Infuzia de tătăneasă, un remediu eficient pentru combaterea afecțiunilor cutanate

0
211
Tătăneasă, Symphytum officinale, Foto: herbalhealing.tumblr.com

Știați că infuzia de tătăneasă ajută la vindecarea arsurilor solare? Acest preparat trebuie să fie concentrat și folosit doar pentru uz extern. Alantoina din această plantă medicinală este o biocomponentă vegetală care are acțiune benefică asupra pielii. Alantoina are efect calmant, epitelizant, cicatrizant, antiiritant, regenerant pentru țesuturile pielii, de restaurare cutanată, de protecție împotriva agenților toxici, iritanți externi.

Tătăneasă, Symphytum officinale, Foto: herbalhealing.tumblr.com

Tratament cu infuzie de tătăneasă pentru arsuri solare:

Se prepară infuzia din această plantă medicinală (mai exact din rădăcina ei), astfel încât să fie mai concentrată. Se adaugă o lingură de plantă la 200 ml apă, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară, se lasă să se răcească și se poate folosi pentru uz extern. Pe zonele afectate de arsuri solare se aplică comprese cu infuzie (bucăți de tifon din bumbac) și se lasă să acționeze timp de jumătate de oră. Un astfel de tratament este recomandat și pentru alte afecțiuni ale pielii deoarece are efect astringent, de reducere a inflamațiilor, de calmare a durerii, de vindecare a rănilor și cicatrizare rapidă a acestora. Infuzia de tătăneasă este un bun remediu și pentru ulcerul varicos, hemoroizi, diferite afecțiuni cutanate. Se poate folosi și în apa de baie, în care se stă timp de 20-30 de minute.

Citește și:  Proprietățile medicinale ale plantei numită rădăcina-de-piatră (Collinsonia canadensis)

Tătăneasa conține aminoacizi, alantoină, taninuri catechice, carotenoide, mucilagi, compuți triterpenici, alcaloizi, acid clorogenic, acid cafeic, urme de ulei volatil. Planta este un remediu excelent pentru afecțiunile inflamatorii: eczeme, ulcerații, etc. Are acțiune vindecătoare pentru diferite tipuri de leziuni: provocate de arsurile solare, de suferințe venoase, de artrită, de psoriazis, diferite arsuri, răni, cancer de piele, fisuri, dermatite, contuzii, afecțiuni bucale (cum sunt parodontozele).

La fel de eficiente ca infuzia sunt și alte două preparate tradiționale: unguentul și decoctul de tătăneasă. Unguentul de tătăneasă este un remediu natural pentru problemele pielii, se poate folosi pentru diferite afecțiuni cutanate deoarece are acțiune calmantă, cicatrizantă, antiinflamatorie și vindecătoare. Decoctul de tătăneasă se realizează din 2 lingurițe de plantă adăugate la 500 ml apă. Se fierbe 20-25 minute, se strecoară și se poate folosi pentru uz extern la fel ca infuzia din rădăcina plantei. Decoctul reface țesuturile pielii deteriorate, reduce procesul de atrofiere a pielii la persoanele în vârstă, calmează durerea, ameliorează inflamațiile, vindecă ranile, ulcerațiile, eczemele și alte afecțiuni cutanate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.