In Grecia se prepara un sirop dulce aromat din frunze proaspete de cimbru care ajuta in tratarea afectiunilor cailor respiratorii, mai ales in curatirea acestora de mucozitatea vascoasa care ameninta sa blocheze arborele bronsic, gatul, aparatul respirator in general. Siropul de cimbru este un medicament natural foarte bun pentru tratamentul oricarui tip de tuse.
Cimbrul este o planta benefica atat pentru sanatatea corpului cat si a mintii. Ajuta in consolidarea sistemului imunitar si in prevenirea bolilor provocate de infectii, cum sunt raceala, gripa, tusea si altele.
Cimbrul are proprietati antiseptice excelente si de aceea poate fi folosit in prepararea unor ceaiuri, tincturi si siropuri eficiente pentru vindecarea infectiilor de orice tip. De asemenea este un bun expectorant, un remediu foarte bun pentru astm, tuse uscata, aspra si iritanta. Combate diareea pentru ca are efect astringent, restabileste flora bacteriana normala benefica din intestin mai ales dupa consumul de antibiotice care ne afecteaza organismul.
Cimbrul este bun si in tratamentul candidozei genitale, reumatismului, infectiilor urinare, retentiei de lichide si guta, deoarece are actiune diuretica, antiseptica calmanta, dezinfectanta si de reglare a aparatului genital feminin.
Sirop de cimbru
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 500 ml apa fiarta
- 40-50 g frunze proaspete de cimbru
- 250 g zahar
- 250 g miere de albine.
Mod de preparare: se pune apa intr-un ceainic, se fierbe iar apoi se adauga frunzele de cimbru; se lasa la infuzat timp de un sfert de ora; cand s-a racit suficient se adauga mierea de albine si zaharul si se amesteca bine pana se topesc; se toarna intr-o sticla, se inchide la gura si se pastreaza la frigider.
Acest preparat ajuta in calmarea afectiunilor respiratorii si tratamentul tusei. Se recomanda cate 2 lingurite de sirop din frunze de cimbru de 3 ori pe zi. In cazuri mai grave se poate administra un astfel de tratament din doua in doua ore.
Un alt mod de a realiza siropul de cimbru este urmatorul: se ia o mana de cimbru, se taie marunt, se pune intr-un borcan si se adauga miere de albine deasupra; se lasa la macerat timp de cateva ore si apoi se pastreaza la frigider.
Se poate adauga si 2 catei de usturoi, deoarece se stie ca acesta este un elixir pentru sanatate, are proprietati antibacteriene, antiparazitare, antifungice si antivirale. Este un antibiotic natural, la fel de bun ca penincilina. Se ia 2 lingurite de sirop de cateva ori pe zi. Ajuta in tratamentul tusei si altor afectiuni respiratorii.