Scarda-odorata (Hierochloe odorata), planta medicinala

0
553
Scarda-odorata (Hierochloe odorata), planta medicinala

Scarda-odorata sau iarba-de-vanilie creste in Europa, America de Nord si Asia, face parte din familia Poaceae si are denumirea stiintifica de Hierochloe odorata. Planta apare in regiunile montane la altitudini de pana la 3000 m, dar si la marginea padurilor, in luminisuri si poieni. Numele plantei vine de la faptul ca este o planta aromata, in prezent ea fiind o specie rara, ocrotita prin lege.

Planta creste inalta de 30-80 cm, are tulina ascendenta, frunzele verzi, lungi, liniar-lanceolate, cu suprafata neteda. Florile sunt de culoare galbena-aurie, grupate in inflorescente mari, paniculate. Perioada de inflorire este in lunile aprilie-mai, iar de coacere a fructelor in iunie.

Scarda-odorata este considerata o planta medicinala, de la ea se recolteaza frunzele, florile si tulpina. Acestea se taie cu secera, se leaga in grupuri mici si se pun la uscat in locuri curate si bine aerisite, la umbra, in poduri sau sub streasina casei. Planta are miros caracteristic datorita continutului de substante cumarine si glicozide, iar gustul este putin acrisor.

Scarda-odorata

Planta se foloseste in preparate medicinale (tinctura si infuzie) mai ales in tratamentul afectiunilor tractului gastro-intestinal. Infuzia din scarda-odorata se prepara astfel: se pune o lingura de planta uscata maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se filtreaza si se bea cate putin (1-2 linguri) de 4 ori pe zi.

Citește și:  Scoarta-amara (Alstonia constricta) sau copacul-febrei

Indienii din America de Nord foloseau aceasta planta in ritualuri magice, pentru a atrage energiile pozitive, ei erau incantati de mirosul distinct dulceag al plantei asemanator cu cel de iarba proaspat taiata. De asemenea planta era folosita in timpul sarbatorilor religioase, era imprastiata in fata bisericilor, se considera ca aduce bunastare spirituala, creeaza o atmosfera de echilibru, liniste si bucurie.

Inca din vremuri de demult, de cateva sute de ani, nobilii polonezi obisnuiau sa puna diverse ierburi in vodka pentru a da acesteia un plus de aroma. Astfel ei foloseau si scarda-odorata pentru a oferi bauturii o aroma speciala de cumarina si proprietati afrodisiace. Aceasta bautura insa nu trebuia folosita in cantitate mare deoarece substanta cu proprietati anticoagulante din compozitia plantei putea da efecte negative daca era consumata in doze mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.