Cuvântul respirație în limba ebraică înseamnă suflet, deci cu atât mai mult putem înțelege că acest act este ritmul fundamental al ființei vii și un remediu împotriva unor suferințe ale acesteia. Prin respirația profundă organismul se relaxează, se umple de energie, lucru important pentru sănătate. Când apare starea de frică și stres, respirația este superficială și accelerată. Fiecare zi trebuie începută cu o tehnică de respirație bună (prezentată mai jos). Respirația corectă combate anxietatea, stresul, stările de nervi.
Enervarea te fac să respiri repede, superficial, să îți pierzi stăpânirea de sine. Pentru a ieși din această stare trebuie să-ți impui să fii calm, să te concentrezi cu ochii închiși, să îți relaxezi organismul și mintea. Te așezi confortabil, ții ochii închiși, inspiri și expiri profund de mai multe ori, timp de aproximativ 5 minute, apoi deschizi ochii și vei observa că starea de enervare a dispărut.
Oxigenul este un remediu contra stresului, anxietății și stărilor de nervi, trebuie introdus atent în plămâni, respirând lent și profund, eliminând calm bioxidul de carbon care otrăvește organismul. Respirația ne dă energie, viață, de aceea trebuie efectuată bine, să introducem în plămâni suficient oxigen pentru menținerea stării de sănătate și să eliminăm produsul rezidual prin expirație corectă.
Nu este bine să respiri superficial pentru că organismul primește prea puțin oxigen (acest lucru apare din cauza stresului, fricii, anxietății, nervozității). Când inspiri, trebuie să simți că oxigenul a ajuns până în abdomen și pelvis și chiar spre zona spatelui și a rinichilor. Anxietatea și stresul te fac să respiri puțin de parcă acest act ar fi sugrumat și acest lucru are consecințe asupra sănătății, aportul de oxigen care ajunge la celule fiind redus.
Prin respirație corectă îți sporești energia fizică și mentală, elimini toxinele din organism, asiguri oxigenarea bună a celulelor, menții starea de sănătate. Specialiștii spun că respirația corectă ameliorează durerea, inflamațiile și bolile, acest simptom de durere se amplifică din cauza lipsei mari de oxigen din organism.
Poți respira pe fiecare nară în parte, câte 10 secunde, alternativ. Astupi nara stângă și înspiri doar pe nara dreaptă, apoi astupi nara dreaptă și inspiri doar pe nara stângă. Cu ajutorul acestui exercițiu simplu scapi de nervozitate, de blocajul interior și poți dobândi un control inconștient asupra respirației.
Faptul că duci o viață agitată, neechilibrată, explică faptul că ești nevos și anxios, că ai pierdut reflexul unei respirații corecte. Un alt exercițiu de respirație este următorul: dimineața, deschizi fereastra larg, inspiri profund astfel încât să simți că aerul ți-a umplut abdomenul și pieptul, menții inspirația 5-10 secunde, apoi expiri profund ca și cum ai avea impresia că pereții abdomenului ar fi atins coloana vertebrală și menții expirația iar 5-10 secunde.
Acest exercițiu se repetă de câteva ori și ajută la calmarea stărilor de nervi, anxietate și stres. Cei care devin stresați și tensionați pe parcursul zilei, pot efectua un astfel de exercițiu pentru a se calma, oriunde se află (la serviciu, acasă, pe stradă, etc).