Proprietățile antioxidante ale boabelor de cacao

0
52

Arborele de cacao –este numit Theobroma cacao de botanistul suedez Carl von Linné – și înseamnă “Hrana zeilor”. Boabele de cacao au numeroase beneficii pentru sănătate, iar asta în primul rând datorită proprietăților antioxidante puternice. Ele conțin și minerale, fibre, proteine, polifenoli valoroși, acizi grași nesaturați și cofeină.

Navigare rapidă în articol:

  1. Boabe de cacao – Proprietăți și beneficii
  2. Studii despre boabele de cacao

1. Boabe de cacao – Proprietăți și beneficii

Oamenii de știință au identificat foarte multe ingrediente în boabele de cacao, ce includ și nutrienți esențiali pentru sănătate, de cea mai înaltă calitate.

Boabele de cacao sunt superalimente, datorită elementelor active pe care le conțin și proprietăților deosebite:

  • Magneziu, potasiu, fier, fosfor, potasiu, vitamina E
  • Fibre, acizi grași nesaturați, polifenoli
  • Alcaloid salsolinol ce asigură eliberarea de dopamină – hormonul fericirii
  • Acid stearic din grăsimi de cacao, ce are efect benefic în normalizarea nivelului de colesterol din sânge
  • Alcaloizi precum sunt teofilina, teobromina, cofeina
  • Feniletilamină, care este un ingredient activ cu proprietăți ușor antidepresive.

Cutii cu boabe de cacao (Theobroma cacao L.) se pot cumpăra de la supermarket. Există produse de calitate BIO All Green, care au valoare nutritivă bună; 100 g  boabe de cacao conțin 505 kcal, 40.7 g grăsimi din care 26 g acizi grași nesaturați, 36.9 glucide, 30.9 g fibre, 13 g proteine.

Boabele de cacao conțin polifenoli

Polifenolii din boabele de cacao constau în flavonoizi și flavonoli. Aceste substanțe sunt foarte importante pentru sănătate:

  • Au proprietăți antioxidante puternice și protejează organismul de atacul nociv al radicalilor liberi
  • Ajută în reducerea depunerilor de grăsimi de pe pereții vaselor de sânge
  • Previn întărirea arterelor și a vaselor de sânge capilare
  • Mențin sănătatea inimii.

Boabele de cacao au cel mai mare efect antioxidant.

2. Studii despre boabele de cacao

Conform unui studiu de pe researchgate.net, boabele de cacao au proprietăți antioxidante ridicate. Cercetătorii au spus despre conținutul fenolic mare al boabelor de cacao și capacitatea lor de eliminare a radicalilor liberi.

Cercetătorii au demonstrat prin studiile lor faptul că boabele de cacao au polifenoli dietetici, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Ei au analizat beneficiile potențiale pentru sănătate ale boabelor de cacao și au ajuns la concluzia că:

  • Polifenolii din cacao pot avea efecte benefice asupra sănătății vasculare și pot preveni bolile cardiovasculare
  • Boabele de cacao conțin 6-8% polifenoli
  • Polifenolii din cacao au antocianine, catechine, glicozide flavonice, procianidine
  • Polifenolii din cacao au acțiune antiinflamatorie, pot reduce producția de oxid nitric
  • Procianidinele din cacao au efect anti-aterosclerotic
  • Polifenolii din cacao pot duce la scăderea tensiunii arteriale, pot prelungi timpul de întârziere a oxidării colesterolul rău (LDL), pot scădea suprafața leziunilor aterosclerotice din aortă
  • Polifenolii reduc colesterolul rău (LDL) și trigliceridele.

Efecte benefice în prevenirea cancerului

Multe studii arată beneficiile polifenolilor de cacao asupra sănătății oamenilor, mai ales în privința tulburărilor metabolice, bolilor inflamatorii și cardiovasculare, dar și în prevenirea cancerului.

