si cantitatea de colesterol pozitiv. Astfel prezenta in exces a acestui element poate avea repercusiuni negative asupra organismului uman. Acizii grasi polinesaturati sunt prezenti in uleiul de floarea soarelui, de porumb, de soia, margarina, etc.

Acizii grasi mononesaturati au mai multe avantaje: diminueaza cantitatea de „colesterol rau” si cresc cantitatea de colesterol bun. Acest tip de acizi sunt prezenti in uleiul de rapita, uleiul de masline si arahide.

Asadar, un stil de viata nesanatos, dublat de o alimentatie bogata in grasimi va pot cauza grave probleme de colesterol. Adoptati un stil de viata sanatos si echilibrat si va veti prelungi sanatatea arterelor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.