Sarcina extrauterina

0
186
Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina este cunoscuta si denumita de catre medici ca sarcina ectopica. Aceasta este o urgenta si trebuie mers imediat la medic pentru a se face un set de investigatii. Aceasta sarcina nu se dezvolta in mod normal (adica in uter), ci ea poate sa se instaleze in trompele uterine sau in unul din ovare. Ovulul fecundat se poate prinde oriunde, dar trompele si ovarele sunt cel mai des „afectate”. Din pacate, femeia care prezinta o sarcina ectopica nu poate aduce pe lume micutul, intrucat acesta nu se poate dezvolta corespunzator.

Cauze

Exista mai multe cauze ce duc la sarcina extrauterina. Unul din ele ar fi trompele uterine pentru ca ele pot fi blocate. In acest fel, oul nu va mai ajunge in uter. Sunt foarte multe femei care se prezinta la medic spunand ca nu pot concepe un copil. Se va face un tratament ce consta in deblocarea trompelor. De asemenea, o operatie ce s-a efectuat la nivelul uneia (de exemplu „desfundarea”) poate duce intr-un final la ceva nedorit. De ce? Pentru ca vor ramane urme ce pot afecta o posibila sarcina.

O alta cauza a acestei sarcinii cu probleme este fumatul. S-a descoperit ca tigara poate afecta intr-o mare masura trompele uterine. Daca a mai existat o sarcina ectopica inainte de conceptie, riscul de a dezvolta una noua este foarte crescut. Pe langa toate acestea si avortul poate fi o cauza a unei sarcini extrauterine. Aveti foarte mare grija si la partener sau parteneri (numarul lor trebuie sa fie cat mai restrans).

Nu este indicat sa aiba vreo boala ce se transmite prin contact sexual sau sa aiba vreo problema majora de sanatate pentru ca acest lucru poate avea un efect negativ asupra sarcinii. Femeile care au avut endometrioza sau au facut tratamente pentru a deveni fertile sunt cele mai expuse la o sarcina cu probleme. Varsta este si ea foarte importanta pentru ca odata cu imbatranirea scad si sansele unei sarcini normale.

Medicii recomanda ca o femeie sa aduca pe lume un copil in jurul varstei de 25-30 de ani. Dupa 30 de ani creste riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine. In cazul in care un cuplu nu poate avea copii pe cale naturala, ei apeleaza la fecundarea in vitro. Ei bine, aceasta nu este o procedura foarte sigura, pentru ca exista posibilitatea ca oul sa nu „se prinda” acolo unde trebuie.

Simptome

Sunt foarte multe femei care isi doresc cu ardoare un copil. Incearca foarte multi ani, iar dupa tratamente indelungate raman insarcinate. In loc sa se bucure de moment, ele incep sa isi faca tot felul de probleme, iar prin gand le trece si intrebarea: Oare am o sarcina extrauterina? Trebuie sa va informati inainte sa va alarmati. Ei bine, aceste simptome apar dupa o luna si jumatate sau doua luni de la conceptie.

Citește și:  Cele mai bune metode prin care poți să scapi de gazele intestinale puternice

extrauterina

In prima faza nu se observa nimic deosebit pentru ca se prezinta exact ca o sarcina ce nu se anunta a fi cu probleme. Daca dupa prima luna apare menstruatia (sau usoare scurgeri de culoare inchisa), trebuie sa se faca prezentarea de urgenta la medic pentru ca ceva nu este in regula.

Dupa o luna pot sa apara dureri abdominale; apar din senin, dar de obicei acestea nu ridica nicun semn de intrebare gravidei. Exista foarte multe cazuri in care femeia se prezinta la medic in ultima clipa pentru ca a ignorat toate aceste semne ale corpului. In felul acesta apar si complicatiile ce pot da mari batai de cap. In cazul unei sarcini extrauterine, contactul sexual incepe sa nu mai fie o placere pentru ca si aici apare durerea. Nu va chinuiti degeaba, rezolvarea este in mainile medicilor.

Diagnostic

Doar medicul specialist este cel care va da un raspuns in ceea ce priveste sarcina. Nu apelati la „leacuri babesti” sau la metode pe care le-ati auzit de la parinti sau bunici pentru ca va puteti pune viata in pericol.

Este lesne de inteles ca un copil nu se poate dezvolta, nu poate avea viata intr-o sarcina ectopica. Pentru a fi depistata o eventuala sarcina extrauterina, se vor face doua teste: analiza de sange si ecografie. Ele sunt foarte importante pentru ca doar asa se poate descoperi o eventuala problema.

Tratament si prevenire

Daca ati simtit ca ceva nu este in regula cu sarcina sau aveti unele simptome de mai sus, cel mai indicat ar fi sa va prezentati la medic. Nu amanati pentru ca finalitatea poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii. In cazul in care oul „s-a lipit” de trompa uterina, el va dori sa se dezvolte, iar trompa se poate rupe si poate provoca o hemoragie.

Complicatiile sunt mult mai grave in acest stadiu. Ca metode de tratament in cazul unei sarcini extrauterine se cunosc doua posibilitati: fie prin interventie chirurgicala, fie cu ajutorul unor medicamente speciale. Administrarea medicamentelor se va face doar in spital, la indicatiile doctorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.