Proprietățile medicinale ale plantei numită rădăcina-de-piatră (Collinsonia canadensis)

0
4653
Proprietățile medicinale ale plantei numită rădăcina-de-piatră (Collinsonia canadensis)

Planta Collinsonia canadensis este numită rădăcina-de-piatră dar și roinița-de-munte. Este cunoscută de multe secole ca plantă medicinală în America de Nord, acolo fiind patria sa. Crește în regiunile cu soluri argiloase din estul SUA, nordul Floridei și la vest de Missouri. Face parte din familia Lamiaceae și este plantă aromatică parfumată.

Este o plantă perenă care poate avea tulpina înaltă de cel mult 1 m. Frunzele sunt opuse, de formă ovoidală, au marginile zimțate și sunt dispuse de-a lungul tulpinei cu muchii, fiecare prin intermediul unui pețiol subțire, nu foarte lung. Florile sunt parfumate, iar coloritul lor este galben-deschis. Fructele au câte 4 semințe, iar radăcina este de forma unui rizom înnodat, de culoare închisă și greu ,,ca o piatră”.

În scop homeopatic se recoltează întreaga plantă, dar mai ales rădăcina proaspătă. Conținutul plantei constă în substanțe chimice active, ca de exemplu: limonină, acid cafeic, alfapinen, magneziu, cariofilen. Planta rădăcina-de-piatră este un bun remediu pentru vindecarea hemoroizilor. Are proprietăți astringente, diuretice, antispastice, tonice, sedative.

Collinsonia canadensi

Este recomandată în tratamentul indigestiei, crampelor abdominale, bronșitei, durerilor de cap, afecțiunilor tractului urinar. Planta combate constipația, flatulența, balonarea, ameliorează durerile de cap, mâncărimile în regiunea anală cauzate de prurit. Nu se folosește în cantitate mare, doza trebuie să fie mică. Christopher Hobbs, un renumit fitoterapeut recomanda această plantă pentru tratamentul hemoroizilor: se poate administra de două ori pe zi doar 2 tablete de 375 mg rădăcină-de-piatră cu o cană cu apă.

Citește și:  Planta tractului urinar - Hortensia de padure (Hydrangea aborescens)

Rădăcina plantei este un bun remediu și pentru congestia abdominală la femei sau congestia la nivelul picioarelor. Poate ajuta în cazuri de constipație severă dureroasă, varice, înțepături, mâncărime, hemoroizi. De asemenea este indicată în cazuri de răgușeală, laringită, dureri de gât, probleme ale corzilor vocale, tuse uscată.

Florile și frunzele parfumate sunt folosite la realizarea deodorantelor. Infuzia din flori și frunze este bună pentru calmarea durerilor de cap, crampelor abdominale, colicilor, indigestiei și a simptomelor cauzate de reumatism. Aceasta este folosită și pentru uz extern, sub formă de cataplasme ce pot fi eficiente în ameliorarea durerilor în caz de entorse, vânătăi, sâni umflați, contuzii, răni, zone umflate ale pielii, lovituri, înțepături.

Video – Planta Collinsonia canadensis: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.