Sifilisul, o boală cu transmitere sexuală. Care sunt fazele principale?

0
755

Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala deosebit de periculoasa, produsa de bacteria denumita Treponema Pallidum, care netratata corespunzator sau neindentificata la timp poate cauza leziuni grave in special asupra sistemului nervos sau cardiovascular.

Originea acestei boli este neclara, pana de curand presupunandu-se ca boala a fost adusa in Europa, in sec al XV-lea, din America Centrala prin intermediul expeditiei lui Cristofor Columb. Descoperirea facuta in Rusia, si anume urme de sifilis la schelete neolitice, indica mai degraba o origine de natura endemica.

In trecut sifilisul era o boala letala, dar in prezent identificata corect si la timp se poate trata cu ajutorul antibioticelor.

Sifilisul are doua etape de manifestare. In prima etapa bacteriile spirochete se inoculeaza in membranele mucoase, determinand aparitia de ulceratii izolate fie pe piele, fie pe mucoase, denumite sancru. In a doua etapa de dezvoltare si manifestare a bolii apar complicatiile, in aceasta etapa boala ataca sistemul nervos si provoaca afectiuni cardiovasculare.

Caile de contaminare cu sifilis sunt:

  • Relatii sexuale neprotejate cu parteneri multipli.
  • Atingerea leziunilor, escoratiilor unui pacient contaminat fara a folosi manusi medicale de protectie.
  • Prin sarut.
  • Atingerea de obiecte contaminate: pahar, instrumente medicale insuficient sterilizate.
  • Contaminarea fatului de catre mama, in aceste cazuri daca infectarea mamei a avut loc in primul trimestru de sarcina va cauza decesul fatului si avortarea lui. Daca infectarea a avut loc dupa primul trimestru de sarcina, copilul se va naste infectat cu sifilis.
  • Datorita prezentei leziunilor genitale, riscul de a contamina virusul HIV creste direct proportional.

Identificarea sifilisului in prima etapa poate fi dificila deoarece simptologia este asemenatoare si cu a altor boli.

Perioada de incubatie a microorganismului este de 2-6 saptamani.

Exista patru faze principale ale acestei boli:

  • Sifilisul primar.
  • Sifilisul secundar.
  • Perioada latenta.
  • Sifilisul tertiar.

Sifilisul primar se manifesta la 3-4 saptamani de la contactul cu sursa de infectie, si se manifesta prin aparitia unei leziuni de 3-5 mm. Leziunea este deosebit de contagioasa deoarece contine o gama foarte bogata de bacterii. Aceasta leziune o numim sancru. Sancrul aparare in zona de infectare si ca localizare depinde de modul in care am fost infectati: poate aparea in zona genitala (la femei: col uterin, vulva; sau la barbati: corpul penisului, scrot, gland), buze, limba, degete sau gingii. Dimensiuniile sancrului sunt atat de mici, incat de cele mai multe ori pot fi greu observati, insa ganglioni limfatici din vecinatate cresc in volum. Sancrul dispare in interval de 1-2 luni.

Citește și:  Cancerul testicular - simptome, cauze si metode de tratament

Sifilisul secundar, al doilea stadiu al bolii, debuteaza la 6-12 saptamani de la infectare, si debuteaza printr-o eruptie pe piele, eruptia fiind deosebit de contagioasa. Ganglionii se inflameaza si mai tare, insotit de dureri de cap, greturi, dureri osoase, febra, astenie. Acest stadiu al bolii se manifesta in medie 12 luni.

Faza latenta poate fi de la cativa ani pana la sfarsitul vietii. Este o etapa asimptomatica, in care se poate detecta boala doar in urma unor analize medicale riguroase.

O gravida cu sifilis in forma latenta poate transmite boala fatului, acesta fie moare in urma infectarii, fie se naste avand aceasta boala.

Sifilisul tertiar este cea mai grava forma a acestei boli, este stadiul in care bacteria ataca grav fie sistemul nervos, fie cel cardiovascular.

Cu cat sifilisul se identifica si se trateaza mai rapid, cu atat si tratamentul medicamentos dureaza mai putin. Daca pana la aparitia penicilinei, aceasta boala era fara leac, in prezent penicilina reprezinta colacul de salvare.

Depistata in primele faze, boala poate fi eliminata rapid cu o singura doza de penicilina.

Sifilisul este o boala cu declarare obligatorie, ceea ce inseamna ca dupa ce s-a stabilit acest diagnostic, partenerul de viata sau partenerii cu care ati intretinut relatii sexuale, si nu numai, obligatoriu vor fi testati pentu a se descoperi daca au fost sa nu infectati.

Aceste analize se repeta pe o perioada de pana la 2 ani.

Modalitatile de prevenire a acestei boli sunt destul de simple: doar raporturi sexuale protejate, in special daca avem parteneri multipli, atentie la modul in care atingem leziunile unei persoane infectate, etc.

Sifilisul, desi s-ar zice ca este o boala a trecutului, este o boala de actualitate. La jumatea anilor 2000, la nivelul UE , Romania avea cele mai multe cazuri raportate, urmata de Germania. Sifilisul nu il cruta nici pe cel bogat, nici pe cel sarac. Asadar, atentie mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.