Infuzia de usturoi poate face minuni pentru sănătate, mai ales în prevenirea gripei, răcelii, bolilor de ficat și a unor tipuri de cancer. Această infuzie este ușor de realizat acasă și are numeroase beneficii pentru sănătate. Usturoiul conține alicină, care favorizează în mod natural relaxarea și astfel îmbunătățeste calitatea somnului.
Puterea infuziei de usturoi împotriva infecțiilor bacteriene
Usturoiul are proprietăți antibiotice naturale, care ajută la apărarea organismului împotriva unei game largi de bacterii. Usturoiul are sulfură de dialil, care este eficientă în combaterea virusului Campylobacter (ce provoacă boli intestinale transmise de alimente).
Prin consumul de infuzie de usturoi se poate inhiba dezvoltarea bacteriilor în stomac.
Un studiu de pe NCBI arată că extractul de usturoi poate fi utilizat pentru a trata infecțiile de la tulpini bacteriene rezistente la multe medicamente. Extractul de usturoi proaspăt (obținut din bulbi de usturoi pisați) are proprietăți de inhibare împotriva Staphylococcus aureus, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa.
Conform studiilor cercetătorilor, usturoiul proaspăt zdrobit poate combate o gamă largă de microorganisme (inclusiv bacterii, virusuri, ciuperci), poate reduce lipidele din sânge și are efecte anticancerigene.
Proprietățile antibacteriene ale usturoiului zdrobit sunt deja cunoscute de mulți ani. Preparatele din usturoi au un spectru larg de activitate antibacteriană împotriva bacteriilor gram-pozitive, gram-negative, împotriva speciilor de: Escherichia, Staphylococcus, Proteus, Bacillus, Streptococcus, Salmonella, Klebsiella și Clostridium.
Cercetătorii consideră că bacteriile acido-rezistente (precum Mycobacterium tuberculosis) sunt de asemenea sensibile la usturoi. Extractele de usturoi ajută și împotriva Helicobacter pylori, care produce ulcerele gastrice, dar și în prevenirea enterotoxinelor de Staphylococcus.
Acțiunea antibacteriană a usturoiului se datorează alicinei. Și tulpinile mucoide de Streptococcus β hemolyticus, Pseudomonas aeruginosa și Enterococcus faecium sunt rezistente la acțiunea alicinei. În plus, alicina are și activitate antivirală. Virusurile sensibile la extractele de usturoi sunt:
- Gripa B, citomegalovirusul uman
- Virusul herpes simplex tip 1 și de tip 2
- Virusul parainfluenza tip 3
- Virusul stomatitei veziculoase
- Rinovirusul uman tip 2.
Usturoiul are și efecte antiparazitare, se folosea în trecut, proaspăt zdobit, în tratamentul dizenteriei și a infecțiilor cu viermi intestinali.
Efectele infuziei de usturoi asupra sănătății cardiovasculare
Infuzia de usturoi este benefică pentru inimă, pentru reducerea incidenței de boli cardiace și vasculare. Anumite studii ale cercetătorilor arată că extractul de usturoi scade tensiunea arterială, reducere numărul de trigliceride și nivelul de colesterol rău din sânge.
Prin consumul de infuzie de usturoi se poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Infuzia de usturoi poate diminua acumularea de colesterol, poate preveni aterioscleroza.
Alicina din usturoi ajută la extinderea vaselor de sânge, scade tensiunea arterială. Usturoiul are multe beneficii:
- Are antioxidanți care protejează celulele de stresul oxidativ
- Ajută în reducerea vâscozității sângelui, scade riscul de ateroscleroză și de apariție a cheagurilor de sânge
- Are proprietăți antiinflamatorii, scade inflamația din organism, reduce riscul de boli cardiovasculare.
Infuzia de usturoi reduce simptomele de gripă și răceală
Consumul de infuzie de usturoi poate ajuta în prevenirea răcelii la oameni, poate ajuta în combaterea tusei și reducerea altor simptome.
Usturoiul are proprietăți antiinflamatorii și este indicat în infuzie în caz de tuse, răceală, febră, dureri de gât, congestie și sinuzită.
Infuzia de usturoi are proprietăți anticancerigene, crește imunitatea organismului
Usturoiul are proprietăți antifungice, antibacteriene și antioxidante, conține alicină și astfel ajută în combaterea radicalilor liberi. Consumul de infuzie de usturoi protejează organismul de bacterii, de alți agenți patogeni și ajută în creșterea imunității organismului.
Infuzia de usturoi sprijină detoxifierea organismului și are proprietăți anticancerigene. Ficatul susține procesul de detoxifiere al organismului, iar usturoiul poate ajuta în prevenirea leziunilor hepatice legate de alcool. Infuzia de usturoi are proprietăți anticancerigene și previne apariția unor tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân și cancerul de stomac).
Infuzia de usturoi pentru pierderea în greutate
Consumului de infuzie cu usturoi ajută în scăderea în greutate, la accelerarea pierderii de grăsime, la stimularea metabolismului și reducerea apetitului.
Rețeta de infuzie de usturoi este următoarea: se adaugă 2-3 căței de usturoi tăiați la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se strecoară, se adaugă miere și puțină lămâie și se bea.