Rozaceea sau acneea rozacee – Cauze, simptome, tratament

3
1669
Rozaceea sau acneea rozacee – Cauze, simptome, tratament

Rozaceea este o boala cronica inflamatorie neinfectioasa care afecteaza pielea fetei, se manifesta printr-o inrosire vizibila a tenului, aparitia de pustule, leziuni si papule, dilatarea vaselor de sange, ceea ce face ca aspectul sa fie neplacut si stanjenitor. Astfel de pete rosiatice predomina pe zona obrajilor, pe frunte si nas, iar pe scalp, urechi, gat si torace sunt concentrate mai putin.

Riscul ca boala sa apara la femei este mai mare, conform statisticilor barbatii sunt mai putin afectati de aceasta acnee. Rozaceea apare de obicei la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-60 de ani. In termeni medicali boala este cunoscuta si cu numele de acneea rozacee si face parte din categoria bolilor de piele.

Simptomele de acnee rozacee

In functie de gradul de severitate al bolii si simptomele pot fi de natura diferita. Pe obraji, nas, frunte si in jurul gurii apar multe pustule care creeaza un aspect jenant de inrosire a fetei.

Pe pielea care este foarte subtire pot fi observate vase sanguine care sunt de forma unor firisoare rosii, destul de bine evidentiate. La stimuli externi si interni apare hipersensibilitatea vaselor de sange.

Este posibil ca ochii si pleoapele sa se umfle, sa apara o iritare a acestora, sa fie inrosire si uscare, vederea incetosata. In 30% din cazuri pacientii declara ca au senzatia de corp strain in ochi sau de ,,nisip”. Frecvent persoana cu rozacee are senzatia de mancarime pe fata.

Fata se inroseste in zona centrala si da senzatia de arsura. Pielea prezinta la nivelul stratului ei superior multe papaule, pustule, cosuri si altfel de leziuni care ii schimba aspectul normal, ea pare sa fie acoperita cu impuritati, este sensibila la atingere si inestetica la vedere.

In cazuri mai grave nasul se poate inrosi destul de tare, iar aspectul sau este de bulb, pielea este ingrosata si urata. Un astfel de simptom este mai mult intalnit la barbatii care au acnee rozacee.

Exista mai multe variante ale acesti boli cronice inflamatorii, unele mai rar intalnite si altele mai frecvent. In functie de fiecare pacient in parte, boala poate avea o anumita forma, diferite etape de dezvoltare si stadiul ei de avansare poate fi si el divers.

Rozaceea granulomatoasa, conglobata, fulminans si dermatita periorala sunt tipuri de rozacee foarte rar intalnite insa destul de severe, care afecteaza mai mult femeile.

Varianta clasica a bolii este rozaceea papulopustuloasa care adeseori este confundata cu acneea avand in vedere modul ei de manifestare, simptomele asemanatoare. Pe fata apar papule rosiatice, apoi pustule, eritemul este acut la aceasta boala.

Senzatia de arsura la nivel facial central apare in cazul formei de rozacee eritematotelangiectatic si se amplifica in timpul tratamentului cu diverse unguente si creme recomandate de medic. Persoana afectata are la inceput pielea fetei subtire si deshidratata, apoi din cauza dermatitei aceasta devine aspra la palpare. Astfel de simptome se declanseaza dupa consumul de alcool, bauturi fierbinti, alimente condimentate, picante, dar si datorita stresului, expunerii la soare, sau a unor stimuli de natura psihologica.

Boala afecteaza tegumentul dar si zona oculara. In acest caz este vorba despre varianta de rozacee oculara care da simptome de arsura, uscaciune, nisip si corp strain in ochi. Persoana poate suferi de afectiuni conjunctivale, inflamarea pleoapelor, blefarita si alte probleme de tip oftalmologic.

Cand pielea se ingroasa si apar proeminente sau mici ridicaturi pe fata, in special in zona nasului, fruntii, barbiei, peoapelor, urechilor este cazul unei alte variante a bolii cunoscuta clinic cu numele de rozaceea fimatoasa.

Rozaceea

Factorii care duc la aparitia bolii

  • In prezent specialistii fac speculatii privind cauzele care duc la declansarea acneei rozacee, deoarece factorii de risc nu sunt cunoscuti cu exactitate, ei sunt determinati in urma unor observatii realizate pe anumite cazuri si care in principal ar tine de componenta genetica. In multe situatii un pacient bolnav de rozacee are in familie rude care sufera de o astfel de boala (sau au fost afectate de simptomele ei).
  • Aportul de anumite bauturi, alimente si medicamente poate fi un factor care duce la aparitia bolii insa nu exista pana in prezent si certitudinea stiintifica ca ar fi asa. Cert este ca toate aceste substante care ajung in corp pot intensifica simptomele in cazul in care boala deja exista.
  • Persoanele care au o predispozitie de a se inrosi, sunt sensibile la lumina soarelui, la schimbarile bruste de temperatura si la stres au un risc crescut de a suferi de rozacee.
  • Tulburarile hormonale, bolile de la nivelul tractului digestiv si activarea infectiei cu acarienii Demodex folliculorum (care apar la nivelul pielii) sunt alti factori ce duc la aparitia bolii.
  • Foarte important este sa nu existe o disfunctie a glandelor sebacee si sa nu apara o subtiere a stratului de suprafata al pielii.
  • Sistemul imunitar scazut poate contribui la cresterea riscului de a suferi de rozacee.
Citește și:  Descoperă cauzele care determină apariția psoriazisului și modalitățile de prevenire ale afecțiunii

Tratamentul acneei rozacee

La aparitia simptomelor (pete rosii pe piele, papule, iritatii la nivelul ochilor, zone de piele ingrosata) este indicat sa se consulte un medic de familie care daca va considera necesar va face o trimitere la un medic dermatolog. Acesta din urma va face o serie de analize (examen clinic si de laborator) si va recomanda tratamentul privind ingrijirea pielii in scopul ameliorarii simptomelor si in final disparitia lor.

