Psoriazis, metode eficiente de combatere a bolii

0
506
Psoriazis, metode eficiente de combatere a boliiPsoriazis, metode eficiente de combatere a bolii

Stiati ca psoriazisul este o boala de piele foarte grava care poate fi cauzata si de stresul intens si depresie? Este adevarat ca nu provoaca mancarimi la nivelul pielii insa creeaza un aspect inestetic prin modul cum se manifesta, prin aparitia petelor rosii acoperite de scuame albicioase si groase. In momentul cand leziunea este extinsa, pielea este ingrosata si inflamata, acoperita cu asa numitii ,,fulgi argintii”, ce pot afecta persoana bolnava tot restul vietii, mai ales daca boala nu este tratata si nu se ajunge la vindecare.

In general o astfel de persoana are o stima de sine scazuta si ii vine greu sa relationeze cu cei din jur. Acest lucru face ca ea sa nu se adapteze bine in mediul social si de aceea necesita sprijin psihologic si asistenta fizica. Comparativ cu alte boli grave – diabet, cancer – psoriazisul are un impact negativ mai intens asupra vietii umane.

O persoana bolnava de psoriazis va fi vulnerabila, va avea o teama permanenta de a relationa, ea isi va pune mereu problema de cum vor reactiona oamenii cand ii vor vedea aspectul inestetic al pielii si va fi afectata in continuu de emotiile negative provocate de aparitia acestor probleme cutanate.

Se va instala depresia, sentimentul de rusine din cauza bolii, iar in cazuri izolate se poate ajunge chiar la dorinta de sinucidere. Boala este localizata frecvent la genunchi, coate, regiunea lombosacrala. In cazuri mai rare apare la nivelul mucoaselor, pe limba, buze, pe organele sexuale, la nivelul zonei axiale si inghinale, pe suprafata palmelor. Pielea scalpului poate fi si ea afectata de boala, unghiile (au un colorit galben-verzui), fata si gatul.

Boala poate fi provocata de stres si accentuata tot din cauza situatiilor stresante la care este supusa persoana respectiva. Pentru vindecare este necesar un tratament indelungat, recomandat de un medic specialist.

Metode eficiente de combatere a psoriazisului

Terapia recomandata de medic se alege pentru fiecare pacient in parte, ea trebuie sa se potriveasca severitatii bolii. In prezent medicii dermatologi utilizeaza o gama variata de ingrediente active pentru combaterea acestei boli.

Tratamentele cu unguente pe baza de cortizon, vitamina D si acid salicilic sunt eficiente. Aceste remedii pot fi eficiente pentru multi pacienti.

Unguentul cu acid salicilic si uree ajuta la indepartarea solzilor cauzati de boala. Se aplica cu ajutorul periutei de dinti, deoarece aceasta elimina ,,matreata” de pe pielea afectata si permite ingredientului sa patrunda mai bine in tesutul cutanat. La copii un astfel de unguent trebuie sa fie in concentratie mai mica, pentru ca pielea acestora este mai sensibila. Daca psoriazisul apare pe pielea capului este bine sa se foloseasca un sampon corespunzator, bine tolerat de piele.

Psoriazis

Cremele pe baza de cortizon sunt mai puternice si de aceea se utilizeaza o perioada scurta de timp. Nu sunt indicate la copiii bolnavi. Nu trebuie folosite pe pielea fetei, gatului sau zona genitala pentru ca acestea sunt mai sensibile. Daca utilizati o crema cu acid salicilic nu trebuie sa o combinati cu vitamina D. Astfel de creme se folosesc separat, in perioada diferite. Vitamina D ajuta la maturizarea celulelor si la eliminarea celulelor bolnave din epiderma.

Exista o serie de substante reductoare care ajuta la ameliorarea leziunilor si micsorarea eritemului: derivati ai vitaminei D, corticoizi locali si grudoane.

Citește și:  Cum prevenim demența? Cum ajută vitamina D?

Corticosteroizii si vitamina D sunt tratamentele cele mai frecvent folosite, ele fiind si cele mai eficiente in cazuri de psoriazis in placi. Acest lucru a fost demonstrat de cercetatori in urma studiilor facute din ultimii ani. Nu s-au gasit diferente importante intre cele doua ingrediente, insa ambele dau rezultate la fel de bune. Chiar si combinarea lor a da rezultate eficiente. De asemenea in urma studiilor s-a ajuns la concluzia ca un alt tratament foarte bun este cel care foloseste combinatia dintre betametazona si calcipotriol.

Aceste ingrediente au moduri diferite de actiune, primul are efect antii-inflamator, iar calcipotriolul incetineste dezvoltarea celulelor si afecteaza diferentierea cheratinocitelor. Un astfel de preparat este recomandat de medici pentru tratamentul bolii, se gaseste in farmacii sub forma de unguent si gel, este acceptat ca produs cosmetic si se foloseste o perioada de timp stabilita in functie de severitatea psoriazisului.

Cei care sufera de psoriazis vulgar pot folosi o crema pe baza de calcipotriol care nu este un steroid ci un produs analog vitaminei D3. Eficienta acestui tratament consta in faptul ca medicamentul incetineste hiperproliferarea cheratinocitelor si astfel produce corectarea modificarilor psoriatice de pe suprafata pielii.

In urma tratamentului cu acest produs s-au obtinut rezultate foarte bune, in jur de 70% din pacienti au observat ca treptat simptomele bolii s-au ameliorat iar la 2 luni de tratament placile tegumentare au disparut. Pentru pielea capului medicamentul se gaseste sub forma de solutie. Uneori aceasta solutie poate da mici iritatii, insa nu va alarmati pentru ca ele vor disparea in cateva zile.

Daca aveti o stare de neliniste cu privire la astfel de iritatii trebuie sa mergeti la un medic, pentru a cere parerea acestuia. In orice caz, cititi intotdeauna cu mare atentie prospectul medicamentului, folositi un anumit produs doar dupa ce ati consultat medicul specialist.

Gudronul de carbune se gaseste sub forma de unguent, gel, sampon si solutie. Ajuta in tratamentul bolii deoarece sensibilizeaza pielea la lumina si astfel procesul de dezvoltare a cheratinocitelor este incetinit. Mai mult decat atat acest tratament este eficient in ameliorarea inflamatiilor si aspectului de piele descuamata.

Pentru calmarea simptomelor bolii, ameliorarea rosetii si a inflamatiei se foloseste tratamentul cu steroizi locali, care sunt sub forma de spuma, crema si unguent. Acestia se folosesc in zonele sensibile (fata, zona genitala, gat, axile) si mereu in concentratii mici. Au avantajul ca nu irita pielea si calmeaza senzatiile neplacute date de psoriazis. Trebuie folositi doar la recomandarea medicului si in doza stabilita de acesta.

Pentru pacientii spitalizati medicii folosesc un tratament cu un medicament numit Dithranol, care nu se aplica pe pielea sanatoasa, ci doar pe placi. Se foloseste o perioada scurta de timp si este eficient in tratamentul bolii. Metoda de aplicare este speciala, se face in spital, la indicatia medicului. Medicamentul se aplica jumatate de ora, apoi se inlatura cu un pansament steril umezit cu apa. Urmeaza spalarea pielii cu apa calda si sapun special pentru pielea sensibila. In anumite cazuri se aplica si terapia luminoasa care da rezultate bune si grabeste procesul de vindecare a bolii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.