Cele mai cunoscute remedii naturale pentru raceala:
Sunt recomandate ceaiurile de plante medicinale si sucurile naturale. Foarte utile sunt fructele – portocalele, lamaia, rodiile si afinele.
O cantitate insemnata de vitamina C se gaseste in fructe – lamai, mandarine, grapefruit, portocale, kiwi. Salata verde contine multe vitamine si minerale.
Raceli, probleme respiratorii si inflamatorii – Infuzia sau sucul proaspat preparat din fructe de coacaze negre sau rosii.
Starea de slabiciune si alte boli – Foarte bun este siropul de afine. De asemenea, siropul preparat din 5 linguri de fructe de padure la 1 l apa rece. Se fierbe timp de 10 minute si se lasa timp de 8 ore, apoi se strecoara si se bea cate un pahar la 3 ore in timpul zilei. Se poate indulci cu zahar sau miere de albine.
Raceala – Se realizeaza urmatoarea infuzie: o lingurita amestec din frunze uscate de zmeur, frunze uscate de coacaz si frunze uscate de afin se adauga la ¼ apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoara si se bea indulcit cu o lingurita de miere de albine.
Ceaiul de soc – Se adauga o lingurita de floare de soc la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 10-15 minute, se strecoara si apoi se bea cald. Sunt recomandate 3 cani de ceai pe zi, inainte de masa.
Ceai de tei cu afine – Se infuzeaza timp de 5-10 minute o lingurita de flori de tei si o lingurita fructe de afine la o cana de apa fierbinte. Se strecoara si se bea 1-2 cani seara, inainte de culcare.
Ceai din flori de soc, de tei si frunze de menta – Se adauga cate o lingurita din fiecare ingredient la 0,5 l apa fierbinte si se lasa sa stea timp de 10 minute, apoi se strecoara si se bea inainte de culcare.
Ceai din flori de musetel, de tei, de trandafir, coaja de lamaie si scoarta de salcie – Se adauga cate o lingurita din acest amestec la 0,5 l apa fierbinte. Se lasa sa stea timp de 5-10 minute, se strecoara si se bea cald inainte de culcare.
Raceala, gripa, nasul ,,infundat” – Se curata o ceapa mica, se rade si se aplica pe un bandaj. Se ung narile cu ulei si se aplica pe nas bandajul cu ceapa cruda si se tine timp de 10 minute.
Ceai din menta si cimbru – Se adauga o lingurita amestec la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Se strecoara si apoi se bea caldut.
Ceai din menta, maghiran si musetel – Se adauga o lingurita din acest amestec de plante la o cana cu apa fierbinte si se infuzeaza timp de 15 minute. Se strecoara si se bea cald.
Infectii acute – Se prepara un ceai din 20 g frunze uscate de mure si 500 ml apa fierbinte, se fierbe timp de 15 minute la foc mic, se strecoara si se bea cate 40 ml din lichidul obtinut de 3 ori/ zi.
Prevenirea gripei si racelii – Se scoate miezul fara samburi de la 10 lamai, se rad 10 catei de usturoi si se adauga 3 l apa rece fiarta in prealabil. Se pune la rece in frigider si se ia cate o lingurita in fiecare dimineata pe stomacul gol.
Usturoiul si mierea de albine – Se realizeaza un amestec din aceste ingrediente in raport 1:1 si se ia cate o lingurita seara cu un pahar de apa, inainte de culcare.
Prevenirea complicatiilor la raceala si gripa – Se adauga in 0,5 l lapte fiert cald o ceapa medie rasa si se lasa sa stea timp de 20 minute. Se strecoara si se bea jumatate din cantitate inainte de culcare si jumatate dimineata.
Cand apar primele simptome de raceala – Se bea cu inghitituri mici o cana din urmatoarea solutie: la 1,5 l apa fiarta se pune 1 lingurita sare grunjoasa si sucul de la o lamaie. Aceasta ,,cura” face minuni, a doua zi te trezesti sanatos.
Reduce temperatura corpului, febra – Intr-un borcan de sticla se pune 1 kg de muguri tineri de brad sau de pin, 0,5 kg de zmeura, 1 kg de zahar si 0,5 kg de miere de albine. Se aduga 200 ml apa clocotita si se lasa sa stea putin apoi se pune la fiert intr-o baie de apa timp de 6-8 ore. Sucul rezultat se strecora si se depoziteaza in sticla la loc intunecat si racoros. Se ia cate o lingurita de suc de 4-5 ori pe zi.
Infectii respiratorii, gripa, raceala si alte boli care apar in timpul iernii – Se face masaj pe spate, gat, picioare de 4 ori pe zi cu ulei de brad. Dupa masaj se sta invelit intr-o patura calda si se bea un ceai de plante medicinale.
Durerea de gat – La o cana lapte fiert se pune o lingurita de unt si o lingurita de miere de albine. Se amesteca bine si se bea cald de 3 ori pe zi.
Raceala si gripa – Se prepara o infuzie din flori de tei, o lingurita de planta la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 15 minute si se bea cald indulcit cu miere de albine.
Remediu expectorant, analgezic si sedativ pentru tuse – Se adauga o lingurita de cimbru la o cana de apa clocotita, se lasa timp de 15-20 minute, se strecoara si se bea rece la temperatura camerei de 2 ori pe zi.
Infuzie cu proprietati antiinflamatorii, sudorifice si antibacteriene – Se adauga o lingurita de flori de musetel la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 15 minute si se bea cate 3-5 lingurite de mai multe ori pe zi.
Durere de gat, raceala – Se adauga o lingurita de frunze de zmeur la o cana de apa fierbinte, se lasa sa stea timp de 15 minute, se strecoara si se bea cald, cu inghitituri mici. La fel de bun este si sucul sau siropul de zmeura.
Infectii respiratorii, dureri abdominale, probleme digestive – Se adauga o lingurita de frunze de menta la o cana de apa clocotita, se lasa sa stea timp de 5 minute, se strecora si se iau cate 2-3 lingurite de cateva ori pe zi.
Infectii ale gatului si gurii – Se adauga o lingurita de salvie la jumatate de pahar cu apa fierbinte. Se lasa sa stea 15 minute, se strecoara, se raceste si se foloseste aceasta infuzie ca solutie de clatire a gurii. Nu se inghite.