Răni, leziuni și cucuie – Ce trebuie să faci acum!

0
2091
Răni, leziuni și cucuie – Ce trebuie să faci acum!

Astfel de leziuni minore apar des la copii, ca urmare a neatenției lor când se joacă în aer liber, ei aleargă, se pot împiedica, pot cădea și astfel pot suferi mici traumatisme. Rănile și cucuiele la copii pot cauza durere, dar se vindecă relativ repede. Cel dintâi se stabilește cât de gravă este leziunea și apoi se aplică îngrijiri adecvate pentru prevenirea complicațiilor și grăbirea vindecării.

Orice copil care suferă o rană, fie ea și minoră, are nevoie de consolare deoarece este traumatizat mai mult de șocul suferit decât de durere. Pentru aceasta, el nu trebuie să fie certat, ci luat în brațe și încurajat că o să-i treacă. Rana sa se spală cu apă curată pentru îndepărtarea particulelor de nisip sau alte resturi și se dezinfectează cu apă oxigenată (mai ales când apare sângerare ușoară). Se poate folosi un antiseptic pentru dezinfectare, apoi se aplică un pansament compresiv și se bandajează.

În cazul în care rana ori contuzia este gravă se duce copilul la spital. Dacă copilul a suferit o lovitură și a făcut un cucui este indicat să se aplice foarte repede gheață pentru reducerea umflăturii. Simptomele principalele în situații grave sunt de amețeli, stare de rău, sângerare, vărsături, confuzii. Când apar astfel de semne trebuie chemată salvarea.

Citește și:  Alcoolismul – efectul abuzului de alcool sau dependența asupra sănătății

Un bun remediu contra loviturilor este arnica, o plantă medicială folosită în homeopatie. Aceasta se ia sub formă de granule, tinctură, infuzie. Foarte bună este și crema, decocotul sau tictura de gălbenele cu efect cicatrizant. De asemenea sunătoarea, ciuboțica-cucului, crețișoara și sulfinele sunt alte plante medicinale foarte eficiente în tratamentul loviturilor și cucuielor, a rănilor care nu sângerează, deoarece ameliorează durerea, edemul, favorizează cicatrizarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.