Intotdeauna medicamentele pentru tratamentul rozaceei se iau la sfatul medicului, desi multe dintre acestea se vand si fara prescriptie medicala. Un medic specialist va sti ce produs sa recomande in functie de fiecare caz in parte.

Daca tratamentul se face corect si la timp, boala se amelioreaza si simptomele dispar. In cazul in care boala ramane netratata, exista riscul ca rozaceea sa progreseze si sa se ajunga la complicatii. In general simptomele se agraveaza timp de cateva saptamani, apoi scad partial, nu dispar total, apoi la o scurta perioada de timp si mai ales daca exista factorii declansatori (despre care am spus mai sus) simptomele apar iar.

Medicamentele antibiotice ajuta in ameliorarea simptomelor. Cele mai indicate sunt antibioticele care se iau pe cale orala (drajeuri) pentru ca isi fac efectul mai repede. Medicamentele de tip crema sunt pentru uz extern si recomandate in cazuri mai putin grave. Dezavantajul antibioticelor sub forma de comprimate este ca au efecte secundare pe termen lung, pot cauza infectii genitale la femei (la nivel vaginal). Dintre antibioticele care au efect in cazuri de rozacee fac parte: Eritromicina, Metronidazol, Clidamicina, Azitromicina, Tetraciclina, Doxicilina, Claritromicina.

Pentru disparitia unor simptome inestetice – pustule, papule, si alte eruptii ale pielii – se administreaza medicamente antiacneice. Acestea se gasesc in farmacie sub forma de lotiuni, creme si geluri si se pot cumpara cu sau fara prescriptie medicala. Cele mai folosite sunt acidul azelaic, sulfacetamida sodica, peroxidul de benzoil – toate trebuie folosite la recomandarea medicului deoarece desi au proprietati antibacteriene dau efecte secundare in timpul tratamentului.

In cazuri grave de rozacee se foloseste si tratamentul cu medicamente imunosupresoare si retinoizi.

Metoda chirurgicala se aplica la pacientii care prezinta o forma avansata a bolii. Dermabraziunea, remodelarea laser si chirurgia estetica sunt principalele interventii utilizate de medicii chirurgi in tratamentul bolii.

Pentru tratamentul ochilor uscati se folosesc lacrimi artificiale si umezirea pleoapelor prin aplicarea de comprese calde.

Tenul sensibil se ingrijeste cu mare atentie, cu miscari fine si doar cu produse dermatocosmetice. Exista tot felul de astfel de produse, de tipul sapunurilor si lotiunilor pentru piele.

In timpul verii pielea se protejeaza zilnic de radiatiile ultraviolete UVA si UVB cu o crema care are factor de protectie solar mai mare de 15. Expunerea la soare, mai ales in orele fierbinti ale zilei, trebuie evitata pe cat posibil. Capul trebuie protejat cu o palarie de soare cu boruri largi.

Este necesar sa se evite alimentele picante, condimentate, bauturile fierbinti, alcoolul sau alte mancaruri care sunt declansatoare de episoade de rozacee (lactate, anumite legume sau fructe, etc). Trebuie sa se consume mai putina cafea si ceai fierbinte.

Femeile sa fie atente la ce produse cosmetice folosesc (nu sunt bune cele care au ingrediente ce ar putea duce la aparitia iritatiilor) iar barbatii sa aiba grija cum isi ingrijesc fata, la ce lame de ras aleg si cum le utilizeaza astfel incat sa nu-si afecteze pielea.

Stresul zilnic trebuie redus si in general anumite activitati care contribuie la aparitia unor stari emotionale care intensifica simptomele bolii (munca la temperatura ridicata, baile prea calde, exercitiile fizice intense, sauna, expunerea prea mult timp la soare sau la vant rece).

3 COMENTARII

  1. Eu m-am luptat cu acneea rozacee timp de 4 ani de zile, pana cand am descoperit un foarte bun doctor dermatolog si mi-a dat un tratament cu produse anti-acnee cu 100% ulei pur de arbore de ceai(tea tree).
    Doctorul mi-a zis ca studiile au aratat ca uleiul de arbore de ceai (tea tree) contine compusi antibacteriali si antimicrobiali foarte puternici care ajuta la distrugerea bacteriilor care dezvolta acnee. Uleiul de arbore de ceai nu usuca pielea, ci o hraneste si in acelasi timp elimina foarte puternic cosurile, acneea sau punctele negre si albe.

    Medicul mi-a dat pentru acnee gel medicinal cu 100% ulei pur de arbore de ceai si demachiant si lotiune tonica special concepute pentru acnee pe baza de 100% ulei pur de arbore de ceai de la Thursday Plantation
    La mine produse au functionat foarte bine si le recomand cu incredere.

  2. Pentru tenul tanar, acneic si seboreic puteti sa incercati produsele cosmetice Green Line apartinand producatorului Ilirija, din magazinul online dermapil.

  3. Recomand si pot sa confirm ca functioneaza f bine aceste produse naturale de la Thursday Plantation pentru acnee rozacee. Eu le-am folosit minunate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.