Care sunt riscurile unei sarcini la varsta a treia?

0
112
Care sunt riscurile unei sarcini la varsta a treia

Desi la varsta a treia, femeile sunt poate mult mai pregatite sa devina mame, corpul nu le mai ajuta asa ca la 25 de ani si cu siguranta exista si multe riscuri pe care acestea trebuie sa si le asume, atat din punct de vedere psihologic cat si social sau fizic.

Motivele pentru care multe femei aleg sarcina la varsta a treia sunt destul de numeroase iar printre acestea cu siguranta apar: dorinta de a reusi inainte de toate in cariera, de a avea o viata stabila din punct de vedere fiananciar, casatoria tarzie sau lipsa instinctelor materne. Atunci cand inaintezi in varsta parca incepi sa simti nevoia unei iubiri firesti care sa vina din partea unui pui de om ce este bucatica din tine si cu care ai avut o relatie speciala timp de noua luni.

Din pacate, desi la peste 35 de ani, femeile sunt mult mai pregatite din punct de vedere emotional sa devina mame, riscurile sunt mult mai mari si devine tot mai dificil sa concepi un copil odata cu inaintarea in varsta. Dar din pacate, romanii incep sa adopte stilul de viata occidental, adica incearca intai stabilitate financiara si abia dupa aceea familie si stabilitate emotionala.

Din punct de vedere psihologic, asa cum spuneam, femeile de varsta a treia sunt mult mai pregatite sa duca o sarcina deoarece dupa 30-40 de ani isi cunosc mult mai bine trupul, sunt mai responsabile, au poate o situatie mult mai stabila din punct de vedere financiar, au incredere in sotul lor si amandoi se simt pregatiti si nu in ultimul rand, pot avea grija mult mai bine de ele, deoarece cunosc mai multe detalii despre organismul lor in totalitate.

Chiar si medicii psihologi sunt de parere ca sarcina la varsta a treia este cea mai indicata, femeia fiind mult mai pregatita in acel moment sa indure toate sacrificiile, sa suporte o sarcina si sa aiba grija de un copil, care la urma urmei depinde de mama sa. Dar pe de alta parte, biologia spune cu totul altceva si incearca sa puna piedici.

sarcina varsta a 3-a

Medicina moderna intervine insa si vine in ajutorul femeilor ajutandu-le sa duca o sarcina normala chiar si dupa varsta de 35 de ani, iar bebelusul ce se va naste va fi destul de sanatos. Exista insa complicatii destul de frecvente ca si riscurile ce apar, nu numai in timpul celor noua luni de sarcina cat si in momentul nasterii. Aceste riscuri sunt insa mentionate nu pentru a speria si pentru a panica, ci mai mult pentru a avertiza viitoarele mamice sa aiba grija mai multa de ele si sa incerce sa colaboreze mult mai bine cu medicul lor.

Citește și:  Analiza firului de păr, metodă pentru depistarea echilibrului de nutrienți din corpul tău

Orice femeie care duce o sarcina la varsta de peste 35 de ani trebuie a fie constienta ca riscul de a avea un bebelus nascut cu sindromul Down este mult mai mare, iar acesta nu este nici pe departe cel mai mare motiv pentru care mamicile trebuie sa se ingrijoreze. Mai pot aparea si bolile Patau sau Edwards iar lucrul pe care acestea le au in comun este faptul ca toate au la origine anumite anomalii cromozomiale asta insemnand ca cu cat mama este mai inaintata in varsta cu atat riscul ca diviziunea celulara sa mearga mai prost este mai mare, iar aparitia numarului de cromozomi gresiti este inevitabila, toate acestea fiind caracteristicile bolii mentionate.

Un alt risc la fel de mare este acela ca sansele de a avea un avort spontan sunt mult mai crescute la sarcina la varsta a treia decat la o varsta mai frageda. Iar riscurile nu sunt numai pentru bebelus ci si pentru mama, sanatatea acesteia putand fi periclitata.

Printre alti factori de risc ai sarcinii la varsta a treia se mai numara si bolile cronice care sunt caracteristice sarcinii asa cum sunt hipertensiunile induse de sarcina sau diabetul gestational. Dar medicina moderna intervine inca odata si astfel acestea pot fi tinute sub control cu ajutorul pastilelor si a unei diete prescrise de doctorii ce sunt in masura sa tina sarcina sub control.

De regula la femeile de varsta a treia cea mai indicata metoda de nastere este cezariana, mai ales pentru ca travaliul poate fi mult mai lung si mult mai obositor, in special in cazurile in care mamica in cauza a avut si alte nasteri. Dar din pacate aceste dificultati nu pot fi eliminate ca si celelalte prin intermediul pastilelor sau a unei diete, iar tot ce ramane de facut este sa ai multa grija de tine si de sarcina. Totodata inainte de sarcina trebuie sa mergi la un control amanuntit, in cazul in care aceasta este planificata, pentru a fi perfect sigura ca organismul tau este in masura sa suporte o asemenea schimbare majora precum o sarcina si nu uita ca nici un examen medical in timpul celor noua luni nu trebuie ratat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.