Secrețiile nazale verzi la copii – Când devin acestea motiv de îngrijorare

0
2224
Curgerea nasului la copil, Foto: drgreene.com

Răceala este una din afecțiunile care apare frecvent la copii în sezonul rece. Aceștia pot suferi toamna și iarna de inflamații ale mucoasei nazale și astfel pot dezvolta afecțiuni (de tipul rinitei acute) care se manifestă prin curgerea nasului.

Organismul reacționează la atacul agenților patogeni încă de la nivelul cavității nazale și astfel, glandele mucoase de la acest nivel elimină secreții ce pot stopa în mare parte agenții nocivi dar și particulele solide de parf și nisip ce pătrund pe calea aerului prin procesul de respirație. Aceștia sunt opriți la nivelul mucoasei nazale dar pot produce inflamații locale.

Curgerea nasului la copil, Foto: drgreene.com

Inflamația mucoasei nazale poate fi în funcție de agentul patogen de trei tipuri: virală, alergică sau bacteriană. Afecțiunea se numește rinită și produce curgerea nasului. Uneori secrețiile nazale pot fi de culoare verde ceea ce semnifică că si-au schimbat coloritul în funcție de flora bacteriană, dar mai ales de timpul cât au stat la nivelul căilor nazale. Culoarea verde apare în urma întâlnirii dintre celulele de protecție speciale ale mucoasei (cu rol de a combate infecțiile) cu microorganismele sau bacteriile ce constituie agenții patogeni. La copii secrețiile nazale pot avea un colorit variabil, însă deseori predomină culoarea verde ceea ce înseamnă că agentul patogen există, organismul luptă să il distrugă, iar din cauza faptului că nasul este înfundat și bacteriile se blochează la nivelul lui și nu sunt eliminate imediat se schimbă coloritul în verde, iar inflamația mucoasei se dezvoltă și ea.

Citește și:  Chiar ai nevoie de antibiotice? Afla despre rolul acestora in tratamentul infectiilor respiratorii

Când copilul are secreții nazale verzi nu trebuie să vă alarmați foarte tare, însă, este necesar să-l duceți la medic, deoarece astfel de simptome arată o posibilă rinită bacteriană care poate îngreuna respirația pe căile nazale și produce inflamarea mucoasei prin înfundarea nasului. Astfel de probleme de sănătate apar și în caz de răceală sau diferite infecții cu bacterii.

Întotdeauna este bine să mergeți la medic pentru stabilirea unui diagnostic și a metodei de tratament în scopul vindecării. Secrețiile nazale verzi la copii sunt un semn că boala s-a instalat și pentru medicamentație cereți sfatul medicului, nu administrați antibiotice crezând că sunt potrivite pentru combaterea infecției deoarece, acestea pot da în timp rezistență bacteriană și astfel, când va fi chiar nevoie de tratament antibiotic, rezultatele se vor lăsa în zadar așteptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.