Cum afectează inflamațiile organismului calitatea vieții?

0
115
Cum afectează inflamațiile organismului calitatea vieții

Inflamațiile sistemice cronice sunt cauzate de stilul de viață necorespunzător și au un efect nociv asupra organismului și asupra calității vieții. Este vorba despre ceea ce numesc medicii sindrom metabolic, care se manifestă prin numeroase stări de disconfort ce pot fi greu de suportat.

În plus, astfel de simptome sunt cauze ale dezvoltării altor suferințe fizice: a diabetului, bolilor de inimă, creșterii tensiunii arteriale, obezității, creșterii nivelului de colesterol și trigliceride, artritei, osteoporozei, afecțiunilor sistemului nervos, bolilor inflamatorii, astmului, eczemelor, acneei, depresiei, tulburărilor afective și bolilor de piele.

Există o serie de alimente care favorizează dezvoltarea inflamației sistemice cronice și dacă acestea se consumă frecvent, riscul de îmbolnăvire este destul de mare. Cercetătorii în domeniul medical consideră obezitatea un factor de risc, de aceea greutatea corporală trebuie menținută în limitele normale.

În general pacienții care sunt supraponderali suferă și de inflamații sistemice cronice. Acest lucru este destul de grav având în vedere faptul că afecțiunea este un factor de risc al unor boli grave, de care am spus mai sus. Celulele adipoase care se deteriorează prin depunerea de grăsimi în exces fac să reacționeze sistemul imunitar și să ajute la eliminarea lor.

Prin acest proces are loc secreția de substanțe reactive imunitare în mod suplimentar, care din păcate duc la accentuarea inflamației stratului adipos. Persoanele care ajung la supraponderabilitate, sau care au prea multă grăsime corporală pot fi în situația de a avea celulele adipoase care să secrete prea multe substanțe inflamatoare.

Inflamațiile sistemice cronice afectează foarte tare calitatea vieții deoarece acestea sunt strâns legate de diabetul zaharat și de bolile cardiovasculare – suferințe grave de sănătate. După cum spun medicii, astfel de inflamații sunt ,,tăcute”, apar la nivelul țesutului adipos și pot fi cauza multor boli și afecțiuni: acnee, colită ulcerativă, depresie, edem, eczeme, alergie, anemie, boala celiacă, vasculită, gută, emfizem, migrene, osteoporoză, miozită, hepatită, fibrom, rezistență la insulină, obezitate, colesterol ridicat, cancer, demență, boli cardiovasculare, etc.

dieta

Dieta sănătoasă este soluția ideală pentru scăderea în greutate și prevenirea inflamațiilor sistemice în organism. Trebuie evitate alimentele prelucrate industrial și alese doar produsele care să sprijine buna funcționare a sistemului imunitar și de asemenea eliminarea inflamațiilor. Un lucru important este și acela de a nu provoca prin alimentație o activitate excesivă a sistemului imunitar care este numită boală sistemică. Stresul oxidativ poate declanșa inflamații în organism, iar în plus poate fi și cauza bolilor cardiovaculare, bolilor de rinichi și a diabetului zaharat.

Citește și:  Melatonina, un antioxidant care facilitează somnul

În general, inflamațiile sistemice cronice din organism reprezintă factori de risc a numeroase boli cronice care necesită un tratament îndelungat. Alimentația bogată în antioxidanți ajută în reducerea stresului oxidativ, în prevenirea și combaterea bolilor dăunătoare sănătății organismului.

Cauzele proceselor inflamatorii în organism sunt: stresul excesiv, acumularea mare de toxine în organism, infecțiile cu virusuri, alergeni și bacterii, somnul insuficient, lipsa de exercițiu fizic. Alimentația nesănătoasă (care cuprinde prea multe grăsimi, proteine animale și zahăr rafinat) este un alt factor care poate favoriza dezvoltarea inflamațiilor în organism. Alcoolul și fumatul sunt de asemenea factori de risc ai afecțiunii și cauze ale îmbolnăvirii.

Sistemul imunitar are rolul de a controla inflamațiile din organism, dar în cazul în care este slab dezvoltat sau suprasolicitat nu mai poate proteja suficient de bine sănătatea organismului. Prin aportul de alimente grase și care au prea multe proteine animale, se poate crea haos imunitar deoarece se ajunge la o suprasolicitare a acestuia, la dezvoltarea unor sensibilități alimentare, alergii, afecțiuni autoimune și inflamații sistemice cronice în organism.

Deficitul de magneziu poate fi cauza dezvoltării inflamațiilor în organism deoarece acest mineral are proprietăți antiinflamatoare. Pentru a asigura necesarul de magneziu în organism trebuie consumate alimente bogate în acest nutrient: migdale, semințe de dovleac, urzici, spanac, mei, quinoa, semințe de floarea-soarelui, etc. De asemenea, alimentele care au minerale, vitamine, substanțe carotenoide și flavonoide au proprietăți antiinflamatorii și antitumorale.

Dintre acestea fac parte legumele cu frunze verzi: spanacul, broccoli, ștevia, etc. Nu trebuie uitat de legumele care conțin betacaroten, vitamine C și E, zinc, mangan și care au proprietăți antioxidante, de reducere a stresului oxidativ, de combatere a efectului nociv al radicalilor liberi în organism și prevenire a proceselor infalmatorii și bolilor autoimune în corp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.