Garoafa-de-gradina (Dianthus caryophyllus) are efect bun asupra nervilor

0
1192
Garoafa-de-gradina (Dianthus caryophyllus) are efect bun asupra nervilor

Cu mii de ani in urma atat in Asia, cat si in Europa a fost cultivata o planta inalta de cca. 60 cm – garoafa – cunoscuta cu denumirea stiintifica Dianthus caryophyllus. Aceasta planta perena erbacee are un colorit roz in forma sa salbatica si frunzele liniar-lanceolate cum sunt cele ale ierbii.

Soiurile de garoafe obtinute in scop comercial au florile in nuante de culori diferite, care variaza de la galben la violet, de la alb la verde, la care se adauga si formele cu dungulite. Mai mult decat atat, specialistii au reusit sa obtina nuante deosebite de albastru si violet.

Florile de garoafe-de-gradina sunt foarte frumoase, sunt usor parfumate si infloresc mai ales primavara. Inca din cele mai vechi timpuri garoafele simbolizau respectul profund si puternic, iar in anumite tari sunt florile ce se ofera pentru a sarbatori ziua de 8 Martie.

Aceasta planta necesita un sol foarte bine drenat, usor alcalin, in mare parte nisipos. Primavara pentru a inflori trebuie udata cu atentie, in mod regulat, astfel incat sa nu fie afectata de seceta atunci cand solul este uscat. Garoafa poate fi inmultita prin seminte sau butasi.

Citește și:  Miastenia gravis sau slabiciune musculara

Garoafa-de-gradina

Cand se opteaza pentru inmultirea prin seminte trebuie sa se astepte cate 7-9 luni pana ce garoafa astfel obtinuta sa aiba flori. In cel de-al doilea caz cand garoafa se inmulteste prin butasi trebuie taiata tulpina chiar sub nod. Ramurelele se impart in portiuni, fiecare trebuie sa aiba 2-3 noduri, apoi se ingroapa fiecare in pamant intr-o zona ferita de soare, umbrita si lasate sa dea primii muguri.

Din punct de vedere medicinal, petalele de garoafa puse in vin au efect in calmarea nervilor. De asemenea florile sunt folosite la decorarea salatelor si la aromatizarea marmeladelor, vinului si otetului. In rest sunt flori care pot fi utilizate intotdeauna la realizarea de decoratiuni si buchete, deoarece sunt foarte rezistente.

Garoafa-de-gradina este o planta foarte populara in toata Europa unde se cultiva intensiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.