Prin proprietățile antioxidante, boabele de cacao au efecte farmacologice:

  • Inhibă peroxidarea lipidelor
  • Cresc rezistența corpului la stres oxidativ
  • Reduc inflamațiile și glicemia
  • Reduc riscul de mortalitate cardiovasculară
  • Scad inflamația intestinală, scad producția de enzime și citokine inflamatorii
  • Protejează împotriva bolilor în care principalul factor cauzal este stresul oxidativ
  • Au efecte antimutagenice, antiproliferative, chemoprotectoare
  • Protejează împotriva cancerului.
Citește și:  Care sunt proprietatile ceaiului rosu Rooibos?

Boabele de cacao reduc stresul

Nutriționiștii recomandă boabele de cacao în reducerea stresului și stimularea stării de spirit. Există studii ce demonstrează beneficiile lor și care se referă îndeosebi la legătura dintre cacao și bunăstarea mentală. Principalele beneficii sunt:

  • Reducerea anxietății, îmbunătățirea stării de dispoziție și ameliorarea stărilor de depresie
  • Reducerea nivelului de stres, a inflamațiilor
  • Stimularea memoriei și a sistemului imunitar
  • Creșterea nivelului de serotonină, stimularea circulației sângelui
  • Susținerea sănătății inimii.

Boabele de cacao oferă beneficii nutriționale

Boabele de cacao sunt recomandate în alimentația zilnică pentru că sunt o sursă de magneziu bună. Prin aportul de magneziu, se îmbunătățește absorbția de calciu în organism. Magneziul este esențial și pentru menținerea sănătății inimii, pentru prevenirea problemelor cardiace și pentru normalizarea tensiunii arteriale.

Boabele de cacao conțin mai mult fier decât 96% din alimente

Fierul este foarte important în dietă, are rol în multe funcții importante ale corpului. De pildă, fierul ajută în transportul oxigenului în corp și stimulează celulele să producă energie. Cea mai importantă funcție a fierului în organismul uman este producerea de hemoglobină.

Boabele de cacao sunt o sursă mare de fier, deci ele pot fi parte integrantă a dietei pentru susținerea stării de sănătate. Conform specialiștilor, fierul are o rată de absorbție scăzută (doar 10% din fierul ingerat este de fapt absorbit și stocat în ficat, rinichi, splină, măduvă osoasă), fapt pentru care este necesar consumul regulat de alimente care conțin fier, cum sunt boabele de cacao.

Boabele de cacao te mențin în formă – fizică și mentală

Sportivii folosesc pudra din boabe de cacao, pentru că are proteine de înaltă calitate, în shake-uri, pe care le beau după antrenament.

Avantajele sunt următoarele:

  • Pudra de cacao are antioxidanți, poate crește nivelul de serotonină din creier, promovează eliberarea de endorfine și triptofan, care creează o stare de spirit bună. Endorfinele consolidează sistemul imunitar al organismului și au efect antidepresiv, pot promova bunăstarea generală a organismului.
  • Boabele de cacao au substanțe vegetale ca de exemplu flavanoizii, care fac parte din gama de polifenoli. Acestea protejează vasele de sânge și normalizează tensiunea arterială.
  • Boabele de cacao au antioxidanți ce protejează corpul de atacul radicalilor liberi care pot cauza boli și mutații în ADN.
  • Prin aportul de magneziu din cacao, se normalizează contracția și relaxarea mușchilor, lucru important pentru sportivi. Magneziul este implicat în reacțiile metabolice din organism, ajută la refacerea mai rapidă după antrenamentul solicitant, calmează crampele musculare.
  • Pudra de cacao are și calciu ce menține sănătatea oaselor și a dinților, ajută și în transmiterea impulsurilor nervoase.

O linguriță de cacao pe zi, corespunde unei boabe de cacao.

Cofeina din boabele de cacao

Cofeina poate preveni oboseala musculară la sportivi. Suplimentele alimentare din cacao sunt o sursă de nutrienți care cresc rezistența organismului și ajută în menținerea sănătății. Teobromina este un alcaloid din cacao, cu efect asemănător cofeinei, cu efect stimulator asupra sistemului nervos și cardiovascular. Această substanță reduce oboseala și previne epuizarea.

Boabele de cacao au și acizi grași nesaturați, care asigură un nivel echilibrat de colesterol bun.

De asemenea, boabele de cacao conțin fibre care pot ajuta la scăderea în greutate, pot ajuta digestia și susține dieta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.